Vedci varujú: Takmer polovici známych kvitnúcich rastlín hrozí vyhynutie, problém bude aj s liekmi

2023-10-16 08:30:00 |   |    | 

Päťdesiatjeden percentám známych kvitnúcich rastlín na svete hrozí vyhynutie, varujú v novej štúdii vedci z britskej Kráľovskej botanickej záhrady v Kew. Medzi rastlinami ohrozenými klimatickou zmenou a stratou biodiverzity sú orchidey, niektoré odrody ananásu i mnoho dôležitých druhov plodín, píše server BBC.



Rastliny sú základom všetkých aspektov ľudstva, uviedla odborníčka botanickej záhrady v Kew Matilda Brownová. "Keď si vezmete, že deväť z desiatich liekov pochádza z našich rastlín, tak nám potenciálne hrozí, že prídeme o polovicu všetkých našich budúcich liekov," uviedla.

"Každý stratený druh znamená druh, u ktorého sme neobjavili všetky jeho možnosti... Môže ísť o liek proti rakovine, riešenie hladu... Prísť o ne skôr, ako ich preskúmame, by bola tragédia," uviedla vedkyňa.

Brownová spolu so svojimi kolegami porovnávala rozsiahle súbory dát zo Svetového zoznamu cievnatých rastlín, najrozsiahlejšej existujúcej databázy rastlín, s červeným zoznamom ohrozených druhov Medzinárodného zväzu ochrany prírody (IUCN). Z týchto údajov vypracovali viacero predpovedí týkajúcich sa rizika vyhynutia.

Analýza okrem iného naznačuje, že na svete môže celkovo existovať až 2,5 milióna druhov húb, pričom na 90 percent z nich ešte nebolo objavených. Vedci tiež určili vyše 30 "slepých miest" po celom svete, ktoré botanici doteraz nepreskúmali a nezmapovali. Mnoho z nich sa nachádza najmä v tropickom páse južnej a juhovýchodnej Ázie vrátane Papuy-Novej Guiney a Vietnamu.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Streda, 15. máj. 2024. Meniny má Žofia, Sofia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa