Čachtický hrad

2020-09-01 00:00:00 |   |    | 

Čachtický hrad



 

Legendami opradený Čachtický hrad poznáme najmä vďaka krvavej grófke Alžbete Báthoryovej. Svojim návštevníkom však vie ponúknuť oveľa viac ako krvilačné historky z dávnej minulosti.

 

História

Hradný kopec bol osídlený už v praveku. Cesta Čachtického hradu začala v prvej polovici 13. storočia, kedy dal kráľ Belo IV. kvôli vpádu Tatárov do Uhorska podnet na jeho výstavbu. Počas ďalších rokov prechádzal rukami viacerých majiteľov, a to rôznym spôsobom – darom, kúpou či násilným ovládnutím. Medzi najznámejších majiteľov patril Matúš Čák Trenčiansky či Stibor zo Stiboríc, ktorého syn pravdepodobne v polovici 15. storočia prikročil k prestavbe pevnosti a rozšíril ju. K pôvodnej stavbe pribudlo veľké nádvorie s gotickou kaplnkou a veľký rozvoj palných zbraní umožnil vznik druhého širšieho parkánu, ktorý vyústil až do predsunutej opevnenej bašty s delovými strieľňami.

Začiatkom 17. storočia hrad kúpil František Nádašdy I. a po jeho smrti v roku 1604 zdedila panstvo manželka Alžbeta Báthoryová, ktorá hrad preslávila najväčšmi. Väčšinu svojho života síce prežila v čachtickom kaštieli, v posledných rokoch ale bola väznená za múrmi hradu, keď ju obvinili z mučenia a vrážd dievčat. Báthoryová vraj celých 25 rokov unášala mladé ženy a týrala ich bičovaním, horiacimi sviečkami, rozpáleným železom, polievaním ľadovou vodou na mraze či inými zvrátenými a mimoriadne krutými spôsobmi. 21. augusta 1614 žena, považovaná za najznámejšiu masovú vrahyňu v našich dejinách, na Čachtickom hrade zomrela.

Čachtické panstvo si po Báthoryčkinej smrti rozdelili jej deti Pavol a Katarína. S opravou a prestavbou v roku 1670 bol najviac spojený Pavlov syn (Alžbetin vnuk) František Nádašdy II. Po odhalení Vešeléniho sprisahania, v ktorom sa angažoval aj František, mu bola pýcha Čachtíc skonfiškovaná. Po dobytí kuruckými vojskami Františka Rákociho v roku 1708 začal hrad pustnúť a v roku 1799 aj vyhorel.

 

Súčasnosť

Zrúcaniny Čachtického hradu sú ešte aj dnes dobre identifikovateľné a zachovalé, opevnenia si zachovali zvyšky štítkových renesančných atík a na hornom hrade sú fragmenty pôvodných omietok s maľbami. Stála expozícia približuje najslávnejšiu obyvateľku hradu – Alžbetu Báthoryovú a vidieť môžete aj tzv. železnú pannu, ktorou mučila slúžky.

Z hradu je tiež nádherný výhľad na okolité svahy Malých Karpát, kopanice Myjavskej pahorkatiny a Považský Inovec.

Na hrade sa v sezóne konajú každý víkend zaujímavé podujatia – stredoveký deň detí, oslavy sviatkov, pozorovanie Perzeíd, návšteva rytierov či strašidiel.

 

Video

 

Povesti a legendy

So žiadnym hradom na Slovensku sa nespája toľko legiend ako s Čachtickým hradom - takmer všetky ich má na svedomí „krvavá grófka“ Alžbeta Báthoryová. Deň po smrti manžela Františka Nádašdyho ju vraj česala jedna zo slúžok tak neopatrne, že ju niekoľkokrát „vyšticovala a vykvácala“. Grófka sa nahnevala a slúžku dala zbiť do krvi. Pritom jej však kvapka krvi vystrekla na tvár a Alžbete sa zdalo, že na zasiahnutom mieste opeknela. Zmámená vidinou začala postupne kántriť dievky, aby sa kúpala v ich krvi a zachránila svoju postupne hynúcu krásu. Využívala vraj pritom železnú pannu, ktorej z hrude vyskakovali nože a dievča prebodli. Takýmto spôsobom vraj skántrila niekoľko sto dievčat, ktorých stonanie a nárek dodnes počuť v noci medzi hradnými múrmi.

O Báthoryčke sa traduje aj ďalšia legenda. Podľa nej žiadna urodzená návšteva, ktorá kedysi zavítala na Čachtický hrad, si nemohla sťažovať na pohostinnosť pani Alžbety. Jedla a pitia bolo vždy dostatok a aj muzikanti boli vždy naporúdzi. Hostia od nej vždy odchádzali spokojní. Pohoda im však väčšinou vydržala iba po úvoz pod hradom. Tu na nich obyčajne čakali Báthoryčkini muzikanti preoblečení za zbojníkov a milých hostí dokonale okradli a takmer vyzliekli donaha. Tretina lupy vždy patrila „muzikantom“ a zvyšok grófke. Tá na každej návšteve dobre zarobila.

 

Ako sa tam dostať

Čachtický hrad stojí v rovnomennej obci neďaleko Nového Mesta nad Váhom. Pod hradom sa nachádza parkovisko, odkiaľ je to k hradu ešte cca 20 minút pešo.

Alternatívou je doprava vlakom či autobusom z Nového Mesta nad Váhom. Cesta zo zastávky v centre obce potom trvá pešo asi 45 minút, v letnej sezóne však odtiaľ jazdí vláčik Bathory.

Turisti obľubujú aj pešiu turistiku z obcí Višňové (cca 40 minút) alebo Hrachovište (2 hodiny).

 

Otváracie hodiny

Január – február - zatvorené

Marec - 10:00 – 15:00 (okrem pondelka)

Apríl – 10:00 – 16:00, resp. 17:00 počas víkendov (okrem pondelka)

Máj - jún – 10:00 – 17:00, resp. 18:00 počas víkendov (okrem pondelka)

Júl – august – 10:00 – 18:00

September – 10:00 – 17:00, resp. 18:00 počas víkendov (okrem pondelka)

Október - november – 10:00 – 16:00 (okrem pondelka)

December – 10:00 – 15:00 len počas víkendov

 

Vstup so psom

Vstup so psíkom je do hradu možný v prípade, že je riadne upevnený na vôdzke a ovláda ho dospelá osoba.

 

Zaujímavosti v okolí

Draškovičov kaštieľ v Čachticiach

Park miniatúr v Podolí (5 km)

Nové Mesto nad Váhom (6 km)

Hrad Beckov (16 km)

Haluzická tiesňava (17 km)

Piešťany (20 km)

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa