Kodaň: mesto dánskych kráľov

2014-01-27 10:05:00 |   |    | 

DÁNSKO - Z malej vikingskej osady založenej hlavne kvôli rybolovu sa vyvinula na medzinárodné obchodné a kultúrne centrum. V súčasnosti má 1 950 522 obyvateľov (1. január 2013). Rozprestiera sa na území niekoľkých ostrovov, z nich najznámejšie sú Zealand, ako volajú Dáni najväčší ostrov svojej krajiny, a Amager. Pre počet mostov a tunelov, ktoré spájajú mesto bicyklov do jedného celku, množstvo fontán a promenád dostala prívlastok ako Miesto pre život. Hoci je na druhej strane veľmi rušným obchodným miestom a strategickým komunikačným uzlom Európy.



Kodaň patrí medzi najekologickejšie miesta sveta. Nielen vďaka povestným bicyklom, ako dopravným prostriedkom na redukciu emisií, ale ako prvé na svete Dánske kráľovské ministerstvo životného prostredia vytvorilo environmentálny zákon (1973), ktorý ako jeden z mála v tej dobe plánoval environmentálne zmeny dlhodobo do budúcnosti. 

Kodaň je aj centrom vzdelanosti, najstaršia univerzita bola založená v roku 1479 práve tu. Ako prestížna univerzita spolupracuje s mnohými svetovými univerzitami (Yale, Cambridge, Oxford, Berkeley). Každoročne sem prichádza študovať vyše 1 500 zahraničných študentov z celého sveta.

 

Tivoli

Svetovo jeden z najznámejších zábavných parkov, ktorý bol po prvýkrýt otvorený 15. augusta 1843. V minulom roku zabavil 4,033 milióna návštevníkov. V prvom rade plní funkciu zábavného parku, no nie je tomu tak celkovo. Ľudia tam chodia aj oddychovať a organizujú sa tam pikniky. Miesto o veľkosti 21 akrov ponúka množstvo činností, pri ktorých sa ozaj návštevník nebude nudiť. Množstvo kvetov a fontán dotvára atmosféru parku, atrakcie a kolotoče zasa zábavu.

 

Hans Christian Andersen

V meste nájdete aj množstvo pamätníkov a sôch dánskych popredných umelcov, politikov či spisovateľov. Jedným z najznámejších, o ktorom sa učíme aj na školách, je Hans Christian Andersen. Jeho príbehy a rozprávky obleteli celý svet a pozná ich hádam každé dieťa na Zemi. Najznámejšou atrakciou Kodane je socha malej morskej panny, práve z príbehu od H. CH. Andersena. Sediaca na kameni v prístave je malá morská panna každodenne navštevovaná stovkami turistov.

Kodaň sa zaraďuje ku skupine miest s rušným nočným životom počas celého roka. Množstvo kaviarní, reštaurácií a podnikov je na každej ulici. Nočné bary sú otvorené od piatej poobedia do šiestej rána. Ponúkajú okrem dobrého jedla aj príjemné posedenie na terase so živou hudbou či zábavné cirkusové predstavenia a muzikály.

Dánsko má dlhú tradíciu v pivovarníctve, ale aj veľmi striktné zákony ohľadom požívania alkoholu. Kodaň je známa mnohými festivalmi počas letného obdobia. Kodaňský festival, konajúci sa každoročne od roku 1982, je jeden z najznámejších v meste. Whitsun Holiday tiež určite nezaostáva v popularite. 120 skupín, 2 tisíc tanečníkov a 100 tisíc účinkujúcich určite stoja za návštevu.

V prípade, že by ste navštívili Kodaň počas víkendu, naskytne sa vám príležitosť prehliadky mesta s dánskym turistickým sprievodcom úplne zadarmo. Stačí len v sobotu doobeda pred 11.00 prísť na námestie pred Radhus a vybrať si jednu zo šarmantných a šikovných sprievodkýň a o kultúru a zábavu máte postarané.

Po prehliadke, čo trvá zhruba tri a pol hodiny, dostanete ponuku pridať sa na večernú prehliadku po kodaňských baroch, „The bar tour“, kde za zanedbateľných 150 dánskych korún navštívite približne 10 najznámejších a najprestížnejších barov v meste. V cene je zahrnutý drink v každom podniku zadarmo.

 

Zdroj/autor: Peter Droba, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.2/5 (12 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa