Šialený čin pilota: Počas letu s desiatkami ľudí sa pokúsil vypnúť motory

2023-10-24 12:00:00 |   |    | 

Pilot amerických aeroliniek Alaska Air, ktorý bol mimo služby a cestoval s posádkou v kokpite, sa pokúsil počas letu vypnúť motory, píše denník The Seattle Times. V lietadle Embraer E-175 v danej chvíli bolo 80 cestujúcich, stroj bol na ceste z amerického Everettu do San Franciska. Štvorčlennej posádke sa pilota mimo služby Josepha Emersona podarilo premôcť a stroj po asi hodine cesty predčasne pristál v Portlande.



 

"Máme tu chlapa, ktorý nám skúsil vypnúť motory priamo v kokpite. Nevyzerá to, že by vzadu pôsobil nejaké problémy, je pod kontrolou," ohlásil pilot letu QX 2059 pokojným hlasom riadiacej veži v Portlande krátko po incidente, keď ho dispečer požiadal, aby posúdil "úroveň hrozby" na palube, načo pilot požiadal o okamžitý zásah bezpečnostných zložiek hneď po pristátí lietadla.

Piloti aerolínií môžu bežne cestovať na voľnom sedadle v kokpite, keď im skončí služba a linkovým letom svojho dopravcu sa vracajú do domovského mesta, uviedol denník.

Prečo sa Emerson pokúsil vyradiť motory v lietadle, nie je jasné, podľa agentúry AP je teraz 44-ročný pilot vo väzbe v Oregone a obvinený je z 83 trestných činov, vrátane pokusu o vraždu, ohrozenia z nedbanlivosti a ohrozenia lietadla. S vyšetrovaním Federálnemu úradu pre vyšetrovanie (FBI) asistuje Federálny úrad pre letectvo (FAA); podľa FAA mal Emerson platnú pilotnú licenciu.

"Sme vďační za profesionálnu reakciu na situáciu, ktorú predviedla naša posádka, a vážime si pokoj a trpezlivosť našich cestujúcich," uviedla vo vyhlásení Alaska Air. Cestujúci, ktorí kvôli incidentu skončili v Portlande, odcestovali do San Franciska nadväzujúcimi letmi a od Alaska Air dostali vouchery na budúce cesty, píšu Seattle Times.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 17. máj. 2024. Meniny má Gizela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa