TOP 8 Najlepšie európske vianočné trhy odhaľujú pravú krásu miest

2014-12-15 08:30:00 |   |    | 

História vianočných trhov siaha do 14. storočia. Pôvodne sa konali v nemecky hovoriacich krajinách a dlhé roky boli tradíciou len tunajšieho regiónu. Predávalo sa na nich jedlo a nápoje, ktorými si ľudia potom spríjemňovali celé sviatky. Až neskôr sa tento zvyk dostal aj do zvyšku Európy a vytvoril tak príjemnú tradíciu, vďaka ktorej sa rodiny a známi stretávajú vo sviatočných uliciach a spríjemňujú si tak čakanie na Vianoce.



 

Štrasburg, Francúzsko

 

Jeden z prvých vianočných trhov vôbec. Podľa histórie sa tam organizujú trhy už od roku 1570. Silnú tradíciu si udržali i vďaka nezameniteľnej atmosfére. V krásnom historickom centre budete mať naozaj pocit, ako keby ste sa ocitli v dávnej minulosti a prechádzali sa pomedzi stánky ako za starých čias. Tento rok sa konajú trhy až do posledného decembrového dňa. Okrem predaja rôznych chuťoviek a darčekov je pripravený aj zaujímavý sprievodný program, ktorý sa odohráva najmä počas víkendov.

 

Viedeň, Rakúsko

 

Metropola Rakúska patrí podľa mnohých turistov medzi najkrajšie európske mestá vôbec. Zažiť vianočné trhy v jej uliciach je preto snom pre mnohých cestovateľov. My máme to šťastie, že ju máme skutočne na dosah a môžeme sa tam vybrať kedykoľvek počas adventu. Trhy nie sú sústredené na jednom mieste. Rozdelené sú do viacerých častí, zväčša prebiehajú všade každý deň v týždni. Navyše na mnohých miestach sa nekončia ani po 24. decembri a pokračujú až do úplného ukončenia sviatkov.

 

Hamburg, Nemecko

 

Už tradične najobľúbenejšie nemecké vianočné trhy. Svoju popularitu si udržujú najmä vďaka jedinečnej výzdobe. Ulice mesta sa premenia na jednu veľkú svetelnú šou. Vďaka nej vítajú svojich turistov s oveľa väčším entuziazmom a lepšou náladou, čo ihneď na tunajších obyvateľov spoznáte. Veľmi obľúbenou atrakciou je miesto, na ktorom môžete odovzdať darčeky, ktoré sa vám nepozdávajú a chcete sa ich zbaviť. Odtiaľ ďalej putujú na charitu, takže urobíte dobrú vec a nemusí vás trápiť svedomie ani voči darcovi, pretože tak pomôže sprostredkovane i on.

 

Manchester, Anglicko

 

Podľa zainteresovaných najväčšie a i najkrajšie trhy v Anglicku sa prekvapivo nekonajú v Londýne, ale v Manchestri. Svoju dominanciu vo svojej vlasti si udržiavajú i kvôli tomu, že sa napriek veľkoleposti a neustálemu pribúdaniu stánkov snažia udržať tradičný historický kolorit. Nechcú z nich urobiť komerčné, ale skôr príjemné odpočinkové miesto. Ďalšou špecialitou sú stánky z rôznych krajín Európy. Vždy jeden z nich reprezentuje konkrétny štát a občerstviť sa tam môžete ich typickými lahôdkami. Do Manchestru zároveň smerujú aj remeselníci z cudziny, ktorí tam zvyknú predávať svoje výrobky.

 

Dublin, Írsko

 

Do týchto končín sa tradícia vianočných trhov dostala podstatne neskôr. Napriek tomu sa im podarilo preniesť do írskej metropoly tú krásnu atmosféru sviatkov a zapojiť sa do plejády ostatných miest. Najkrajšiu atmosféru majú trhy v St. Stephen`s Green. Veľký park ponúka skvelé miesto na zábavu a stretávanie sa s priateľmi. Ďalšiu časť trhov nájdete vo vynovených Docklands, kde sa zároveň konajú aj rôzne vianočné podujatia.

 

Barcelona, Španielsko

 

Vraciame sa opäť k trhom s dlhou históriou. A to pôvodné sa snažia v Barcelone uchovať napriek uponáhľanej súčasnosti. I keď sa na ich vianočných trhoch nachádza vyše tristo stánkov, domáci si dávajú záležať na tom, aby drvivá väčšina z nich patrila remeselníkom, ktorí dané výrobky naozaj vyrábajú. Vďaka tomu sa im podarí udržať autentickosť a je predsa len iné, ak si niečo kúpite od človeka, ktorý vám o tom vie povedať viac, keďže má k tomu osobnejší vzťah.

 

Budapešť, Maďarsko

 

Rozmermi síce tunajší trh nepatrí k tým najväčším v Európe, no aj tak vás dostane svojou atmosférou. Keď si budete pochutnávať na typických maďarských klobáskach, jaterničkách a podobných lahôdkach, budete sa cítiť ako v gurmánskom raji. S pohárom dobrého vareného vína sa potom môžete prejsť pomedzi stánky a odniesť si odtiaľ nejaký pekný darček na pamiatku. Súčasťou trhov je aj veľký adventný kalendár, v ktorom každý deň otvárajú jedno z okien.

 

Bazilej, Švajčiarsko

 

Tunajšie trhy sú úzko prepojené s rôznymi kultúrnymi podujatiami. Umelci vystupujú nielen priamo na hlavnom námestí, ale aj v priestoroch tunajšieho múzea. Vždy dostávajú šancu ľudia zo širokého spektra a tak okrem vážnej hudby môžete navštíviť aj koncert moderných interpretov. K tomu krásna atmosféra historických budov a hneď zažijete tú najkrajšiu predvianočnú atmosféru priamo na vlastnej koži.

 

Zdroj/autor: timetout.com, europabestdestinations.com, David

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 19. máj. 2024. Meniny má Gertrúda.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa