Ľupčiansky skalný hríb - prírodný unikát kúsok od Banskej Bystrice

2021-04-20 08:01:00 |   |    | 

Zaujímavé skalné útvary patria k obľúbeným cieľom turistov. Na Slovensku ich máme niekoľko, k najznámejším patrí Skalná ihla v nive rieky Poprad či Čertova skala v prírodnej rezervácii Boky. Nemenej zaujímavý je však aj Ľupčiansky hríb neďaleko Banskej Bystrice.



 

Ľupčiansky skalný hríb (známy aj ako „Kozák“) sa nachádza nad obcou Slovenská Ľupča asi 10 kilometrov od Banskej Bystrice.

Hríb bol pre svoju hodnotu vyhlásený za prírodnú pamiatku a vznikol eróziou, zvetrávaním usadených hornín, pričom táto erózia pokračuje, útvar je stále vo vývoji a časom môže byť ešte „hríbovitejší“ ako dnes.

Skalný hríb sa vypína nad ľavým brehom potoka Ľupčica na svahu Stráne a je pomerne ľahko dostupný. Zlou správou je, že k nemu nevedie oficiálny turistický chodník, tou dobrou, že sa pri jeho hľadaní určite nudiť nebudete.

Prírodná oblasť je plná vzácnych rastlín ako napríklad poniklec slovenský či guľôčka bodkovaná a pri troche šťastia sa vám možno podarí nájsť aj skameneliny morských živočíchov.

V blízkosti môžete navštíviť aj prírodnú rezerváciu Šupín, odkiaľ sa vám naskytne nádherný pohľad do údolia rieky Hron lemovaného hrebeňom Nízkych Tatier a Slovenského rudohoria. Dušu turistu pohladí aj národná prírodná rezervácia Príboj, ktorá patrí k najstarším na Slovensku.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR - Ján Krošlák

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa