FOTOREPORTÁŽ z Norimbergu: TOP 10 atrakcií v jednom z najkrajších miest Nemecka

2022-09-15 13:00:00 |   |    | 

Norimberg je jedným z najobľúbenejších turistických lokalít v Nemecku. Hoci bolo mesto počas 2. svetovej vojny z veľkej časti zničené, mnohé z hlavných budov však boli starostlivo zrekonštruované do pôvodného stavu. Väčšina hlavných atrakcií mesta sa nachádza v jeho historickom jadre obkolesenom zhruba 5 kilometrov dlhými mestskými hradbami.



 

1. Cisársky hrad Kaiserburg

Prehliadku mesta môžete začať na tomto impozantnom symbole mesta, ktorý sa týči na hradnom kopci nad Starým mestom. Postavený bol ako stredoveká pevnosť a v neskorších obdobiach nebol príliš prestavovaný, preto dnes stále pôsobí stredovekým dojmom. Plnil hlavne obrannú funkciu, nikdy sa v ňom dlhodobo nebývalo.

Hradný komplex okrem opevnenia tvorí aj Palác, ktorý fungoval ako priestor na rôzne stretnutia a príležitostne tu prebývali aj cisári, ktorí do mesta zavítali. Počas individuálnej prehliadky hradu uvidíte peknú románsku kaplnku s výjavmi symbolizujúcimi dobovú spoločenskú hierarchiu.

Ďalej je tu múzeum so zbrojnicou, kde sú vystavené nie len zbrane, ale aj model pevnosti z roku 1100 a 1300. V areáli môžete so sprievodcom navštíviť aj dom s hradnou studňou Tiefer Brunnen, ktorá má hĺbku 50 metrov. Na záver môžete vystúpiť na hradnú vežu Sinwellturm, odkiaľ sa vám naskytne skvelý panoramatický výhľad na mesto.

 

2. Dürerov dom

Hneď pod hradom sa nachádza jedna z najznámejších norimberských pamiatok,  Dom Albrechta Dürera. Tento významný nemecký maliar, grafik a teoretik umenia žil a tvoril v Norimbergu na začiatku 16. storočia.  V tomto hrazdenom dome sa nachádzajú expozície, mapujúce život tohto významného umelca.

Počas individuálnej prehliadky domu, počas ktorej môžete využiť audioguide vo viacerých svetových jazykoch uvidíte zvyšky jeho vybavenia, aj zrekonštruovaný ateliér. Jeho diela mapuje multimediálna expozícia Digital Dürer a v Grafickom kabinete nájdete jeho grafiky a nechýbajú tu ani kópie jeho najznámejších diel.

 

3. Fembo Haus

Kúsok od Dürerovho domu na ulici Burgstrasse sa nachádza jediný zachovaný neskororenesančný kupecký a patricijský palác  v meste, ktorý od roku 1953 slúži ako múzeum histórie mesta. Počas jeho návštevy sa v jeho expozíciách vydáte sa na cestu históriou Norimbergu. Uvidíte tu veľkolepé historické miestnosti, tanečnú sálu, aj barokový vestibul.

V múzeu si môžete pozrieť dokumentárne filmy o histórii Norimbergu, modely mesta, mapy,  výrobky norimberských remeselníkov, zbierku nábytku zo 17. - 19. storočia a aj unikátnu renesančnú Apolónovu fontánu. Súčasťou múzea je aj špeciálna výstavná sieň  s kvalitnými kópiami cisárskych klenotov.

 

4. Norimberské podzemie

Na ulici Bergstrasse v pivovare Hausbrauerei Altstadthof je možné absolvovať aj prehliadky norimberského podzemia - Nürenberger Felsengänge. Ide o sústavu skalných chodieb a suterénov, najväčších v južnom Nemecku, ktorá bola vybudovaná v stredoveku na svahu hradného kopca, za účelom dozrievania a skladovania norimberského červeného piva.

Veľký význam mali podzemné chodby aj počas 2. svetovej vojny, keď slúžili ako úkryt pre ľudí aj pre umelecké diela. Počas prehliadky sa dozviete na čo všetko ešte labyrint slúžil a čo sa tam udialo a na záver navštívite aj priestory pivovaru, kde pália aj vlastnú whisky. Skvelé norimberské červené pivo, ktoré tu varia môžete ochutnať v tunajšej pivovarskej reštaurácii, kde ponúkajú aj tunajšiu špecialitu, norimberské klobásky. Rozhodne stoja za vyskúšanie.

 

5. Hlavné námestie 

Po prehliadke hradnej štvrte sa vydajte na Hlavné námestie - Hauptmarkt. Po stáročia bolo dejiskom mestských trhov, ktoré tu fungujú dodnes. Taktiež sa tu konajú každoročné Adventné trhy, ktoré patria medzi najkrajšie v strednej Európe. Dominantou námestia je kostol Frauenkirche, ktorý nechal postaviť Karol IV. Pôvodný kostol takmer do základov zničili nálety počas 2. svetovej vojny a musel byť zrekonštruovaný.

Niektoré časti kostola zostali uchované,  napríklad oltár, jedno z najkrajších umeleckých diel v Norimbergu. Súčasťou kostola je aj zvonkohra zo začiatku 16. storočia, ktorá vyhráva každý deň o 12:00 hodine. Na námestí určite neprehliadnete ani príznačne pomenovanú „Krásnu fontánu“ Schöner Brunnen. So svojimi zdobenými dekoráciami a figúrkami vytvára dokonalé miesto na selfie. Na mriežke fontány sa nachádza aj otočný mosadzný prstenec. Legenda hovorí, že ak otočíte prstencom raz, splnia sa vám tri želania a ak ním otočíte trikrát, môžete očakávať veľa detí.

 

6. Múzeum hračiek

Múzeum je všeobecne považované za popredné múzeum svojho druhu na svete a je atrakciou nie len pre deti, ale aj dospelých.  Zoznámite sa tu s vývojom hračiek od antiky až po dnešné Lego a expozície múzea tu vystavujú rôzne historické drevené hračky, bábiky, domčeky pre bábiky, či rôzne vláčiky.

Mnohé zo starších hračiek, z ktorých niektoré pochádzajú zo stredoveku, sa vyrábali v Norimbergu, ktoré bolo po stáročia známe výrobou hračiek. Za zmienku stojí aj najväčšia zbierka hračiek na svete od EP Lehmanna, jedného z ich najznámejších výrobcov v krajine, ktorý sa preslávil radom modelov vláčikov, z ktorých niektoré tu možno vidieť na rozľahlej modelovej železnici.

 

7. Železničné múzeum

Pre milovníkov železničnej dopravy bude určite inšpiráciou návšteva Deutsche Bahn Museum - Múzea Nemeckých dráh. Otvorili ho v roku 1882 a je najstarším železničným múzeom na svete. Dozviete sa tu všetko o histórii železničnej dopravy a nechýbajú ani moderné a futuristické kúsky. V dvoch halách tu vystavujú približne 40 železničných legiend.

Patrí medzi ne aj najstarší zachovaný osobný vozeň v Nemecku, replika prvej parnej lokomotívy v krajine „Adler“ aj model ICE 4 novej generácie vysokorýchlostného vlaku. Uvidíte tu aj okázalý salónny vagón kráľa Ľudovíta II. Bavorského a aj vagón ktorý používal kancelár Bismarck. Výstavná plocha zahŕňa aj nástupište historických vlakov, interaktívnu signalizačnú skrinku a výstavné depo s artefaktami súvisiacimi s vlakmi z rôznych zbierok múzea. Taktiež sú tu modely starých áut a motoriek a v sekcii pre deti sa môžu mladší návštevníci hrať aj s vlakovým simulátorom a previezť sa na miniatúrnej železnici.

 

8. Norimberské mosty

Norimbergom preteká rieka Pegnitz, cez ktorú sa blízko seba klenú viaceré krásne historické mosty. Prejsť sa môžete po reťazovom moste Kettensteg z roku 1824, ktorý je jedným z najstarších zachovalých v Európe. Zo susedného mosta Maxbrücke sa vám naskytne pekný výhľad na Vodnú vežu a hrazdený dom Weinstadel, ktorý slúžil ako špitál pre nakazených leprou, neskôr ako sklad vína a dnes je ubytovňou študentov.

Uvidíte z neho aj drevený most Henkersteg zo 16. storočia, ktorý nesie názov podľa katov, ktorí bývali od 16. do 19. storočia v susednej veži a priľahlom byte. Ďalší a jeden z najstarších mostov Fleischbrücke bol postavený podľa vzoru benátskeho mosta Ponte di Rialto a z ďalšieho mosta Museumsbrücke budete mať výhľad na fotogenickú budovu stredovekého špitálu Heilig Geist Spital,  kde sa kedysi starali o starých a chorých obyvateľov mesta.

 

9. Zoologická záhrada

Pokiaľ máte radi zvieratá a prípadne cestujete do mesta s deťmi, nevynechajte návštevu tunajšej Zoo. Táto prvotriedna atrakcia, ktorá je domovom viac ako 3 000 zvierat z približne 300 rôznych druhov, bola otvorená v roku 1912. Patrí medzi jednu z najväčších (má rozlohu  60 hektárov) a najstarších zoologických záhrad v Európe.

Môže sa pochváliť chovom množstva vzácnych zvierat, vrátane sibírskych tigrov, ázijských levov, snežných leopardov, goríl, aj juhoamerických dudongov. Je ideálny miestom na prechádzku, na ktorú si vyčleňte aj niekoľko hodín, keďže areál je dosť rozľahlý. Veľkú pozornosť tu venovali výbehom pre zvieratá, ktoré sú priestranné a odrážajú ráz krajiny. Medzi ďalšie pozoruhodnosti tu patrí aj lagúna delfínov a tuleňov s pravidelnými predstaveniami, ktorú si môžete pozrieť aj z podzemia cez veľké sklené okná.

 

10. Dokumentačné centrum nacistickej strany

Norimberg zohrával dôležitú úlohu v nacistickom Nemecku. Jeho bohatú históriu a stredoveký ráz Hitler rád zneužíval pre svoje demagogické zhromaždenia. V rokoch 1933 až 1938 tu mali národní socialisti svoje stranícke veľkolepé zhromaždenia a budovali k tomu kolosálny areál. V severnom krídle tejto čiastočne dokončenej Kongresovej haly sa nachádza Dokumentačné centrum zhromaždení nacistickej strany - Dokumentationszentrum Reichsparteitagsgelände, ktoré skúma rôzne historické aspekty, vrátane vzostupu NSDAP, kultu Hitlera, straníckych mítingov a Norimberského procesu.

V expozícii „Fascinácia a násilie“ sa prostredníctvom fotografií aj filmov dozviete viac o tomto období. Následne sa vyberte na prehliadku tejto kolosálnej stavby. Ďalšou zaujímavosťou súvisiacou s týmto obdobím je Memorium Nürnberger Prozesse - Justičný palác v centre mesta, kde sa v rokoch 1945 - 1946 konal Norimberský proces s viacerými pohlavármi nacistického režimu. Pokiaľ tu práve nezasadá súd, je možné navštíviť legendárnu Sálu 600, kde sa tieto súdne procesy konali.

 

Tip na záver

Skvelým spoločníkom pri spoznávaní mesta vám môže byť aj 48 hodinová turistická karta Nürnberg Card v cene 33 eur, ktorá následne ponúka bezplatné vstupy do mnohých atrakcií mesta, vrátane ZOO a aj cestovanie mestskou hromadnou dopravou.

 

Autor: © Zoznam/Peter Samuel Tóth

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa