Severský raj Nórska - Národný park Rondane

2012-05-31 10:15:00 |   |    | 

NÓRSKO - Najstarší národný park v tejto škandinávskej krajine sa rozprestiera na území okresov Oppland a Hedmark. Založený bol 21. decembra 1962 o rozlohe 963 km² (po rozšírení v roku 2003). Ako biocentrum a zároveň biokoridor spolu s Dovre a Jotunheimen patrí medzi niekoľko parkov, kde sa ešte môžeme stretnúť s divokými stádami sobov.



Predhistorické obdobie

História života súčasných druhov tu začína koncom poľadových období, ba niekedy podľa dokumentácie v medziľadovom období, kedy vo výškach až 1 030 metrov nad morom sa pred 8 500 rokmi objavili prvé rastúce pokrútené brezy, typické pre túto krajinu. Doteraz nemajú väčšiu výšku ako pol metra nad zemou.

Prví ľudia sem prišli približne pred 3 500 rokmi, kedy sem z juhu prichádzali sobie stáda vďaka meniacej sa klíme. Mnoho nálezov obydlí je však z obdobia približne 500 až 700 rokov nášho letopočtu, neskoršie datovanie obydlí už nie je vďaka morovej epidémii postihujúcej Európu v stredoveku.

 

Turizmus

Národný park Rondane sa nachádza približne 400 kilometrov od Osla. Na ceste medzi olympíjskym mestečkom Lillehammer a Trondheimom. Priaznivci vysokohorskej turistiky si tu prídu na svoje vďaka 10 vrcholom nad 2 000 metrov, kde najvyšší je Rondslottet - Rondanský hrad - s výškou 2 178 m. n. m.

Zvláštna krajina striedajúca náhorné plošiny a hlboké riečne údolia prináša neopakovateľný zážitok z nórskej divočiny. Jesennému návštevníkovi sa určite naskytne pohľad na červené vresy či šedožlté a zelené lišajníky. Pod modrou oblohou a nespočetnými vodopádmi, ktoré kompenzujú menší počet jazier, sa to dá nazvať aj severský raj.

Ubytovať sa tu dá v početných hoteloch a horských chatách v okolí parku, odkiaľ môžete vyrážať na denné aj dlhšie turistické vychádzky. Horské chaty sú na dobre značených, sobím stádam prispôsobených turistických chodníkoch dostupné každému.

V letných mesiacoch sezóny sú sprístupnené stále s chatármi, no neskôr po sezóne si treba kľúče požičať po dohode s pobočkou DNT (The Norwegian Mountain Touring Association) v okolí parku.

Zaujímavosťou sú tzv. zemné pyramídy (Kvitskriuprestinne) v juhozápadnej časti parku. Sú to nevšedné tvary v podobe vysokých stĺpov z mäkkej horniny, s kameňom na vrchole. Vznikli a vznikajú eróziou pôdy v sypkých morénových uloženinách.

 

Zdroj/autor: Peter Droba, drom

Foto: autor, Johana Zacharová

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.8/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa