Nórska arktická idylka

2013-01-19 14:00:00 |   |    | 

NÓRSKO - Súostrovie Lofoten ležiace na severnom polárnom kruhu vytvára zaujímavo rozložené rameno krajiny, ktoré sa tiahne od škandinávskej pevniny do Nórskeho mora. Úzky pás pobrežia je posiaty rustikálnymi rybárskymi dedinkami oddeľujúcimi prevaľujúce sa vlny od pôsobivých štítov vo vnútrozemí. Táto dramatická panoráma robí zo severného Nórska rozprávkové zimné kráľovstvo.



Rybolov na súostroví Lofoten je dnes pre prežitie menej rozhodujúci než v minulosti, no skrei (treska) stále zohráva hlavnú úlohu v životoch približne 24 tisíc ostrovanov. Všadeprítomné rorbuery (pobrežné rybárske chatky) dávajú jasne najavo, že biela rybka stále vládne miestnej kultúre.

Od januára do mája takmer každé mesto, dedinu i osadu obklopujú mohutné stojany, ktoré sú určené na sušenie čerstvo ulovených rýb. Takto vysušené vydržia i niekoľko rokov, hoci na konci apríla, kedy je územie priam pokryté sušiacim sa úlovkom, uvoľňujú v poryvoch vetra výraznú arómu. Každoročná „žatva“ je dôvodom, prečo sa i napriek nemilosrdnej prírode ľudia na toto územie pred tisíckami rokov prisťahovali. V prvých mesiacoch roka k tunajšiemu pobrežiu priplávajú milióny tresiek z Barentsovho mora za účelom trenia. Tento úkaz prilákal rybárov ešte v dobách Vikingov a darí sa mu to dodnes.

S viac ako dvesto tisícami návštevníkov sa aj turizmus stal výrazným pilierom ekonomiky. Cestovatelia obdivujú najmä tradičné rorbuery, napríklad Svinoya Rorbuer v hlavnom meste Svolvaer je jeden z mnohých, ktoré boli premenené na štýlové ubytovacie zariadenie. Kancelárie a podnikatelia ponúkajú tiež plavby na more v kajaku, kempové expedície, rybárske výlety, turistiku a horolezectvo.

V zime sa krajina stáva ľadovou skulptúrou zo snehu, skál a machu. Zamrznuté jazerá sa tiahnu k vrcholkom na horizonte, zatiaľ čo cez zatiahnutú oblohu dopadajú na pevninu ostré lúče zimného slnka. To inšpirovalo mnohých umelcov k tomu, aby po svojom zachytili vrtošivé modré svetlo, ktoré na ostrovy dopadá každý deň na niekoľko hodín. Samotní domáci vravia, že v celom Nórsku nie je lepšie miesto pre zimnú turistiku. Pobyt na zľadovatených ostrovoch v úplnom tichu a na mnohých miestach aj absolútne bez technológie podáva dokonalý obraz o tom, ako asi Lofoten vyzeral pred storočiami.

Legendy Vikingov dodnes hovoria príbehy rybárov, ktorí veslujúc a plachtiac na svojich lodiach smerovali k severu pre dobrý úlovok. Ich minulosť je viditeľná hlavne v meste Borg 55 kilometrov južne od hlavného mesta, kde archeológovia objavili najväčšie vikingské obydlia. Masívna usadlosť mocného náčelníka s dĺžkou až 83 metrov po rekonštrukcii funguje ako múzeum s každoročným festivalom Vikingov.

Iba kúsok odtiaľ v pobrežnej obci Eggum medzi strmými útesmi, skalnatými brehmi, ľadovými plesami a pestrofarebnými strechami chalúp zase na pláži stojí pozoruhodná socha švajčiarskeho umelca Marcusa Raetza. A na podobných potulkách ostrovmi si treba vychutnať aj kvalitné jedlo - najlepšie chutne upravené domáce produkty. Nóri odporúčajú steaky pižmoňa s brusnicami, dusené tresčie filé a solené jahňacie so zemiakovou kašou. Hostina hodná Vikinga.

 

Zdroj/autor: bbc.com, Dominika Babulicová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.3/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa