Mariássyovský kaštieľ a letohrádok Dardanely, Markušovce

2020-09-01 00:00:00 |   |    | 

Mariássyovský kaštieľ a letohrádok Dardanely, Markušovce



 

Obec Markušovce je doslova nabitá zaujímavosťami. K tým najvzácnejším patrí Mariássyovský kaštieľ a letohrádok Dardanely.

 

História

Kaštieľ v Markušovciach dal v roku 1643 vybudovať František Máriássy v renesančnom slohu a pôvodne mal charakter pevnosti. Svoju podobu zmenil v rokoch 1770 – 1775, keď ho prestavali na reprezentatívne rokokové šľachtické sídlo.

Obkolesuje ho francúzsky park s tromi stupňovitými terasami a na najvyššej z nich stojí letohrádok Dardanely. Ten dal v závere 18. storočia postaviť gróf Wolfgang Máriássy pri príležitosti očakávaného príchodu cisára Jozefa II. Ohlásená návšteva sa síce napokon nekonala, no stavba na jej počesť tam stojí dodnes.

 

Súčasnosť

Mariássyovský kaštieľ je vysunutou expozíciou Múzea Spiša v Spišskej Novej Vsi. V súčasnosti sa v ňom nachádza expozícia nábytku a interiérových doplnkov, chronologicky usporiadaných od 17. storočia až po začiatok 20. storočia. Historický nábytok je doplnený ukážkami umeleckej histórie, remesiel či predmetov úžitkového umenia.

V letohrádku Dardanely sa od roku 1983 nachádza expozícia klávesových hudobných nástrojov zameraná na domácich výrobcov, ktorá je jedinou svojho druhu na Slovensku. V dolných priestoroch sú vystavené malé organy, ktoré získali z okolitých katolíckych a evanjelických kostolov. V hornej časti letohrádku sa nachádzajú strunové klávesové nástroje, teda rôzne typy klavírov a stolových klavírov.

 

Video

 

Ako sa tam dostať

Obec Markušovce leží 7 kilometrov juhovýchodne od Spišskej Novej Vsi. Záchytné parkovisko je v bezprostrednej blízkosti vstupu do areálu.

Do obce jazdia autobusy aj vlak.

 

Vstup so psom

Vstup so psom je povolený do parku.

 

Zaujímavosti v okolí

Obec Markušovce: Kostol sv. Michala je postavený na skale, spomína sa už v roku 1280. Dva kilometre za obcou v národnej prírodnej pamiatke Markušovské steny sa na strmom svahu vo výške 470 m n. m. týči najkrajší hríbovitý útvar na Slovensku, tzv. Markušovský skalný hríb. Tvorí ho osem metrov vysoká noha a klobúk kamenného hríba má priemer tri metre.

Markušovský hrad (hrad Markušovce)

Šikľavá skala (5 km)

Spišská Nová Ves (6 km)

Slovenský raj (10 km)

Levoča (14 km)

Spišský Jeruzalem (18 km)

Mlyn v Spišskom Podhradí (19 km)

Dravce (20 km)

Spišský hrad (22 km)

Skalné mesto Dreveník (23 km)

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa