Kam za polárnou žiarou?

2012-03-16 14:00:00 |   |    | 

Uvidieť polárnu žiaru je snom mnohých ľudí a tí, ktorým sa tento sen splnil, pri pohľade na ňu zostali stáť v nemom úžase. Na nesmierne veľkej časti oblohy, ktorá môže dosahovať dĺžku až 4 800 kilometrov a výšku 105 kilometrov, blikajú ohromné klenby chvejúceho sa svetla a farieb od bielo-fialovej, cez žltozelenú až oranžovo-červenú.



Normálna alebo nadprirodzená?

Ľudia si v minulosti mysleli, že žiaru spôsobujú obri, ktorí bojujú medzi sebou horiacimi oštepmi. Inuiti ju pokladali za pochodne, ktorými je osvetlený most do nebeskej ríše, aby duše mŕtvych našli lepšie cestu. V mnohých krajinách však bola považovaná za zlú predzvesť, privolávala vraj totiž vojny, choroby alebo smrť.

My však už vieme, že polárnu žiaru spôsobuje slnko a vyskytuje sa vysoko nad Zemou. Slnko uvoľňuje energiu, ktorá zodpovedá niekoľko násobku jadrových bômb. Zároveň posiela do priestoru solárne častice, ktoré dosahujú rýchlosť svetla. Tieto častice sú zemským magnetickým polom vychyľované a zrážajú sa v atmosfére s inými časticami, pritom vydávajú svetlo, ktoré je úžasným divadlom na oblohe. Zaujímavý je aj fakt, že počas jedného úkazu sa uvoľní toľko energie ako pri silnom zemetrasení.

 

Kedy ju môžeme vidieť?

Polárnu žiaru môžeme pozorovať v noci v najchladnejších častiach sveta. Najlepšie obdobie je na vrchole jedenásťročného cyklu slnečných škvŕn, keď je aktivita Slnka najbúrlivejšia.

Aj keď v mnohých krajinách existujú pranostiky, kedy je možné vidieť polárnu žiaru, jej výskyt nemá s počasím nič spoločné. Polárne žiary totiž vznikajú vo výškach ďaleko nad troposférou, preto na ne zmeny počasia nemajú žiadny vplyv.

Najväčšia intenzita nie je v zime, ako si väčšina ľudí myslí, ale v obdobiach jarnej a jesennej rovnodennosti. V prípade, že sa vyberiete do niektorých oblastí, kde je jej výskyt častý, buďte radi, ak sa vám pošťastí, že tento prírodný jav bude trvať viacero dní, pretože niektoré polárne žiary trvajú iba niekoľko minút, čo môže byť skutočne niekedy celkom ťažké stihnúť.

 

Kde ju teda nájdeme?

Treba povedať, že je potrebné rozlišovať medzi severnou a južnou polárnou žiarou. Jedna sa totiž nachádza v rozľahlej arktickej tundre, zatiaľ čo tá druhá na južnom antarktickom kontinente.

Pokiaľ ide o severnú polárnu žiaru, ktorá je aj pre Slovákov predsa len trochu bližšia, za vhodných podmienok, čiže počas najvyššej slnečnej aktivity, je možné ju pozorovať až v južnom Anglicku a v apríli aj v Škótsku. Štyrikrát ročne sa objavuje takisto na severnej Floride. Je však zaujímavé, že v roku 2003 ju dokonca videli aj v severnom Taliansku.

Najjasnejšie a najkrajšie hry svetiel však vidno v blízkosti magnetických pólov v severnej Kanade, v Rossovej zemi a známe sú tiež miesta v severnej Škandinávii, konkrétne na odľahlom súostroví v Severnom ľadovom oceáne severne od Nórska na Špicbergoch. Tak čo? Vydáte sa za ňou?

 

Zdroj/autor: Alex, drom

Foto: wikipedia, Ron Garan, Chris Danals, Frank Olsen, Senior Airman Joshua Strang

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.9/5 (17 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa