Namiesto Kaddáfího 81 nevinných: Taliansky expremiér obvinili Francúzov zo zostrelenia lietadla

2023-09-05 09:00:00 |   |    | 

Raketa francúzskeho letectva v roku 1980 omylom zostrelila talianske lietadlo nad Stredozemným morom, keď sa Francúzi neúspešne snažili zavraždiť vtedajšieho vodcu Líbye Muammara Kaddáfího. V rozhovore s listom La Repubblica to vyhlásil bývalý taliansky premiér Giuliano Amato. Vyzval tiež francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, aby jeho tvrdenia o príčine havárie buď vyvrátil, alebo potvrdil.



 

Pri nehode 27. júna 1980 zahynulo všetkých 81 osôb na palube talianskeho národného letu. Amato uviedol, že je presvedčený, že Francúzsko sa zameralo na líbyjské vojenské lietadlo, ale namiesto toho omylom zasiahlo civilné talianske lietadlo. Pripustil, že nemá žiadny pádny dôkaz, ale zároveň uviedol, že Taliansko vtedy Kaddáfího varovalo a ten, keď sa vracal do Tripolisu zo stretnutia v Juhoslávii, nenastúpil do líbyjského vojenského lietadla.

Čo bolo príčinou havárie medzi ostrovmi Ponza a Ustica, je jednou z najväčších záhad modernej talianskej histórie. Niektorí tvrdia, že na palube lietadla pri lete z Bologne na Sicíliu explodovala bomba. Iní tvrdia, že skúmanie trosiek, ktoré boli po rokoch vytiahnuté z morského dna, naznačuje, že lietadlo zasiahla raketa. Radarové stopy ukazovali v čase pádu lietadla čulý letecký ruch v tejto časti oblohy.

Najdôveryhodnejšia je podľa Amata verzia, že zodpovednosť nesie francúzske letectvo, ktoré spolupracovalo s Američanmi. NATO podľa neho 27. júna plánovalo simulovať cvičenie s mnohými lietadlami v akcii, pri ktorej mala byť odpálená raketa a cieľom bol Kaddáfí. Predstavitelia Francúzska, USA a NATO akúkoľvek vojenskú aktivitu na oblohe po havárii popreli.

Tvrdenia o francúzskom zapojení nie sú nové, upozornila agentúra AP. V televíznom rozhovore v roku 2008 bývalý taliansky prezident Francesco Cossiga, ktorý v čase havárie zastával funkciu premiéra, vyhlásil, že za haváriu môže francúzska raketa, ktorej cieľom bolo líbyjské vojenské lietadlo. Uviedol tiež, že sa dozvedel, že talianske tajné služby dali Kaddáfímu tip.

Kaddáfí bol zabitý v občianskej vojne v Líbyi v roku 2011.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa