Super ponuka pre romantické duše: V Lome nad Rimavicou predávajú historický kaštieľ

2022-10-26 13:00:00 |   |    | 

Na Slovensku je stále množstvo pamiatok, ktoré si zaslúžia obrovskú pomoc. Jednou z nich je aj malebný kaštieľ z 19. storočia v Lome nad Rimavicou. Aktuálne je na predaj a čaká na majiteľa, ktorý mu dokáže vdýchnuť nový život.



 

Obec Lom nad Rimavicou leží v malebnom horskom prostredí neďaleko prameňov Rimavice a Ipľa. Vznikla koncom 18. storočia spolu s blízkou Sihlou a Drábskom ako osada pre goralských pastierov dobytka a lesných robotníkov. Dnes je najvyššie položenou obcou s výhradne obytnou funkciou a kompletnou občianskou vybavenosťou.

K najstarším pamiatkam v Lome nad Rimavicou patrí kaplnka sv. Anny, kostol Narodenia Panny Márie, ale aj kaštieľ situovaný v časti zvanej Dolina, kde nechal gróf Anton Forgáč v roku 1802 založiť sklársku hutu.

Pre seba si nechal vybudovať honosnú dvojpodlažnú budovu so stĺpovými arkádami na poschodí, ktorú po zrušení sklárne využívali pri poľovačkách. Neskôr kaštieľ spolu s priľahlými budovami kúpil miestny statkár.

V polovici 20. storočia bola nehnuteľnosť zoštátnená a v roku 1983 ju prestavali na rekreačné zariadenie. Už o pár rokov sa však v reštitúcii vrátil dedičom predošlých majiteľov, ktorí sa však o kaštieľ nedokázali primerane postarať, a tak chátral.

Dnes je historická pamiatka na predaj, nezachovali sa v nej však žiadne fresky či pôvodný nábytok, vďaka čomu sa novému majiteľovi naskytujú široké možnosti využitia. V neďalekej Kokave nad Rimavicou napríklad vdýchli život historickej budove školy a organizujú v nej výstavy a kultúrne podujatia. Určite si čosi podobné zaslúži aj kaštielik v srdci Slovenska.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa