Z toľkej krásy sa vám zatočí hlava: Toto sú TOP pláže celej Európy

2016-06-22 00:00:00 |   |    | 

Štatistiky nepustia – väčšina Slovákov bude aj tento rok dovolenkovať pri mori v niektorej európskej krajine. Niet sa čo čudovať, starý kontinent ponúka množstvo nádherných zákutí, kde pookreje telo aj myseľ. My sme pre vás na inšpiráciu vybrali tie najkrajšie pláže od juhu až po sever. Mimochodom – vedeli ste, že kúpať sa dá aj v Švédsku?



 

CHORVÁTSKO

 

Pláž Podrače

Obec Brela sa nachádza sa na dalmátskom pobreží Jadranského mora, približne 15 kilometrov severozápadne od Makarskej. V jej okolí nájdete niekoľko malebných pláží, k tým najkrajším patrí Podrače.

 

Pláž Stintiva – ostrov Vis

Táto chorvátska pláž sa niekoľkokrát ocitla na úplnom vrchole rebríčka najkrajších pláží v Európe. Vďaka priezračne čistej vode je však kúpanie zážitkom kdekoľvek na ostrove Vis.

 

Chorvátsko, ako ho nepoznáte: TOP 12 ostrovov slovenského mora a ich tajomstvá

 

Pláž Zlatni Rat – ostrov Brač

„Zlatý roh“ je najvyhľadávanejšou plážou v Chorvátsku. Nachádza sa asi  2 kilometre od mestečka Bol na južnom pobreží ostrova Brač.

 

TALIANSKO

 

Baia delle Zagara

Na Garganskom pobreží na juhu Talianska nájdete množstvo nádherných pláží. Výhodou je, že tu leňošenie môžete vyvážiť výletmi za mnohými kultúrnymi pokladmi.

 

Objavte raj na zemi: Toto sú najkrajšie pláže Talianska

 

Pláž Isola Bella - Sicília

Taormína je nádherné mesto na západe Sicílie, ktoré sa môže pýšiť vzácnymi rímskymi pamiatkami aj prírodnými krásami, vrátane nádherných pláží ako je Isola Bella.

 

FRANCÚZSKO

 

Ostrov Porquerolles

Hyères na Francúzskej Riviére bolo jedno z prvých miest, kam si turisti prichádzali vychutnať čisté more, slniečko a čarovné pláže. Tie úplne najkrajšie nájdete na malom ostrovčeku Porquerolles.

 

Panenský ostrov

So svojimi malebnými plážami a borovicovými porastmi je Île Vierge (Panenský ostrov) pri najzápadnejšom cípe Francúzska perlou Bretónska.

 

Dune du Pilat

Pilátova duna je najvyššou piesočnou dunou v Európe. Má šírku asi 500 metrov a dĺžku 2,7 kilometra. Do La Teste-de-Buch, asi 60 kilometrov od Bordeaux, si ju každoročne prichádza pozrieť až milión turistov.

 

ŠPANIELSKO

 

Pláž Ribadesella

V španielskej Astúrii nájdete mestečko Ribadesella, kde si môžete užiť nielen nádherné more, ale aj neďaleké hory Picos de Europa.

 

Calo des Moro - Malorka

Ostrov Malorka ponúka množstvo nádherných pláži. Calo des Moro s krištáľovo čistou vodou a piesočným dnom láka na toto nádherné miesto aj množstvo potápačov.

 

Ideálna dovolenka v Španielsku: Tie najlepšie pláže presne pre vás

 

Playa de Papagayo – Kanárske ostrovy

Na Kanárskych ostrovoch si môžete pláž vybrať aj podľa druhu piesku. Možnosťou je vulkanický, červený, biely aj zlatý. Práve ten nájdete na jednej z najobľúbenejších pláží – Playa de Papagayo na ostrove Lanzarote.

 

Calá Bennirás – Ibiza

Na 160 metrov širokú piesočnatú pláž sa dostanete len autom po nádhernej ceste kopcami a údoliami. Dno mora je tu skalisté, no turisti si pochvaľujú priezračne čistú vodu.

 

Pláž Macarelleta - Menorca

Druhý najväčší Baleársky ostrov ponúka turistom nádhernú prírodu s malebnými plážami, ktoré si môžete užívať viac ako 300 slnečných dní v roku. K najkrajším miestam tu patrí zátoka Macarelleta.

 

PORTUGALSKO

 

Pláž Praia Marinha

Jednu z najkrajších pláží Portugalska nájdete na brehu Atlantického oceánu v najjužnejšom regióne Algarva. Výnimočnosť Praia Marinha potvrdzuje aj to, že jej fotografia často prezentuje na propagačných materiáloch celú krajinu.

 

GRÉCKO

 

Pláž Navagio - Zakynthos

V roku 1983 stroskotala pri nádhernom pobreží ostrova Zakynthos loď, prevážajúca cigarety. Odvtedy toto prekrásne miesto s bielymi skalami, jemným pieskom a tyrkysovou vodou prezývajú aj „plážou stroskotanej lode“.

 

Porto Katsiki - Lefkada

Táto pláž vďačí za svoj názov tomu, že sa na toto miesto pod strmým útesom  údajne kedysi dostali len kozy.

 

ALBÁNSKO

 

Pláž Gjipe

Hneď pri malej štrkovej pláži s krištáľovo čistou vodou sa nachádza pôsobivý kaňon, aj preto je toto miesto na juhu Albánska veľmi vyhľadávané.

 

BULHARSKO

 

Trácke útesy

Slovákom sú dobre známe viaceré pláže v Bulharsku. Golfový a hotelový rezort Trácke útesy k nim zatiaľ nepatrí, aj tak ho však zaraďujeme k tomu najkrajšiemu, čo krajina ponúka.

 

ČIERNA HORA

 

Pláž Sveti Stefan

Malý ostrovček a hotelový rezort asi 6 kilometrov juhovýchodne od Budvy je ozdobou Čiernej Hory. Za Titovho režimu sem chodili dovolenkovať len tie najvýznamnejšie osobnosti.

 

TURECKO

 

Pláž Ölüdeniz

Malá dedina a plážový rezort na juhozápade Turecka patrí k najfotografovanejším miestam Stredomoria. Niet divu, piesočná pláž, modrá lagúna a tyrkysové more je priam pohladením na dušu.

 

VEĽKÁ BRITÁNIA

 

Pláž v Tenby - Wales

Aj Britské ostrovy ponúkajú niekoľko malebných pobrežných scenérií. K tým najkrajším patrí prístav Tenby so stredovekými hradbami, hradom a malou piesočnou plážou.

 

Ostrov Barra - Škótsko

Západ neveľkého ostrova Barra tvoria biele piesočnaté pláže, lúky a skaly, aj preto sem každý rok od mája do septembra mieria tisíce turistov.

 

HOLANDSKO

 

Pláž  Scheveningen

Jednou z najznámejších pláží v Holandsku je Scheveningen. Je to rušné miesto, obklopené množstvom chodníkov, reštaurácií a obchodov.

 

NEMECKO

 

Ostrov Sylt

Najsevernejší ostrov Nemecka je známy aj ako „kráľovná severného mora“. Tento titul získal vďaka jemným piesočným plážam, ktoré merajú až 40 kilometrov.

 

ŠVÉDSKO

 

Pláž Täppet

Najjužnejšiu oblasť Švédska Skåne prezývajú aj „švédska riviéra“. V žiadnej inej časti krajiny totiž nenájdete také krásne pláže ako tu. Často sem prichádzajú aj turisti z Dánska, ktorým stačí prejsť po moste.

 

NÓRSKO

 

Pláže v Jæren

Najdlhšie piesočné pláže v Nórsku merajú až 11 kilometrov a nájdete ich neďaleko Stavangeru. Pobrežie je ideálne na prechádzky a pozorovanie prírody.

 

FÍNSKO

 

Pláž Yyteri

Najkrajšou vo Fínsku je čistá  biela piesočná pláž Yyteri na severe krajiny, asi hodinku cesty autom od Tampere.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock, archív
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.9/5 (14 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa