Do nórskeho mesta Vardo sa dostanete len podmorským tunelom

2012-08-10 13:00:00 |   |    | 

NÓRSKO - Vardo je jediné mesto v Európe s arktickou klímou, štatisticky tu neexistuje leto a najväčšie stromy sú jarabiny pred Vardhusskou pevnosťou. Nájdeme tu len vŕby, krčiace sa pred bičujúcim vetrom od pobrežia. Ostré, lišajníkom pokryté holé skalné steny. Mesto bolo založené ako samostatný okres 1. januára 1838. Jeho názov je odvodený zo staronórskeho slova Vargy, skladajúceho sa zo slov „várgr - vlk“ a „y - ostrov“.



Priemerné teploty v mesiacoch júl a august sa približujú k 9 °C až 11 °C. Nezamŕzajúce more vďačí Golfskému - severoatlantickému prúdu. Jediný vstup do mesta je cez tri kilometre dlhý podmorský tunel.

 

Pevnosť Vardhus - peklo pre čarodejnice

Pevnosť Vardhus bola založená v roku 1299 kráľom Haakonom V. Magnussonom v rovnakom čase ako pevnosť Arershus v Oslo. Má netypický tvar osemcípej hviezdy. Slúžila ako najsevernejšia obranná línia vyše 400 ročnej únie Nórska a Dánskeho kráľovstva.

Medzi rokmi 1621 a 1692 tu bolo upálených vyše 80 „čarodejníc“, ktoré najprv hodili do vody so zaviazanými rukami a nohami, pretože verili, že voda je čistý Boží element. Keď vyplávali, bol to znak ich čarodejníctva a neskôr ich upálili na hranici.

Prerobená bola medzi rokmi 1734 a 1738 dánskym kráľom. Boli sem posielaní väzni z celého Dánska a okolitého Finnmarku. Počas 2. svetovej vojny si pevnosť zachovala najdlhšie nórsku vlajku, zatiaľ čo ostatné pevnosti boli dobité. Veliteľ pevnosti, Rye Rynning, udržal vlajku do 2. novembra 1940, pokiaľ ostatná časť Nórska kapitulovala 10. júna 1940. Veliteľ strávil štyri a pol roka vo väzení a po vojne bol ocenený Britským impériom mnohými medailami.

V súčasnej dobe je z pevnosti múzeum. Ostali tu len štyria vojaci a dôstojník, ktorí spravujú pevnosť a spúšťajú slávnostnú salvu napríklad na kráľove narodeniny (17. mája), na deň podpísania Nórskej ústavy(v roku 1814) a na deň vzniku únie so Švédskym kráľovstvom (v roku 1905), najzaujímavejším dátumom salvy je však 21. január, kedy sa nad horizontom prvýkrát ukážu slnečné lúče po vyše dva a pol mesiaca trvajúcej polárnej noci.

 

Mesto takmer na konci sveta

Cez Vardo kommune (okres) vedie jedna hlavná cesta (E75), ktorou sa dá dostať až do najvzdialenejšej dediny v tejto oblasti, Hamninbergu. Nie sú tu stromy, len ostré a špicaté skaly a oceánom bičované útesy naozaj starej krajiny. Náhodne nájdeme na tomto takmer konci sveta niekoľko domov, prevažne patriacich miestnym obyvateľom a Sámom, ktorí tu v letných mesiacoch zháňajú svoje stáda.

Cesta je posiata dlhými piesočnými plážami, takmer ako niekde v rovníkovej oblasti, no kúpať sa tu dá len počas leta a to si trúfnu len domáci a zopár odvážnych turistov. Priaznivcom birdwatchingu sa naskytne príležitosť na pozorovanie morského vtáctva na ostrovoch Hornøy a Reinøy, kde sídlia populácie Alky vrúbkozobej a Alky tenkozobej a menšia, ale o to vzácna populácia Alky hrubozobej.

 

Zdroj/autor: Peter Droba, drom

Foto: autor, Jakub Brazdil

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa