Jaskyňa Driny

2020-07-01 12:00:00 |   |    | 

Jaskyňa Driny



 

Driny je jediná sprístupnená jaskyňa na západnom Slovensku. Interiér pozostáva z úzkych puklinovitých chodieb (Chodba spolupracovníkov, Beňovského chodba, Sieň Slovenskej speleologickej spoločnosti). Jej podzemné priestory dekoruje bohatá sintrová výplň, pre ktorú sú typické záclony so zúbkovitým lemovaním.

Driny sú zaujímavé aj pre netopierov, doteraz v jaskyni zistili 11 druhov. Najpočetnejší je podkovár krpatý.

Jaskyňa je zaujímavá tiež zo zdravotného hľadiska, po jednej prehliadke získa ľudské telo toľko látok, koľko je v jednej kalciovej injekcii.

 

Prehliadková trasa

Dĺžka: 450 m

Doba trvania: 35 min.

Priemerná teplota: 7,1 - 7,8 °C

Relatívna vlhkosť: 92 až 97 %

 

Objavenie

Oficiálnymi objaviteľmi jaskyne sa v roku 1929 stali Ján Banič a Imrich Vajsábel za pomoci rodáka, svetového vynálezcu padáka Štefana Baniča, no záhadnú dieru na Drinkovom vrchu Malých Karpát poznali miestni už v 19. storočí.

Prvých 175 metrov jaskyne sprístupnili už v roku 1935. Po provizórnom elektrickom osvetlení z roku 1939 boli Driny v roku 1943 napojené na verejnú elektrickú sieť.

 

Ako sa tam dostať

Parkovisko leží 1 km od dediny Smolenice pri rekreačnom stredisku Jahodník, severozápadne od Trnavy v Malých Karpatoch. Vzdialenosť jaskyne od parkoviska je 1 km lesnou cestou s prevýšením 100 m, prístup trvá asi 20 min. Záver chodníka je pomerne strmý so 100 schodmi.

Najbližšia zastávka verejnej dopravy: Smolenice (bus)

 

Prehliadka

Od parkoviska v rekreačnom stredisku Jahodník je vchod do tejto národnej prírodnej pamiatky vzdialený asi jeden kilometer lesnou cestou hore kopcom. Samotné prehliadky jaskyne sú nenáročné, takže sú ideálnou voľbou aj pre rodiny s deťmi či dôchodcov. Prehliadkový okruh má dĺžku 450 m, prevýšenie 10 m a 151 schodov.

 

Vstupy a otváracie hodiny

Jaskyňa je počas sezóny otvorená každý deň okrem pondelka. Časy vstupov sa rôznia, najlepšie je vopred si ich overiť na oficiálnej stránke Správy slovenských jaskýň. Vo všeobecnosti ale platí, že v júli a auguste sú vstupy umožnené každú hodinu. Prvý je o 10.00, posledný o 17.00 hod.

 

Vstupné poplatky

Dospelí – 6,00 €

Deti od 6 do 15 rokov a invalidi – 3,00 €

Študenti a seniori na 60 rokov – 5,00 €

Poplatok za foto/video (bez použitia statívu) – 7,00 €

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa