Žiariace červy aj nekonečné prepadliská. K najkrajším jaskyniam sveta patrí aj slovenská

2014-12-15 12:00:59 |   |    | 

Už ste navštívili zopár jaskýň? Zvyčajne sa v nich opakujú stiesnené priestory, tma, chlad a úzkosť. Toto všetko k nim patrí, ale netreba opomenúť ani druhú stranu mince a to, že jaskyne môžu mať až bizarné tvary. Niektoré sú hlboké, niektoré vysoké, niektoré ľadové, iné ponorené v mori... Jednoducho je ich také množstvo, že sa len ťažko vyberie tá najkrajšia. Tu sú kandidáti a je len na vás, aby ste si zvolili, ktorá sa vám pozdáva najviac.



 

Jaskyňa Batu

 

Tento komplex jaskýň v Malajzii je významným miestom pre hinduistov. Pravidelne sem chodia na púť, aby sa v pokojnom prostredí po horou mohli pomodliť a meditovať. Atmosféru dotvárajú prekrásne sochy a oltáre vyrobené s majstrovskou precíznosťou.

 

Jaskyňa Tham Lod

 

Najdlhší thajský systém jaskýň v sebe ukrýva unikáty. Obývané boli už pred tisíckami rokov a okrem pozostatkov dávnych obyvateľov sa tu nachádzajú prekrásne jaskynné útvary. Aj moderný človek sem prispel svojou troškou a vystaval tu malé svätyne.

 

Jaskyňa Antelope Canyon

 

Kaňon antilop“ sa nachádza v americkej Arizone. Je to úchvatný div prírody pozostávajúci z dvoch časí, hornej a dolnej, pričom obe sú priam stvorené na fotografovanie. Lúče prenikajúce cez vrch dopadajú na červené vrstvené skaly, ktoré vďaka svetlu získavajú magický podtón.

 

Jaskyňa Reed Flute

 

Číne je zase obľúbenou jaskyňa Reed Flute, alebo v preklade jaskyňa trstinových píšťal. Je známa nie len prekrásnymi tvarmi a scénou ako vystrihnutou z filmu, ale aj žiarivým umelým osvetlením. To na úkazy vrhá rôzne odtiene farieb, ktoré tak ako keby ožili.

 

Jaskyňa Vatnajokull

 

Na Islande je mnoho divov prírody a jedným z nich je aj jediný pevninský ľadovec Európy. Napriek tomu, že sa stále zmenšuje, v ňom zostávajú jedinečné prvky, ako napríklad aj táto jaskyňa.

 

Jaskyňa Naica

 

V Mexiku leží ďalší unikát, ktorý nemá na svete konkurencie. Nachádza sa hlboko pod zemou, kde príroda pomocou silného tlaku vytvorila jaskyňu plnú krištáľov. Nejedná sa ale o krištále, ako poznáme my, ale o útvary s priemerom 1,2 mdĺžkou aj 15m. ľudia pri nich vyzerajú ako bezbranní mravčekovia.

 

Jaskyňa Waitomo

 

Ako by sa vám pozdávalo preplávať jaskyňou, ktorej strop je celý posiaty rozžiarenými svetielkami? Takýto zážitok prežijete na Novom Zélande vďaka zvláštnym svetielkujúcim červom.

 

Škocjanská jaskyňa

 

Slovinsku sa môžu pýšiť jaskyniarskou perlou. Tento poklad si cení aj UNESCO, pretože patrí k najväčším komplexom na svete.

 

Jaskyne v Algarve

 

Na juhu Portugalska leží obľúbená dovolenková oblasť plná zaujímavých jaskýň. Na pobreží more vytvorilo prekrásne zákutia plné oblúkov a tajomných jaskýň. Vďaka dobrému počasiu je táto časť Portugalska jednou z najobľúbenejších.

 

Jaskyňa Phraya Nakhon

 

V Thajsku majú aj ďalšiu zaujímavú jaskyňu. Pozostáva z dvoch častí a keďže ich stropy spadli, vytvorili tak prírodné okno do jaskyne. Teraz sem presvitajú denné lúče a ožarujú chrámy a svätyne.

 

 

Jaskyne na jazere Generála Carreru

 

Mramorové jaskyne“ patria k skvostom Patagónie. Nachádzajú sa na jazere, ktoré tvorí hranicu medzi Argentínou a Čile. Vytvorené boli príbojom a spolu so slnečným svetlom vytvárajú prekrásny úkaz hrajúci modrými odtieňmi.

 

Ochtinská aragonitová jaskyňa

 

Aj na Slovensku sa môžeme pochváliť takmer neuveriteľnou jaskyňou. Leží v Slovenskom Rudohorí a je jednou z troch aragonitových jaskýň na celom svete. Máme šťastie že je sprístupnená a tak si jedinečnú výzdobu aragonitu v neuveriteľných podobách môžeme pozrieť naozaj z blízka.

Zdroj/autor: viralands.com, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
4.5/5 (12 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa