Trenčiansky hrad

2020-09-01 00:00:00 |   |    | 

Trenčiansky hrad



 

Trenčiansky hrad je dominantou Považia a patrí medzi najrozsiahlejšie hrady v Európe.

 

História

Na mieste dnešného hradu stálo v období Veľkej Moravy hradisko ako správne centrum priľahlého regiónu. Dnešný hrad vznikol v 11. storočí ako pohraničná pevnosť, strážiaca dôležité vážske brody a karpatské priesmyky, cez ktoré prechádzali obchodné cesty, spájajúce oblasť severného Uhorska a stredoslovenských banských miest s Čechami, Moravou, Sliezskom a Poľskom. Pozostával z obytnej veže a rotundy.

V ďalších storočiach sa stal sídlom pohraničného komitátu, kráľovskej a neskôr šľachtickej župy. Koncom 13. storočia sa hrad dostal do majetku Matúša Čáka, ktorý vlastnil takmer 50 hradov a stal sa legendárnym pánom Váhu a Tatier.

Ďalší majitelia hradu ho postupne upravovali a prestavovali podľa svojich predstáv. Kráľ Ľudovít z Anjou pristavil nový palác – Ľudovítov palác, v ktorom si dnes môžete pozrieť historický dobový nábytok z čias 17. – 19. storočia. Žigmund Luxemburský daroval hrad manželke Barbore Celjskej a dal pre ňu vybudovať Barborin palác. Koncom 15. storočia získal hrad spolu s mestom Štefan Zápoľský a začal s rozsiahlymi prestavbami. Práve Palác Zápoľských je najmladším palácom Trenčianskeho hradu.

Ku koncu 18. storočia Trenčiansky hrad definitívne stratil svoj vojenský význam. Obrovský požiar 11. júna 1790, ktorý takmer zničil mesto, zasiahol devastujúcim spôsobom i hrad. Poslednou majiteľkou bola Iphigenia De Castris D´Harcourt, ktorá darovala hrad mestu Trenčín v roku 1905.

 

Súčasnosť

Dnes sú v priestoroch hradu umiestnené výstavné priestory a viaceré expozície Trenčianskeho múzea. V dolnej časti si môžete pozrieť kasárne, hladomorňu, delovú baštu aj studňu lásky.

Kasárne kedysi slúžili na ubytovanie hradnej posádky a využívali sa aj ako sklad munície. Dnes tu nájdete expozíciu stredovekých a novovekých chladných, strelných a palných zbraní. Hladomorňa bola pôvodne postavená ako vyhliadková veža. Až neskôr ju začali využívať ako hradné väzenie. Od roku 2014 sa v nej nachádzajú repliky stredovekých mučiacich nástrojov. Delová bašta v dávnych časoch chránila mosty idúce cez Váh. V súčasnosti sa využíva na svadobné obrady, slávnostné podujatia a príležitostné výstavy. Kúsok od delovej bašty je studňa lásky,

 

Video

 

Povesti a legendy

Najznámejšia trenčianska povesť sa spája so Studňou lásky. Rozpráva o láske tureckého pašu Omara ku krásnej Fatime, zajatkyni Štefana Zápoľského na Trenčianskom hrade. Omar chcel vraj svoju milú vyslobodiť, a tak sľúbil, že na hrade vykope studňu, aby sa stal skutočne nedobytným.

Pustil sa do krvopotnej práce spolu s 300 druhmi, ktorí takmer všetci v snahe získať vodu zahynuli. Omarovi sa však po dlhých troch rokoch konečne podarilo splniť sľub a svoju milovanú si zo zajatia odviedol. „Zápoľský, vodu máš, ale srdce nie,“ povedal vraj pánovi Trenčína pri odchode.

 

Ako sa tam dostať

Trenčín je ľahko dostupný cestnou (diaľnica D1) i železničnou dopravou. Od nášho hlavného mesta je vzdialený približne 130 kilometrov. Hrad sa týči nad mestom,  takže jediná prístupová cesta je pešo. Auto môžete bezplatne zaparkovať pri plavárni (Mládežnícka ulica 4). Alternatívou je parkovanie na Palackého ulici, odkiaľ vám bude cesta pešo trvať asi 10 minút.

V prípade verejnej dopravy majú vlaky aj autobusy zastávku na Železničnej ulici, odkiaľ je to k hradu 1,6 kilometra (cca 25 minút).

 

Otváracie hodiny

Máj – október – 9:00 – 18:45

November – marec - 9:00 - 16:45

Apríl – 9:00 – 18:45

 

Vstup so psom

Do priestorov Trenčianskeho hradu je počas mesiacov máj - august zakízné vodiť zvieratá z dôvodu vystúpenia sokoliarov. Počas mesiacov september - apríl je povolené vodiť zvieratá len v rámci exteriérov hradu na vôdzke a s náhubkom.

 

Zaujímavosti v okolí

Trenčín

Skalka pri Trenčíne (10 km)

Beckov (14 km)

Trenčianske Teplice (15 km)

Haluzická tiesňava (24 km)

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa