Spišský hrad

2020-09-01 00:00:00 |   |    | 

Spišský hrad



 

Východný horizont Spiša vytvára rozložitá silueta Spišského hradu, ktorý je s rozlohou vyše 4 ha jedným z najväčších zrúcaninových hradných komplexov v strednej Európe. Od roku 1993 je náš najnavštevovanejší hrad a kultúrne pamiatky blízkeho okolia zapísané v Zozname pamiatok svetového dedičstva UNESCO.

 

História

V 1. až 2. storočí stálo na mieste dnešného hradu rozľahlé hradisko takzvanej púchovskej kultúry, ktorá udržiavala obchodné styky s Rímskou ríšou. To dokazujú aj kúsky keramiky a rímske mince, nájdené pri kostiach v hradnej jaskyni.

Výstavba stredovekého hradu na travertínovej kope sa datuje do začiatku 12. storočia. Najstaršia písomná zmienka o hrade pochádza z roku 1120. Zo začiatku mal funkciu pohraničnej pevnosti na severnej hranici ranofeudálneho uhorského štátu.

Počas tatárskeho vpádu mali hrady veľký význam, a tak sa aj ten Spišský mohol tešiť podpore Belu IV. V areáli hradu v tom čase postavili románsky palác a obytnú vežu. Po polovici 13. storočia k nim pribudol prepoštský palác a dnes už neexistujúca románska kaplnka.

O hrad mal v 14. storočí záujem aj Matúš Čák Trenčiansky, no sídlo mu nepodľahlo a statočne sa ubránilo. Potom nabralo gotickú podobu a bolo rozšírené o stredné nádvorie so vstupnou bránou a barbakanom. V polovici 15. storočia vybudovali rozsiahle dolné nádvorie, ktorého vznik sa viaže k pobytu vojsk Jána Jiskru z Brandýsa v službách kráľa Ladislava Pohrobka.

V druhej polovici 15. storočia sa o prestavbu hradu zaslúžil nový majiteľ Štefan Zápoľský, ktorý si tu chcel vytvoriť reprezentačné šľachtické sídlo. V hradných komnatách sa narodil aj jeho syn Ján, ktorý sa neskôr stal kráľom Uhorska.

Poslednými vlastníkmi hradu boli Csákyovci, ktorí ho vlastnili v rokoch 1636 až 1945. Pri požiari v roku 1780 hrad utrpel obrovské škody, nebol už obnovený a postupne pustol.

 

Súčasnosť

Od roku 1970 prebiehala na Spišskom hrade technicky náročná konzervácia hradieb a palácov ohrozených nestabilitou skalného podložia. V roku 1986 potom hrad sprístupnili verejnosti, ktorá môže obdivovať gotické aj renesančné prvky.

V hradnom komplexe sú v súčasnosti umiestnené muzeálne expozície Spišského múzea o dejinách hradu, stredovekých zbraniach a feudálnej justícii.

Okrem prehliadok cez deň môžete počas júlových a augustových sobôt absolvovať aj dobrodružnejšie nočné prehliadky.

 

Video

 

Povesti a legendy

Spišský hrad ukrýva množstvo tajomstiev, jedno z nich sa spája s temnou jaskyňou. Keď v roku 2003 jaskyniari a archeológovia skúmali jaskynný priestor pod Spišským hradom, objavili artefakty, ktoré tu zanechalo ešte 1. až 2. storočie nášho letopočtu. Vchod do takzvanej temnej jaskyne na severozápadnej strane hradného kopca ich doviedol až k úzkej pukline. Na jej konci našli ľudské kosti, mešce z kože, ale aj zopár mincí. Žiadna z dávnych listín či iných pamätí nehovorí o tom, ako sa tu tento nález mohol ocitnúť.

Podľa legendy mince patrili bohatému obchodníkovi. Ten pred niečím hľadal úkryt a jaskyňa mu v tomto prípade poskytla vhodné útočisko. Do svojej skrýše sa dostal aj so svojim veľkým bohatstvom, z nej však už nie a v jaskyni skonal. Po obchodníkovi po dlhých storočiach úkrytu zostali už len jeho kosti a po majetku len kožené mešce, z ktorých sa tu rozsypalo zopár mincí.

 

Ako sa tam dostať

Spišský hrad leží asi v polovici cesty medzi Popradom a Prešovom. Autom sa dá vyjsť až na parkovisko, odkiaľ je to asi 10 minút pešo.

Alternatívou je pešia turistika z obce Spišské Podhradie, odkiaľ je na hrad nádherný výhľad. Cesta trvá asi hodinu.

 

Otváracie hodiny

Máj - september: 09:00 - 19:00

Október a apríl: 09:00 – 17:00

November - marec: zatvorené

Nočné prehliadky: každú prázdninovú sobotu (júl a august). Začiatok o 20:30.

 

Vstup so psom

Vstup so psom je na Spišský hrad dovolený, musí však byť na vôdzke.

 

Zaujímavosti v okolí

Skalné mesto Dreveník (2 km)

Žehra (4 km)

Mlyn v Spišskom Podhradí (4 km)

Spišský Jeruzalem (6 km)

Levoča (20 km)

Markušovce (21 km)

Spišská Nová Ves (25 km)

Dravce (25 km)

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa