Po 3 tisíc rokoch opäť povstal. Luxor zdobí novo objavená socha výstredného faraóna

2014-12-19 16:30:00 |   |    | 

Každý deň sa po celom svete vedú rôzne výskumy nahliadajúce do budúcnosti, ale tiež vykopávky, ktoré sa snažia odhaliť kus našej histórie. Podľa niektorých sa bez znalosti našich dejín nedá žiť, a preto zasvätia svoj život odhaľovaniu dávnych udalostí. A práve vďaka nim sa na denné svetlo dostal takmer po 3 tisíc rokoch obrovský objav. V Egyptskom Luxore znovu postavili jedinečnú stojacu sochu faraóna Amenhotepa III.



 

Veľký faraón, potomok bohov

 

Keď hovoríme o veľkých faraónov dávneho Egypta nezabúdame ani na Amenhotepa III., ktorý bol slávny hlavne tým, že nastúpil na trón ako veľmi mladý (podľa učených odhadov mohol mať medzi 6 až 12 rokmi), a že sa počas jeho vlády Egyptu nadmieru darilo. Jeho vláda počas 18. dynastie sa dá nazvať zlatým vekom, keď začal prosperovať obchod s inými kultúrami a aj vojny a výboje sa Egyptu vyhýbali, keďže si nik nedovolil začať spor s tak silným nepriateľom.

Horšie to už bolo na sklonku jeho vlády, keďže mal v obľube prepychový život. Venoval sa nákladným výstavbám chrámov, ale aj životu plnému radovánok a hojnosti. S jeho radcami usporadúvali rôzne oslavy a tiež si viedol hárem, v ktorom bolo niekoľko stoviek žien z rôznych oblastí. Vďaka jeho míňaniu sa ale darilo aj umeniu, kultúrevede. Veľa zlata investoval do vlastných podobizní. Je známy tým, že sa zachovalo obrovské množstvo jeho sôch a vyobrazení, takže práve vďaka nemu sú dobre zásobené domáce aj svetové múzeá.

 

Zlatý vek a jeho pozostatky

 

Ako sme už spomínali Amenhotep III. zanechal po sebe veľké množstvo sôchnápisov. Známe sú napríklad sochy skarabeov, na ktoré nechával vyryť nápisy o rôznych udalostiach z jeho života a vlády. Na jednom z nich je napríklad napísané, že za ním prišla budúca manželka a ako dar so sebou priviezla až 317 žien.

Ešte známejšími sú Memnonove kolosy, dve monumentálne vyobrazenia sediaceho Amenhotepa III. Kedysi tvorili vstupnú bránu do obrovského komplexu zádušného chrámu tohto faraóna nachádzajúceho sa v Luxore. Dnes merajú približne 16 metrov a sú takmer jedinou „nedotknutou“ časťou komplexu. Ten bol totiž po zemetrasenívýbojoch nasledujúcich faraónov veľmi poškodený a rokmi sa z neho stala len spustnutá ruina, ktorá sa stratila pod vrstvami piesku.

 

Nové objavy

 

Práve v týchto dňoch sa v Egypte podaril zaujímavý kúsok. V nedeľu totiž v Luxore postavili Amenhotepovu sochu, ktorá bolo po 3 tisíc rokov ukrytá v zemi. Objavili ju spoločne s inými sochami. Tie boli vystavené už v prvej polovici tohto roka a až do decembra sa čakalo na vztýčenie tejto jednej veľmi zaujímavej.

Tá váži takmer 110 ton a na výšku meria necelých 13 metrov. Netradičné na soche je jej vyobrazenie faraóna, oproti Memnonovým kolosom je Amenhotep III. vyobrazený vo vzpriamenej polohe ako kráča. Podľa nemeckých archeológov je to najväčšia „chodiaca“ socha čo sa doteraz našla.

V novembri sa začalo pracovať na zloženíreštaurovaní sochy. Po zemetrasení v roku 1200 pred Kristom totiž spadla na zem a rozpadla sa na niekoľko častí. Tie museli archeológovia opäť poskladať a spojiť.

Sochu môžete vidieť už od nedele pri severnej bráne dávneho chrámu. Amenhotep III. na nej má svoju bielu korunu Horného Egypta, v rukách nesie papyrusové zvitky a na opasku má symbol jeho vlády, na ktorom sú vytesané aj jeho mená.

Zdroj/autor: theguardian.com, cnn.com, ancientegyptonline.co.uk, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
4.4/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa