Zabudnite na luxus: Monako je láskou na prvý pohľad, aj keď nie ste milionári

2023-08-25 09:00:00 |   |    | 

Už tradične sa Monako všade popisuje z hľadiska okázalého luxusu a bohatstva. Keď však pri jeho návšteva budete hľadať zaujímavosti len pomocou týchto parametrov, prídete o jeho čaro. Malé kniežatstvo si najviac užijete, keď prestanete vnímať toto klišé. Vtedy sa vám odhalia jeho pravé krásy, ako je úžasná príroda a nemenej nádherná architektúra.



 

Oceanografické múzeum láka na polárnu expedíciu

Našou prvou navštívenou pamiatkou bolo Oceanografické múzeum. Istotne si všetci pamätáte fotografie, na ktorých vidíte jeho krásnu historickú budovu na vysokom brale s morom v popredí. Presne takto sme si ho predstavovali aj my, len sme vôbec netušili, kade vedie cesta k takémuto výhľadu. Nakoniec zafungovala šťastná náhoda.

Keď sme sa už štvrtýkrát vďaka navigácii objavili na rovnakom kruhovom objazde, rozhodli sme sa ísť do prístavu pohľadať prvé parkovisko. Zrazu sa prekvapivo pred nami objavili informačné tabule s reklamou na Oceanografické múzeum a počas prechádzky popri mori aj presne ten pohľad na múzeum, ktorý sme tak túžili vidieť. Niekedy sa naozaj oplatí radšej zablúdiť, ako ísť priamo do cieľa.

Prehliadka v samotnom múzeu je rozdelená do štyroch poschodí. Na dvoch z nich sa tiahnu veľké akváriá s podmorským svetom. Aktuálne je najväčším hitom časť s morskými korytnačkami, pri ktorej neustále postávajú hlúčiky detí. Tretie poschodie je venované histórii námorníctva a potápačstva. V zbierke sa im podarilo zoskupiť viacero raritných kúskov, vďaka ktorým si zacestujete v čase. Veľká časť výstavy je interaktívna, pripravte sa na zaujímavé videá, kvízy a iné vychytávky.

Lákadlom je aj časť venovaná polárnej expedícii. V nej sa dozviete, ako spoznávali tieto odľahlé časti sveta prví bádatelia a jedna z najväčších miestností vás zavedie do podmorského sveta v týchto končinách. Keď sa postavíte do jej stredu, okolo vás sa na všetky vysoké steny premieta obrovská projekcia živočíchov, ktoré v tejto časti žijú pod hladinou. Na chvíľku budete mať pocit, ako keby ste sa tam ponárali spolu s nimi.

 

Tie najlepšie výhľady z Monaka

Monako je ako stvorené pre milovníkov pekných vyhliadok. Kopcovitý terén ponúka skutočne krásne miesta, ktoré sa vám navždy vryjú nielen do pamäti, ale aj do srdca. Prvá z nich je na streche Oceanografického múzea. Keď po nej postupne prejdete, uvidíte obe strany kniežatstva, ale aj pobrežie.

Odtiaľ sa už cez spleť starých uličiek vyberáme smerom k palácu. Tam na nás čakajú ďalšie dve vyhliadky. Jedna je na hlavný prístav a druhá na menší, o ktorý sa Monako delí s Francúzskom. Ak máte chuť, doprajte si aj vyhliadkovú jazdu turistickým vláčikom, ktorá začína priamo pred budovou múzea.

 

Nebojte sa stratiť

Nádherné sú aj výhľady, ktoré sa odkrývajú počas presunov Monakom. Pred vami bude niekoľko zväčša secesných stavieb s pestrými fasádami a miestami sa budete cítiť ako v Taliansku, ktoré značne ovplyvnilo kultúru tejto malej krajiny.

Keď sa pýtate na to, ako najlepšie spoznať Monako, odporúčame vám túlať sa. Pri tejto destinácii to platí viac ako kdekoľvek inde. Nemusíte sa báť, že by ste sa stratili. Po chvíľke zaručene nájdete cestu smerom k pobrežiu, kde už budete na známom mieste. Takto nájdete veľa krásnych uličiek, ktoré majú francúzsku atmosféru a popri nich množstvo úžasných záhrad.

Pre nás bola favoritkou najmä japonská, ktorá síce nie je rozlohou veľká, ale z tohto miesta sálal pokoj. Z odporúčaní vieme, že za návštevu stojí tiež exotická záhrada, ktorá však bola v čase našej návštevy zatvorená. Cestou odtiaľ však prechádzame pomedzi ďalšie úžasné budovy v luxusnejšej štvrti, kde nachádzame aj jednu perlu v podobe domu, ktorý vyzerá ako z orientálnej rozprávky.

 

Život v podzemí

Ak by sme vám mali pred cestou do Monaka dať len jedinú radu, znela by „Požičajte si auto!“ Áno, zvyknúť si na cestovanie úzkymi a strmými ulicami môže byť zo začiatku výzva. No keďže je všade odporučená nízka rýchlosť, nemusíte sa náhliť a ľahšie sa prispôsobíte.

Len takto si totiž naplno vychutnáte fascinujúci svet, ktorý sa odohráva v podzemí Monaka. Keďže je krajina rozlohou malá, musia účelne využiť každý meter priestoru. Pod nádhernými budovami sa preto zrazu ocitáte v obrovských garážových domoch, podzemných križovatkách a kruhových objazdoch. V tuneloch sú dokonca aj rôzne predajne či služby a jednoznačne na vás zapôsobí špirálovito klesajúca cesta, vďaka ktorej sa z jedného z najvyšších bodov kniežatstva zrazu ocitnete v prístave.

To všetko sa deje pod budovami, kde bežne žijú ľudia. Dávajte si však pozor na jednu komplikáciu. Na niektorých miestach sa kvôli tomu stráca GPS, tak si radšej pozrite smer jazdy aj pred vchodom do podzemia.

 

Výstava áut monackého kniežaťa

Ako druhú pamiatku v Monaku sme navštívili súkromnú zbierku historických automobilov monackého kniežaťa. Nájdete tam niekoľko klenotov, ktoré používali aj predkovia slávneho rodu Grimaldiovcov. Ak patríte medzi fanúšikov F1, tak vás istotne zlákajú viaceré originálne monoposty, ktoré si tam môžete pozrieť.

Výstava sa navyše nachádza priamo pri ceste, ktorá je súčasťou okruhu najstaršej veľkej ceny. Na internete nájdete niekoľko návodov, ako si ho prejsť pešo, alebo autom. Pri jej štarte je ďalšia obľúbená atrakcia v podobe kaplnky Sainte-Dévote, ktorá sa nachádza v jednej z najslávnejších zákrut tohto motošportu.

 

Prechádzka, ktorá na vás urobí silný dojem

Na záver máme pre vás ešte jeden z tip. Tesne za hranicami Monaka sa nachádza azda tá najkrajšia vychádzková trasa v Monaku. Vedie od parkoviska smerom ku Cap d`Ail a pod týmto označením nájdete aj presný popis, ako sa ku nej dostať. Pokiaľ sa tam vyberiete počas slnečného dňa, ako sme to našťastie urobili aj my, čakajú na vás tie najkrajšie výhľady, ktoré na vás v kombinácii s tichou a pokojnou atmosférou urobia skutočne nezabudnuteľný dojem.

 

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa