Skutočný koniec Nórska - Grense Jacobselv

2012-09-13 12:00:00 |   |    | 

NÓRSKO - Grense Jacobselv, v sámskej reči Vuorjánjohka, je malá usadlosť neďaleko nórsko-ruskej hranice. Cestou na severskú pláž, ktorou končí civilizácia a začína Barentsovo more, sa ide podhorskou aj horskou divočinou. Popri ceste tečie rieka Jakobselva lemovaná hraničnými stĺpmi po nórskej aj ruskej strane.



Kaplnka kráľa Oskara ll.

Všetci, čo mieria na tento naozaj skvostný kus severskej divočiny, sa na pravej strane môžu pokochať okrem ruskej divočiny aj kaplnkou Oskara ll., vybudovanou v roku 1869. Bola postavená na zosilnenie nórskeho práva na teritorialitu tohto pohraničného územia.

Po uznaní hranice medzi Nórskom a Ruskom v roku 1826 boli medzi nórskymi a ruskými rybármi časté hádky. Guvernér Finnmarku niekedy umiestňoval ozbrojenú loď do tejto zátoky. A neskôr bolo rozhodnuté postaviť kostol ako kultúrnu hranicu na východ. Kostol navštívil kráľ Oskar ll. až v roku 1873. Maják osvetľuje kaplnku od roku 1883.

Pod kaplnkou sa nachádza cintorín, ktorý ukazuje, že po celé storočia sa tu stretávali nielen kultúry, ale aj ľudia. Pochovaní sú tu okrem Nórov aj Sámovia, Fíni a Rusi. Dokonca niektoré kríže na hroboch nesú znaky ruskej ortodoxnej cirkvi. Mnoho z nich je ale luteránskych.

Mnoho turistov z celej Európy sem smeruje len kvôli pláži, ruskej hranici a kúpaniu sa v Barentsovom mori. Z Oslo je to 2 465 kilometrov po ceste E6.

 

Zdroj/autor: Peter Droba, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa