Švédsko neláka len nádhernou prírodou: Presvedčí vás aj 5 najkrajších zámkov v krajine

2022-10-16 00:00:00 |   |    | 

Krajina Vikingov je známa svojimi pútavými dejinami. Postupne tam vládlo veľa významných panovníkov, ktorí zanechali na seba spomienku aj v podobe svojich sídiel. Tak ako na Slovensku, aj vo Švédsku nájdete v každom regióne pár zaujímavých hradov, ktoré stoja za vašu návštevu. Tieto sú najkrajšie z nich.



 

Zámok Gripsholm

Dejiny tohto zámku pri Mariefrede siahajú do 14. storočia, keď na tomto mieste vznikla prvá pevnosť. O jej rozmach sa postaral kráľ Gustav Vasa, ktorý stavbu nechal rozšíriť a pridal tam viacero honosne zdobených priestorov. Celý komplex tak dnes pozostáva z veľkého množstva miestností. Len zlomok z nich je v súčasnosti prístupný pre verejnosť. Uvidíte tam prehliadku nábytku z obdobia medzi 16. a 19. storočím a taktiež sa tam nachádza národná obrazová galéria, v ktorej si môžete pozrieť zbierku portrétov, ktoré patria k najstarším na svete. V jednej z vežičiek sídli pôvodné zachované divadlo. Hrad Gripsholm stojí pri jazere Mälaren a okolo neho sa rozprestiera nádherný areál, v ktorom žije približne 500 jeleňov a sŕn.

 

Zámok Läckö

Tento zaujímavý zámok postavili na ostrove Kållandsö, ktorý sa nachádza na jazere Vanern. Najľahšie sa k nemu dostanete z Göteborgu, odkiaľ je to dve hodiny jazdy autom. Prvé sídlo tam bolo už v 13. storočí, jednalo sa o pevnosť patriacu tunajšiemu biskupstvu. Po reformácii spadala pod správu monarchie a kráľ Gustav Vasa ju premenil na jedno zo svojich sídiel. Najväčšie úpravy tam prebehli v 17. storočí, kedy bol hrad upravený v barokovom štýle a vyzeral veľmi podobne ako v súčasnosti. Momentálne je aj spolu s krásnou záhradou prístupný verejnosti. V interiéri uvidíte zachovalý nábytok a dozviete sa fakty z histórie tohto regiónu. Hrad je tiež počas leta miestom konania hudobného festivalu, ktorý je venovaný operám a vážnej muzike.

 

Zámok Vadstena

Rovnomennému  mestu dominuje zámok Vadstena, ktorý pochádza zo 16. storočia. Medzi odborníkmi je cenený najmä kvôli jeho výnimočnej architektúre v renesančnom štýle. Za jeho vznik opäť vďačíme kráľovi Gustavovi Vasovi. V prvej polovici 17. storočia tam prebehli väčšie úpravy a v tomto čase za zmenil na luxusný palácový komplex, ktorý mali najmä na reprezentatívne účely. Od roku 1716 sa však prestal využívať a kvôli tomu ho premenili na veľké skladisko obilia. Aktuálne je väčšina jeho priestorov sprístupnená verejnosti. Sídli tam múzeum s výstavou historického nábytku, nachádza sa tam tiež menšia opera a časť areálu slúži tunajšej akadémii.

 

Kráľovský palác

Jedno z najhonosnejších sídiel uvidíte priamo v Štokholme. Ide o Kráľovský palác, ktorého hlavným architektom bol Nicodemus Tessin. Až dodnes ho permanentne využívajú členovia monarchie na rôzne oficiálne akcie, no dokopy sa tam nachádza až 600 miestností, takže veľkú časť z nich mohli sprístupniť verejnosti. I kvôli tomu priamo v paláci v súčasnosti sídli až päť múzeí, ktoré nám predstavujú históriu a najväčšie klenoty tejto krajiny. Ak sa do švédskej metropoly vyberiete počas leta, môžete si pozrieť aj kráľovskú kaplnku, ktorá je vtedy sprístupnená pre verejnosť.

 

Zámok Örebro

Viacero švédskych hradov sa nachádza na ostrovčekoch, vďaka čomu je okolo nich veľmi pekná príroda a atmosféra. Jedným z nich je aj Örebro, situovaný na rieke Svartan. Prvé základy pôvodnej pevnosti tam položili v 13. storočí. Postupne ju rozširovali, až sa z nej stalo ďalšie šľachtické sídlo. V 18. storočí ho upravili v štýle vtedy populárneho renesančného slohu a stal sa jedným z oficiálnych sídiel kráľa. V súčasnosti ponúkajú pre verejnosť rôzne typy prehliadok. Veľmi obľúbená je večerná, počas ktorej vám porozprávajú historky o duchoch, ktoré sa viažu k tomuto miestu.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa