Červený Kameň

2020-09-01 00:00:00 |   |    | 

Červený Kameň



 

Najkrajší hrad v Malých Karpatoch návštevníkom ponúka možnosť prehliadky, ale aj príjemné posedenie na nádvorí a okolitých lúkach.

 

História

Červený Kameň (známy tiež ako Bobrí hrad) bol postavený v 1. polovici 13. storočia. Najskôr bol kráľovským majetkom, neskôr sa ako jeho vlastníci vystriedali viaceré významné uhorské šľachtické rody, medzi inými i Matúš Čák Trenčiansky, Zápoľskí alebo Turzovci.

Od nich získali v roku 1535 Červený Kameň Fuggerovci, jedna z najbohatších obchodníckych rodín vtedajšej Európy, ktorí sa rozhodli využiť jeho strategickú polohu neďaleko Viedne a Bratislavy a premeniť ho na bezpečný sklad tovaru, s ktorým obchodovali po celej Európe. Starý gotický hrad bol postupne od roku 1537 búraný a na jeho mieste vyrástla renesančná pevnosť so štyrmi obrannými baštami a obytným krídlom.

Vzhľadom k tureckej hrozbe však obchodné zámery Fuggerovcov v tejto časti Európy postupne slabli a napriek nákladnej prestavbe Červený Hrad predali. Medzi viacerými záujemcami o kúpu zvíťazil mladý barón Mikuláš II. Pálfi, ktorý bol ženatý s Máriou Magdalénou Fuggerovou. Do roku 1588 sa stal vlastníkom celého panstva, ktoré zostalo majetkom jeho potomkov až do roku 1945.

Medzitým hrad prešiel viacerými stavebnými úpravami. V 2. polovici 16. storočia bola fuggerovská renesančná pevnosť upravená na rodové sídlo, o storočie neskôr prešla stavba ranobarokovou prestavbou a v 2. polovici 18. storočia hrad  modernizovali opäť. V neskoršom období už nedošlo k zásadným stavebným zásahom, ktoré by výraznejšie pozmenili vzhľad hradnej budovy.

 

Súčasnosť

Červený Hrad je zrekonštruovaný a vo veľmi dobrom stave. Hradné budovy sa sústreďujú okolo veľkého nádvoria, ktorého centrom pozornosti je kamenná fontána s plastikou vzpínajúceho sa jeleňa - symbolu Pálffyovcov. V interiéri sú umiestnené stále expozície historického nábytku a dobového bývania šľachty ako aj historických zbraní. Verejnosti je prístupná aj hradná obrazáreň a podzemné pivnice.


Na hrade sa pravidelne konajú zaujímavé podujatia, k najobľúbenejším patrí burza starožitností a vianočné predstavenia.

Súčasťou hradného areálu je aj sokoliarsky dvor a mini zoo ASTUR, kde môžete vidieť rôzne dravce.

 

Video

 

Povesti a legendy

O vzniku hradu Červený Kameň sa zachovala zaujímavá povesť. Pri jeho plánovaní sa vraj 12 mudrcov radilo, kde ho postaviť. Takmer všetci sa zhodli, že najlepším miestom bude vrch Kukla. Iba jeden protestoval, že tam sa stretávajú duchovia a strašidlá, ktorých by stavebný ruch mohol rušiť a nahnevať. Väčšina však rozhodla, a tak sa robotníci pustili do práce.

Hneď v prvý deň postavili veľkú časť základov a múrov, no keď prišli na ďalšie ráno do práce, na Kukle nič nenašli. Dobré víly vraj nadvihli celú stavbu a preniesli ju na susedný kopec. Znova sa mudrci stretli a radili, ako postupovať, no nakoniec dali za pravdu najmladšiemu z nich a hrad nechali dokončiť na novom mieste.

 

Ako sa tam dostať

K hradu vedie asfaltová cesta z obcí Častá i Píla, priamo pri hrade môžete bezplatne parkovať na nestráženom parkovisku.

Z verejnej dopravy je najvhodnejší autobus, ktorý má zastávku priamo pri hrade, resp. v obci Častá (zastávka Základina), ktorú od hradu delia asi dva kilometre.

 

Otváracie hodiny

Jún: 9:00 – 15:30 (denne)

Júl: 9:00 – 17:00 (denne)

September: 9:00 - 16:00 (resp. do 17:00 cez víkend)

Október – máj: 9:00 – 15:30 (okrem pondelka)

 

Vstup so psom

Do celého areálu Hradu Červený Kameň, tak ako aj do areálu sokoliarskeho dvora a mini zoo ASTUR  je povolený vstup so psom  na vôdzke. Počas letovej ukážky dravých vtákov však psík musí opustiť areál letovej ukážky, pretože pre niektoré dravce je prítomnosť psa stresujúca.

 

Zaujímavosti v okolí

Budmerický kaštieľ (9 km)

Pezinok (16 km)

Smolenický zámok (18 km)

Jaskyňa Driny (19 km)

Dolná Krupá (22 km)

Trnava (23 km)

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa