Lietadlám A320neo hrozia problémy s motormi, treba skontrolovať 1200 turbín

2023-07-28 16:00:00 |   |    | 

Pre najnovšie problémy s motormi lietadiel na stredné trate spoločnosti Airbus bude potrebné skontrolovať asi 1200 turbín. Približne 200 z nich si bude vyžadovať údržbu najneskôr do polovice septembra a zostávajúce by ju mali absolvovať do roku 2024 až 2025, uviedol v stredu riaditeľ spoločnosti MTU Lars Wagner. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.



MTU so sídlom v Mníchove vyrába v spolupráci s väčším americkým partnerom Pratt & Whitney z USA motory typu PW1100G-JM pre približne každé druhé lietadlo Airbusu z modelového radu A320neo. Matka Pratt & Whitney, spoločnosť Raytheon Technologies, informovala o probléme v utorok (25. 7.).

Zatiaľ je ťažké presne určiť, koľko lietadiel je zasiahnutých, povedal Wagner. Každé lietadlo síce má dva motory toho istého typu, tie však môžu pochádzať z rôznych výrobných cyklov, vysvetlil. Za príčinu problému označil kovový prášok, ktorý sa v spoločnosti Pratt & Whitney v určitom období pridával do nových turbín.

Dĺžka trvania opravy jednotlivých motorov a súvisiace náklady sa podľa Wagnera ešte len určia. Vyjadril pritom nádej, že v mnohých prípadoch bude možné potrebné práce vykonať v rámci pravidelnej údržby.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa