Biely Kameň

2019-01-01 00:00:00 |   |    | 

Biely Kameň



 

Biely Kameň nad vinohradníckym mestečkom Svätý Jur neďaleko Bratislavy tvoril súčasť sústavy malokarpatských hradov, slúžiacich na ochranu západnej hranice Uhorska.

 

História

Biely Kameň nechal v polovici 13. storočia postaviť na horskom výbežku neďaleko Svätého Jura miestny šľachtic gróf Abrahám I. Prvá písomná zmienka o hrade pochádza z roku 1271, keď ho dobylo vojsko Přemysla Otakara II. V tom období komplex tvorila hlavná obytná veža, palácová časť a hospodárske budovy, obohnané hradbou a priekopou.

V 2. polovici 14. storočia prešiel hrad prestavbou a z neskoršej listiny (1412) sa dozvedáme, že ho tvoril vnútorný hrad s nádvorím, dvomi vežami, obytným palácom, kaplnkou a budovami pre služobníctvo, ako aj vonkajší hrad s dvomi vežami a premysleným obranným systémom s kamenným múrom, priekopami a valmi.

S klesajúcim vplyvom svätojurských šľachticov však postupne upadal aj hrad. Noví majitelia od 16. storočia využívali ako svoje sídlo kúriu vo Svätom Jure a Biely Kameň len udržiavali. Postupne však čoraz viac chátral, niektoré časti sa dokonca zrútili a páni už nemali záujem investovať peniaze do jeho obnovy. Začiatkom 17. storočia využívali hrad len ako väzenie či sklad. Počas útokov Osmanov sa sem ešte síce niekoľkokrát uchýlili mešťania, no po roku 1663 už hrad definitívne prestali využívať a postupne sa začal rozpadať.

 

Súčasnosť

Do súčasnosti sa z Bieleho Kameňa zachovali len ruiny hradu, obrastené bujnou vegetáciou. Z budov je dnes najlepšie vidno krátke východné krídlo so zvyškami gotickej tehlovej klenby. Zo stavieb na severnej strane nádvoria sa zachovala rozsiahla zaklenutá pivnica.

Od roku 2002 patrí hrad medzi národné kultúrne pamiatky a pôsobí na ňom Občianske združenie Castrum Sancti Georgii, ktorého cieľom je záchrana a postupná obnova formou statického zabezpečenia a konzervácie múrov.

 

Video

 

Povesti a legendy

S Bielym Kameňom sa spája povesť o chudobnej Juranke, ktorá raz prišla s malým synčekom žať trávu. Dieťa nechala hrať sa a sama sa sústredila na prácu. Keď sa však zrazu obzrela, syna nikde nebolo, a tak sa ho zúfalá vydala hľadať. Chlapca našla v neďalekom hrade,kde vbehol veľkým otvorom do útrob ruín. Matka pribehla za ním a na svoj úžas našla v jame množstvo zlata a drahých kameňov. Poklad ju tak ohúril, že na vlastné dieťa zabudla a sústredila sa len na napĺňanie vlastných vreciek. Keď si na syna spomenula, bolo neskoro – chlapec zmizol.

Otvor s pokladmi už bol tiež prázdny a zlato, ktoré žena odniesla z hradu, sa zmenilo na kamene. Hlavne však prišla o tú najväčšiu vzácnosť – svojho syna. Zúfalá sa teda obrátila s prosbou o pomoc na miestneho kňaza a ten jej poradil, aby sa na rovnaké miesto vydala znova o rok. Keď sa zem otvorí, má vbehnúť dnu, nevšímať si svetské lákadlá, schmatnúť dieťa a utekať s nám domov. Tak sa aj stalo – žena mala svoj najväčší poklad pri sebe a už ho nespustila z očí.

 

Ako sa tam dostať

Zo železničnej stanice Svätý Jur vedie smerom k hradu modrá značka, v miestnej časti Neštich treba pri kríži odbočiť na žltú, po ktorej sa dostanete priamo na Biely Kameň. Trasa meria 2,5 kilometra a absolvovať by ste ju mali za necelú hodinku.

 

Otváracie hodiny

Zrúcanina je voľne prístupná.

 

Vstup so psom

Zrúcanina je voľne prístupná.

 

Zaujímavosti v okolí

Pezinok (8 km)

Mesto Bratislava (17 km)

Budmerický kaštieľ (23 km)

Červený Kameň (25 km)

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa