VIDEO: Ťažba zlata je pre mnohých obyvateľov Burkina Faso jedinou možnosťou, ako prežiť

2024-05-19 12:00:00 |   |    | 

Burkina Faso je vnútrozemský štát v Západnej Afrike, ktorý sa z veľkej časti spolieha na poľnohospodárstvo a ťažbu nerastných surovín. Medzi tie najdôležitejšie patrí zinok, mangán, fosfáty a najmä zlato, ktoré je najvýnosnejšou komoditou.



Ťažba zlata je pre mnohých obyvateľov Burkiny Faso jedinou možnosťou, ako si zarobiť na živobytie. Baníci však pracujú v ťažkých podmienkach, často bez dostatočnej ochrany a bezpečnosti. Moderné bane prevádzkujú veľké medzinárodné spoločnosti, ktoré svojim zamestnancom poskytujú pravidelný plat, sociálne zabezpečenie a zdravotnú starostlivosť.

Mnohí sa však stále živia tradičným spôsobom ako nezávislí pracovníci, ktorí sa venujú ručnej ťažbe zlata na malých ložiskách. Nemajú žiadnu zmluvu ani záruku príjmu a ich mzda sa odvíja iba od množstva a kvality nájdeného zlata. Tradiční baníci tiež čelia mnohým rizikám, ako sú pády, zosuvy pôdy, otravy ortuťou alebo násilie zo strany ozbrojených skupín.

Baníctvo má síce veľký hospodársky a sociálny význam, ale prináša aj negatíva. Spôsobuje eróziu a znečistenie pôdy, vody a vzduchu, stratu biodiverzity aj konflikty o pôdu. Baníctvo tiež ohrozuje bezpečnosť a dôstojnosť baníkov, ktorí sú vystavení vykorisťovaniu, diskriminácii a násiliu. Sú teda zraniteľnou skupinou, ktorá potrebuje väčšiu ochranu a podporu.

Autor: © Zoznam/akai

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 23. jún. 2024. Meniny má Sidónia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa