Timbuktu – mesto 333 svätých

2022-12-11 11:30:00 |   |    | 

Mali síce nepatrí medzi najnavštevovanejšie cestovateľské lokality, no napriek tomu tam nájdete mnoho zaujímavých miest, cenených najmä z historického hľadiska. K najväčším pokladom patrí Timbuktu, ktoré domáci zvyknú prezývať „mestom 333 svätých“, pretože je tam vraj pochovaných práve toľko predstaviteľov islamskej školy, ktorí boli neskôr vyhlásení za svätých.



 

Zastávka na dôležitej obchodnej ceste

História Timbuktu sa začala písať okolo roku 1100. Už predtým bývali v tejto oblasti rôzne kmene, ktoré tam vytvorili menšie osady. Permanentne osídlená však bola až od 12. storočia. Z Timbuktu sa časom stalo veľmi dôležité mesto. Nachádzalo sa totiž priamo na transsaharskej obchodnej ceste a putovali tadiaľ obchodníci so soľou, zlatom, slonovinou a neskôr i otrokmi. Práve na tomto mieste mali často zastávku a míňali tam svoje zárobky. To pomohlo celej lokalite v rozvoji a odvtedy patrila medzi najbohatšie a najrýchlejšie prosperujúce v krajine. Podľa legendy dostalo mesto pomenovanie podľa ženy, ktorá dohliadala na jeden tábor na púšti. Jej meno znamenalo „matka s veľkým pupkom“, čo zrejme podľa domácich odkazovalo na nejaké jej ochorenie.

 

Intelektuálne centrum v krajine

Timbuktu si časom vypracovalo silnú pozíciu aj kvôli duchovnému zázemiu, keď tam vybudovali tm univerzitu, ktorá zohrala dôležitú úlohu v šírení islamu v celom regióne. Medzi jej absolventov patrilo viacero významných osobností, preto sa Timbuktu čoskoro stalo aj intelektuálnym centrom v krajine. Mnohí z nich zostali žiť priamo v meste alebo v blízkych oblastiach a i kvôli tomu ich tam po smrti pochovali. Preto sa mesto stalo taktiež dôležitým pútnickým cieľom v Mali. Viacerí sa  tam prichádzali učiť o koráne a šírili vieru aj v iných oblastiach.

 

Tri mešity so zaujímavými príbehmi

Silnú pozíciu v islamskom svete umocňuje aj fakt, že sa tam nachádzajú hneď tri najstaršie mešity v západnej časti Afriky. Tie boli postavené v približne rovnakom období a predstavujú vzácne pamiatky aj z historického hľadiska.

Djingareyber – patrí medzi najväčšie dominanty v meste. Pôvodne bola menšia a dal ju vystavať sultán Kankan Moussa. Nápad na zrealizovanie tejto odvážnej myšlienky dostal po púti do Mekky. Mešita bola postavená v prvej polovici 14. storočia a približne o dvesto rokov neskôr ju rozšírili a pristavali aj hlavný minaret, ktorý patrí medzi najvýraznejšie prvky v centre.

Sankore – história týchto dvoch mešít je úzko prepojená. Obe vznikli v rovnakom storočí a o ich renováciu a rekonštrukciu sa rovnako zaslúžil imám Al Aqib. Sankore však museli takmer celú zbúrať a potom ju prestavali podľa Kaaby v Mekke.

Sidi Yahia – aj táto mešita vznikla v 14. storočí. Tak ako v ostatných svätostánkoch, nájdete v nej mauzóleá významných panovníkov a imámov z tejto oblasti. Taktiež sa o jej rekonštrukciu postaral Al Aqib. Odvtedy patrí medzi dôležité verejné miesta, kam chodia nielen veriaci, ale časom ich začali vyhľadávať aj turisti. Všetky tri stavby navyše predstavujú dôležitý odkaz na pôvodnú architektúru tohto regiónu.

 

Z veľkého bohatstva už zostali len legendy

I keď v minulosti Timbuktu patrilo medzi najbohatšie mestá, už tak tomu dávno nie je. Keď obchodníci prestali prechádzať touto oblasťou a navyše tam prichádzalo čoraz menej študentov, mesto začalo chátrať. Dokonca už v čase príchodu Európanov do tejto oblasti ukazovalo iba svoju zašlú slávu. Neskôr sa preto pustili do veľkej rekonštrukcie, pričom začali obnovovať najmä hlavné historické budovy. Dnes už Timbuktu vyzerá podstatne lepšie ako na začiatku 20. storočia, ale napriek tomu nedosahuje takú slávu ako kedysi. Novou nádejou sú pre domácich práve turisti, keďže tí by znova mohli mestu priniesť väčšie príjmy. Opätovný vývoj však zastavil vplyv islamistov, ktorí tam počas bojov poškodili niektoré budovy.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa