12 najzaujímavejších moderných budov sveta. Spoznávajte architektonické perly 2. časť

2015-05-18 08:00:00 |   |    | 

Nevieme ako vy vnímate pri cestovaní architektúru, ale mnohí ľudia cestujú len za týmto účelom. Aby spoznali tradičné budovy, ktoré postavili dávni architekti. Odrážajú sa v nich desaťročia, storočia aj tisícročia, rozprávajú príbehy a vypovedajú o minulosti. No zaujímavé nie sú len staré a historické budovy. Aj moderné časy ponúkajú čosi iné a a zaujímavé. Moderné postupy a materiály umožnili dnešným architektom stavať budovy, o ktorých sa pred pár rokmi ani nesnívalo. Aké sú teda najzaujímavejšia a podľa nás aj najkrajšie moderné stavby sveta?



 

Ideálny palác

 

Vo Francúzsku stojí Ideálny palác. Teda majú tam mnoho architektonických skvostov, ale len tento dostal pomenovanie Ideálny. Postavil ho pán Cheval (podľa ktorého má jedno zo svojich pomenovaní) s tým, že mu to trvalo vyše 33 rokov. Rozhodol sa totiž stavať z kameňov, ktoré nachádzal pri svojich dennodenných cestách do práce. Tomuto poštárovi sa podarilo niečo neuveriteľné. Naozaj si splnil svoj sen a postavil svoje dokonalé sídlo.

 

Habitat 67

 

Mierne postapokalypticky vyzerajú domy, ktoré nachádzame v kanadskom Montreale. Komplex obytných budov leží na brehu a už z diaľky je nenapodobiteľný. Možno pripomína naše obytné domy, ale tu je každá jednotka oddelená a má vlastnú záhradu. Dielo postavili pri príležitosti Svetovej výstavy v roku 1967 a má pripomínať prepojenie človeka a jeho obydlia.

 

Cube House

 

Ak hľadáme netradičné, istotne by sme nemali opomenúť les domčekov postavený v Rotterdame. Netradičné nie je len to, že sa o ňom hovorí ako o lese, ale to, že sú to prevrátené štvorcové domy na stračích nôžkach. Skupina 39 domčekov je obývateľná a každý z nich má 4 poschodia. Prízemný vchod, prvé poschodie s obývačkou, druhé s dvoma spálňami a tretie využívané ako záhradka. Niektoré z nich sú prerobené tiež na múzeá a hostely.

 

Tancujúci dom

 

Na tento dom už narazila väčšina z nás. Praha nie je ďaleko a ukrývajú sa v nej svetové unikáty, ktoré môžeme pokojne navštevovať. Medzi ne určite patrí aj Tancujúci dom so svojim ojedinelým vzhľadom. Architekti Milunić a Gehry ho vytvorili podľa obrazu tancujúceho páru Freda Astaira a Ginger Rogersovej.

 

Guggenheimovo múzeum

 

K španielskym najznámejším budovám patrí aj Guggenheimovo múzeum v Bilbau. Postavili ho v roku 1997 a vďaka nemu sa podarilo zmeniť tvár mesta. Z prístavu sa stalo kultúrne centrum s  ohromujúcou stavbou. Architekt ju navrhol tak, aby zapadala do prímorského prostredia a tak pripomína loď postavenú z dvoch materiálov. V dokonalých líniách sa tu prelínajú vápenec s titánom.

 

Lotosový chrám

 

Lotosový chrám v New Delhi je jedným z najnavštevovanejších miest sveta. Denne sem prichádza aj 10 tisíc ľudí, aby sa tu mohli pomodliť. V chráme, ktorý pripomína lotos s deviatimi lupeňmi a jazierkami, sa môžu stretávať veriaci všetkých svetových náboženstiev. Príjemný vzhľad je potom už len čerešničkou na torte.

 

 

Máte svojho favorita? Napíšte nám do komentárov a zostavte vlastný rebríček.

 

Zdroj/autor: cntraveler.com, archinomy.com, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
4.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 8. máj. 2024. Meniny má Ingrida.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa