FOTOREPORTÁŽ: expedícia do Arktídy

2014-01-14 10:41:00 |   |    | 

Pozorovať, ako sa z ľadovca lámu obrovské kryhy ľadu a vidieť ich padať do vody, môže byť pre diváka pozoruhodným predstavením, ktoré však poukazuje na väčší problém: Arktída sa otepľuje, ľad sa topí a ľadovce sa zmenšujú…



Arktída, oblasť okolo Severného pólu, sa pokojne môže nazvať panenským rajom v hlbokom oceáne. Počet turistov navštevujúcich túto magickú ľadovú krajinu je stále nízky. Arktída si práve preto udržiava status neobyčajnej a nemasovej destinácie. A nie je len o ľadovcoch a divokej zveri.

 

Vzdialená divočina

Najunikátnejším stvorením Arktídy je ľadový medveď. Na ľudí síce útočí zriedkavo, aj napriek tomu si však vyžaduje veľký rešpekt. Preto sa sprievodcom turistov odporúča nosiť so sebou svetlice a pušky pre prípadné zvedavé stretnutie. Na nórskom súostroví Svalbard sú polárne medvede chránené, ale v niektorých odľahlých dedinách sa na základe licencie lovia pre mäso.

 

Izolované bývanie

Obývaná oblasť Ittoqqorrtoormiit v Grónsku, s populáciou 400 obyvateľov, je jednou z najodľahlejších miestnych dedín. Zaujímavosťou je, že toto miesto, aj napriek tomu, že leží na území Grónska, je výrazne dotované vládou Dánska. To si naň nárokuje hlavne kvôli bohatým zdrojom nerastných surovín.

 

Skladovanie zásob

Nielen ľudia v polárnych oblastiach, ale aj zvieratá si uskladňujú zásoby v rámci príprav na tuhú zimu, kedy ulovia len málo koristi. Polárna líška zvyčajne zahrabáva jedlo do zeme, v okolí svojho brlohu. Jej potravu tvoria najmä mláďatá vtákov, ktoré spadli z hniezd umiestnených na vrcholoch skál.

 


 

 

Zdroj/autor: bbc.com, Andrea Boldišová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.7/5 (15 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa