5 najkrajších malých mestečiek vo Švédsku

2022-02-16 12:00:00 |   |    | 

Viete, kde zažijete počas vašich ciest najväčšiu zábavu? No predsa v malých mestečkách a dedinách, kde je miestna kultúra neporušená a odhaľuje všetky svoje zaujímavé zákutia. Aj Švédsko má v tomto smere čo ponúknuť.



 

Trosa

Trosa je jedným z miest, ktoré potešia každý typ cestovateľov. Ideálna je pre sólo dovolenkárov, ktorí sa tam cítia bezpečne, rodiny s deťmi zas nájdu veľa aktivít a kto miluje aktívnu zábavu, môže preskúmať tunajšie pamiatky alebo nádhernú prírodu. Nachádza sa v blízkosti mora a každého prekvapí svojou pokojnou atmosférou. V minulosti sa tam nachádzala významná rybárska obec. Prejdite sa po promenáde, pri ktorej sa nachádzajú krásne domčeky a budete mať možnosť spoznať aj peknú prírodu. V širšom centre uvidíte skanzen, ktorý vám ukáže pôvodný spôsob života predošlých generácií. S deťmi sa môžete zviesť aj tunajším vyhliadkovým vláčikom. Zájdite tiež do umeleckej štvrte, kde kúpite suveníry vyrobené miestnymi umelcami a remeselníkmi.

 

Kiruna

Najsevernejším mestom Švédska je Kiruna. Vekom patrí k najmladším v krajine, len nedávno oslávili 125. výročie jeho vzniku. Ten súvisel s objavením jedného z najväčších ložísk železnej rudy. Pozvali sem prvých robotníkov a tým postupne vytvárali podmienky pre život s ich rodinami. Ten nebol na tomto mieste rozhodne ľahký. Zimy sú tuhé, no odmenou je pohľad na úžasne zasneženú krajinu. Centrum Kiruny tvoria rodinné domy, ktoré majú farebné fasády. Tie krásne vynikajú práve v tomto období. V srdci mesta nájdete múzeum, v ktorom sa dozviete všetky dôležité informácie o jeho vzniku a dejinách. Kiruna ponúka dobré podmienky aj pre tých, ktorí chcú vyraziť na túry do okolitej prírody.

 

Ystad

Mesto Ystad je medzi cestovateľmi známe vďaka historickému centru. Mnoho budov je zachovaných ešte z obdobia stredoveku. Centrálnym bodom je kostol svätej Márie a susediaci kláštor, ktorý pochádza z 13. storočia. Dôležitú úlohu tu zohráva umelecká scéna. Ak milujete hudbu, tanec a stretávanie sa s novými ľuďmi, v tom prípade zájdite do širšieho centra. Zaujímavosťou je, že Ystad je veľmi obľúbený medzi filmovými štábmi, ktoré láka najmä dobre zachované historické centrum. V mestečku sa dokonca nachádza najväčšie filmové štúdio v krajine, a tak filmároch neraz stretnete aj počas prechádzky v centre. Potom už pokračujte starou kamennou štvrťou, v ktorej uvidíte aj staré domy s pestrofarebnými fasádami.

 

Sigtuna

Ak ste prišli na dlhší výlet do Štokholmu, vyberte sa odtiaľ aj do neďalekej Sigtuny. Ide o jedno z najstarších miest v krajine, čo vidno aj na tunajšej pôvodnej architektúre. V centre nájdete viacero cenných drevených domov, ktoré ukazujú pôvodný spôsob stavby obydlí. Majú tam tiež pár kamenných ruín, ktoré pochádzajú zo začiatku osídľovania tejto časti Švédska. Sigtuna je tiež ideálnou voľbou pri plánovaní dovoleniek za históriou. Ľahko sa totiž odtiaľ dostanete k viacerým významným hradom v regióne. Ak máte chuť, môžete si oddýchnuť na promenáde s výhľadom na vodu.

 

Växjö

Toto sympatické mestečko sa označuje titulom „najzelenšie v Európe“. V jeho centre nájdete množstvo parkov a záhrad a okolie Växjö zas zdobí viacero jazier. Centru dominuje katedrála, v ktorej si na farebných oknách všimnite precíznu prácu so sklom a za návštevu rozhodne stoja aj ruiny hradu Kronobergs neďaleko. Nechýbajú ani hotely, ktoré ponúkajú skvelé využitie voľného času. Samozrejmosťou sú možnosti na vonkajšie športy a veľa dobrej zábavy.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa