La Aurora - pravá juhoamerická divočina prístupná všetkým

2022-10-11 12:00:00 |   |    | 

Vo svete zostáva čoraz menej území, kde sa podarilo uchovať prírodu nedotknutú. Jedno z takýchto jedinečných miest nájdete v Kolumbii. La Aurora je prírodná rezervácia pod súkromnou správou, ktorá má za cieľ zachrániť aj viaceré ohrozené druhy zvierat. Jej návšteva je zážitkom na celý život.



 

Ukážkové spojenie človeka a prírody

La Aurora sa rozprestiera na ploche 16 000 hektárov. Jej správu má na starosti súkromná nadácia, ktorá pracuje na dokonalom prepojení človeka a prírody. Ich hlavným cieľom je propagácia ochrany životného prostredia a dôležitosti zachovania nedotknutej divočiny. V súčasnosti o tom ľudia počúvajú z mnohých zdrojov, takže to pre nich môže byť trochu únavné. Preto sa to rozhodli urobiť zaujímavejším spôsobom.

Zavedú vás do divočiny, ukážu vám jej silu a krásu a vtedy najlepšie pochopíte, prečo musíme takéto vzácne miesta uchovať pre ďalšie generácie. Zásah ľudskej ruky je často nezvratný a narobí v prírode zbytočne veľa škody. V La Aurore však dômyselne zvážili každú jednu zmenu počnúc budovaním infraštruktúry, až po ďalšie vymoženosti pre dovolenkárov. Vďaka tomu tieto novinky nevytŕčajú z okolitého prostredia, nerušia ho a dokonale doň zapadli.

 

Najväčším hitom sú kapybary

Súčasťou areálu La Aurora je aj ekologický hotel. Z neho môžu hostia pravidelne každý deň vyrážať na výlety, aby mohli napríklad pozorovať divoké zvieratá. Tie sú magnetom na turistov, ktorí ich chcú vidieť na vlastné oči v ich prirodzenom prostredí. Najväčším hitom sú nepochybne kapybary. Tieto veľké rozkošné hlodavce žijú najmä v močiarnom prostredí. V prírodnej rezervácii sa ich nachádza okolo 42 000 kusov, vďaka čomu je La Aurora oblasťou s ich najväčšou hustotou výskytu.

Okrem toho si tam môžete pozrieť viac ako 2500 jeleňov, množstvo divoko žijúcich opíc, korytnačiek a 350 druhov vtákov, kvôli čomu je rezervácia vyhľadávaná medzi ornitológmi. Dávajte však pozor, pretože v tejto časti Kolumbie sa nachádzajú aj anakondy, ktoré tam žijú vo svojom prirodzenom prostredí. Počas výletov sa tak dostanete do kontaktu so skutočnou divočinou a vrátite sa v čase do dávnej minulosti, kedy práve takéto lokality vo svete dominovali a neboli iba vzácnosťou, ktorú už dnes nájdeme len na pár miestach.

 

Pracujú na záchrane jaguárov

Kvôli rozmanitosti tunajšej prírody chodí do La Aurory množstvo filmových štábov. Pravidelne tam tvoria odborné dokumenty, ktoré sa tešia veľkej popularite. Do prírodnej rezervácie prichádza aj veľa odborníkov, ktorí pracujú na výskumoch. Časť z nich sa zaoberá záchranou jaguárov. V La Aurore pracujú na špeciálnom projekte, pomocou ktorého zvyšujú ich populáciu. Zapája sa doň 17 ďalších krajín.

 

Čo zaujímavé zažijete v La Aurore?

V tejto časti Kolumbie sa striedajú dve obdobia. Suchá sezóna je od decembra do konca marca. Zvyšné mesiace sú daždivé, vtedy je síce príroda podstatne krajšia, zelenšia, ale prší takmer každý deň. Ďalší dôvod na uprednostnenie suchej sezóny je ten, že vtedy sa zvieratá sústredia okolo pomaly schnúcich mlák, pretože hľadajú zdroj vody. Vďaka tomu sa ľahšie nájdu miesta na ich pozorovanie. Okrem toho sa v La Aurore ešte môžete tešiť aj na tieto zaujímavé aktivity:

Safari na koňoch – aj v Afrike si užijete safari, ale v tomto národnom parku vám ho predvedú v oveľa atraktívnejšej podobe. Na skúmanie prírody sa totiž vyberiete na koni a užijete si to tam v takomto netradičnom podaní.

Plavby na lodi – areál môžete spoznať počas plavby na lodi po rieke, ktorá tadiaľ preteká. Môžete ju spojiť aj s rybolovom alebo so zastávkami vo vybraných lokalitách, kde uvidíte divoké zvieratá.

Túry v prírode – cez rezerváciu prechádza niekoľko turistických chodníkov. Užite si počas túlania po nich túto nádhernú prírodu a pohľady na pravú divočinu.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa