Chorvátsky Trstenik má červené more! Spôsobilo to znečistenie

2013-05-15 16:00:00 |   |    | 

CHORVÁTSKO - Červené more na Dalmácii, tak možno v skratke popísať jav, ktorý nastal v chorvátskej prímorskej obci Trstenik. Vlna kalu znečistila miestne pobrežie natoľko, že úrady zakázali vstup do vody.



Obyvatelia Trsteniku na Dalmácii včera v údive masovo kontaktovali núdzové linky i médiá - more pri ich obci totiž nečakane nadobudlo červenú farbu. Do dnešného rána škvrna pomerne výrazne ustúpila a zostal z nej iba užší pruh pri pevnine. Príčiny tohto bizarného úkazu ešte nie sú oficiálne potvrdené výsledkami odobraných vzoriek, no odborníci predpokladajú, že došlo k zakaleniu odpadovými vodami hrdzou.

Tento odhad predbežne potvrdilo aj ministerstvo poľnohospodárstva. Za jeden z pravdepodobných scenárov považovalo únik oxidu železitého, teda hrdze, ktorá kanalizačnými cestami skončila až v mori. Únik mal nastať vo večerných hodinách pri čistení neďalekej nemocničnej kotolne. Nemocnica sa k situácii nechce vyjadrovať, podala iba vyhlásenie, podľa ktorého bol v nedávnej minulosti čistený vysokotlakový parný kotol a odpadové produkty vytvorené počas čistenia boli riadne odstránené.

Chybu v kanalizačnej sieti medzi nemocnicou a pobrežím nezistili ani pracovníci Vodovodov a kanalizácií. Riaditeľ inžinierskych sietí Antonio Kardum teda vylučuje, že by so znečistením mala niečo spoločné nemocnica. „Jediným logickým záverom je, že je to nejaký druh organického rozpúšťadla, ktoré sa k pevnine dostalo z mora. A keďže hrdza je ľahšia ako morská voda a tiež kvôli vplyvu prúdu sa kal udržal práve v zátoke Trsteniku. Možno je to znečistenie od otvoreného mora alebo vypúšťanie odpadových vôd z lodí,“ myslí si Kardum.

Médiá však zistili, že aj miestny potok vlievajúci sa do mora, včera chytal žltkastú farbu, je preto treba prešetriť aj možné vnútrozemské zdroje. A hoci hygienici vylúčili riziko pre ľudské zdravie za predpokladu, že sa jedná o zvyšky z nemocničného kotla, kým prípad nie je uzavretý, vstup do vody je v Trsteniku iba na vlastné nebezpečenstvo.

 

Zdroj/autor: slobodnadalmacija.hr, Dominika Babulicová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.4/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 19. máj. 2024. Meniny má Gertrúda.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa