Päť najkrajších hradov Slovenska: Deti vás budú milovať, ak ich tam vezmete

2022-05-30 12:00:00 |   |    | 

Slovensko je krajina, ktorá má celosvetovo najväčší počet hradov na kilometri štvorcovom, čo sa jeho rozlohy týka. Pripomeňte svojim deťom legendy z minulosti a vezmite ich na výlet spoznávať tie najkrajšie a najpopulárnejšie slovenské hrady.



 

1. Spišský hrad

Na našom území je bezpochyby ten najkúzelnejší, najväčší, najnavštevovanejší a najpopulárnejší Spišský hrad na východe Slovenska. Má rozlohu až 4 hektáre a je zapísaný ako zrúcanina v Zozname svetového dedičstva UNESCO. V súčasnosti môžete vidieť na hrade muzeálne expozície o dejinách hradu, stredovekých zbraniach a feudálnej justícii. Jednoducho sa k nemu dostanete autom, ale v rámci celodenného výletu a dobrodružstva pre vaše ratolesti si môžete zvoliť cestu turistickým chodníkom z obce Spišské podhradie. Keďže výlety s deťmi sú nevyspytateľné, nezabudnite si pozrieť aj výhodné cestovné poistenie, ktoré sa dá jednoducho vybaviť aj cez internet ako online poistenie.

 

2. Oravský hrad

Medzi najnavštevovanejšie turistické atrakcie severného Slovenska patrí majestátny Oravský hrad. Okrem dych berúcej zrúcaniny na skale pri rieke Orava v Oravskom Podzámku poteší vaše deti nočná prehliadka hradu v hlavnej turistickej sezóne a divadelné predstavenia. Môžu sa pozrieť na zákutia hradu, kde boli natáčané rôzne filmy, ako napríklad Dracula. Taktiež je na mieste zvážiť cestovné poistenie online, keďže na hrade môžete stretnúť strašidlá a duchov.

 

3. Hrad Červený Kameň

Na západnom Slovensku pár kilometrov od Bratislavy patrí medzi najkrajšie a najzachovalejšie hrady Hrad Červený Kameň, ktorý pritiahol mnohých filmárov a natáčali sa tu rozprávky Fantaghiro, Dračie srdce či film Cinka Panna. Pri prehliadke hradu si môžete pozrieť výstavu múzea a zistiť, ako žili šľachtici v minulosti. Zaujímavá je taktiež obrovská stredoveká pivnica, kde sa v súčasnosti konajú hudobné koncerty. Na záver sa nezabudnite prejsť po krásnom hradnom parku, zastaviť v kaviarni alebo okoštujte lahodné vína vo vinotéke.

 

4. Trenčiansky hrad

Nádhernou dominantou mesta Trenčín je práve Trenčiansky hrad, ktorý stojí na strmom brale v centre mesta. V areáli sa určite pristavte pri Delovej bašte a hladomorni. Počas roka sa na hrade koná množstvo koncertov, výstav, stredovekých hier a nočných prehliadok hradu, ktoré dodajú výletu s deťmi tú správnu stredovekú atmosféru. Veľmi obľúbená je legenda o 80 metrov hlbokej Studni lásky. Hovorí o tureckej princeznej Fatime, ktorú zajal hradný pán Štefan Zápoľský. Princ Omar bol do nej natoľko zamilovaný, že na požiadavku hradného pána kopal studňu 4 roky, aby mu do hradu priniesol vodu. Tureckému princovi sa to podarilo, a tak mladých zaľúbencov pustil na slobodu.

 

5. Čachtický hrad

Ako by bolo možné pri najpopulárnejších hradoch Slovenska nespomenúť Čachtický hrad, ktorý je opradený legendami o krvavej grófke, Alžbete Báthoryovej? Tá si v snahe zachovať navždy krásu mladého tela vraj pripravovala kúpeľ z krvi panien. V súčasnosti je hrad zrúcaninou, kde sú zachované omietky s pôvodnými maľbami. Hrad stojí neďaleko Piešťan, teda jeho návštevu môžete zakončiť osviežením sa v liečivej vode a ubezpečiť svoje deti, že majú cestovné poistenie a nemusia sa báť legiend z minulosti.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa