Markušovský hrad (hrad Markušovce)

2020-09-01 00:00:00 |   |    | 

Markušovský hrad (hrad Markušovce)



 

Obec Markušovce je doslova nabitá zaujímavosťami. K najnavštevovanejším patrí Mariássyovský kaštieľ a letohrádok Dardanely, neďaleko od nich hrdo tróni aj stredoveký hrad.

 

História

Najstaršia písomná zmienka o hrade pochádza z 1284 a hovorí, že kráľ dal rodine Máriássy súhlas s jeho výstavbou. Prelom 13. a 14. storočia potvrdil ako datovanie hradu aj archeologický výskum. Začiatkom 16. storočia došlo k jeho rozsiahlej prestavbe Istvánom Máriássym. Na západnej strane pribudlo dolné nádvorie s bránou a dvomi polkruhovými baštami, na hornom nádvorí vyrástol severný palác.

Neustále rozbroje s Levočanmi a zástupcami 13 spišských miest a obava pred vybudovaním mocného hradu vyústili v roku 1527 do zničenia Markušovského hradu a k zmene pôvodných majiteľov. Až po roku 1538 dostali Mariássyovci svoje majetky späť a začali s renesančnou úpravou hradu. Prestavbou vznikol objekt, ktorý sa v základnej podobe zachoval dodnes.

Na hrade vznikla v roku 1567 evanjelická škola a šľachtici sa neskôr presťahovali do zámku pod ním. Osud hradu definitívne spečatil požiar, ktorý sa sem rozšíril z horiaceho kostola, keď do jeho veže v roku 1773 udrel blesk.

 

Súčasnosť

Markušovský hrad je v pomerne dobre zachovanom stave. V rokoch 1971 až 1974 prebehla jeho konzervácia, po roku 2017 došlo k rozsiahlejšej obnove. Na hornom nádvorí boli postavené dve strechy, ktoré chránia klenbovú miestnosť a štvorcovú obytnú vežu. Vďaka múrom možno stále dobre vidieť aj štvorkrídlovú dispozíciu hradu so štyrmi nárožnými okrúhlymi vežami a renesančnými oknami na južnej strane fasády.

 

Povesti a legendy

V Markušovskom kaštieli raz žil mladý a pohľadný Michal, syn bohatých zemanov, ktorý sa zamiloval do chudobnej dievčiny Aničky. Raz, keď mieril na ich spoločné polnočné stretnutie, stretol pri starom hrade čudnú tmavú postavu, ktorá ho požiadala o pomoc. Michal dlho váhal, napokon sa však rozhodol nasledovať neznámeho dovnútra hradu. Vošli až do podzemných pivníc, kde ho cudzinec poprosil, aby otvoril dvere. Za nimi vraj nájde obrovský poklad, ktorý bude celý jeho a keď sa tak stane, bude žiť so svojou milou šťastne až naveky.

Mladému šľachticovi však bolo všetko podozrivé, a tak keď hodiny začali odbíjať polnoc, z pivnice vybehol a utekal za Aničkou. Tam ho však čakalo obrovské sklamanie – jeho milovaná mu povedala, že sa kvôli rozdielnemu postaveniu už nikdy nesmú vidieť. Nešťastný Michal sa vracal naspäť rovnakou cestou a kroky ho zaviedli až k hradnej pivnici. Tam znova natrafil na neznámeho, tentoraz sa však úlohy vymenili a bol to práve mladý šľachtic, kto žiadal o pomoc. Neznámy mu zopakoval svoje sľuby a nabádal Michala, aby stisol kľučku na dverách.

V tej chvíli sa s ním všetko začalo krútiť, videl pred sebou milovanú Aničku a truhlice plné zlata a drahokamov, z ktorých tiekla krv. Začul buchot a uvidel, že to tmavý neznámy udiera kopytom o zem. Prestrašený Miško pustil kľučku a rozbehol sa domov. Nezamieril však do svojej komnaty, ale do maštale. Vysadol na svojho oddaného koňa a hnal sa cvalom cez celú dedinu až k strmej stráni za ňou. Ráno našli telá oboch mŕtve pod kopcom, ktorý dodnes volajú Miškova tureň.

 

Ako sa tam dostať

Obec Markušovce leží 7 kilometrov juhovýchodne od Spišskej Novej Vsi. Ruiny hradu sa nachádzajú na návrší pri kostole sv. Michala. Zaparkovať sa dá v bezprostrednej blízkosti.

Do obce jazdia autobusy aj vlak.

 

Vstup so psom

Interiér hradu nie je momentálne prístupný verejnosti.

 

Zaujímavosti v okolí

Obec Markušovce: Kostol sv. Michala je postavený na skale, spomína sa už v roku 1280. Dva kilometre za obcou v národnej prírodnej pamiatke Markušovské steny sa na strmom svahu vo výške 470 m n. m. týči najkrajší hríbovitý útvar na Slovensku, tzv. Markušovský skalný hríb. Tvorí ho osem metrov vysoká noha a klobúk kamenného hríba má priemer tri metre.

Mariássyovský kaštieľ a letohrádok Dardanely, Markušovce

Šikľavá skala (5 km)

Spišská Nová Ves (6 km)

Slovenský raj (10 km)

Levoča (14 km)

Spišský Jeruzalem (18 km)

Mlyn v Spišskom Podhradí (19 km)

Dravce (20 km)

Spišský hrad (22 km)

Skalné mesto Dreveník (23 km)

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 16. máj. 2024. Meniny má Svetozár.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa