Hrad na pamiatku Krištofa Kolumba: Castillo de Colomares zdobia torzá moreplavcových lodí

2024-06-21 12:00:00 |   |    | 

Obdivuje Krištofa Kolumba. Zároveň ho ale štve, že Američania majú o slávnom moreplavcovi skreslené informácie. Napríklad nevedia, že Nový svet objavil v službách Španielska. Esteban Martín Martín sa rozhodne túto nespravodlivosť napraviť. Pustí sa do šialeného projektu, ktorý ho pripraví o veľa síl aj o zdravie…



 

Hoci niekoľko rokov prevádzkuje lekársku ordináciu v New Yorku, na svoju rodnú krajinu nedá Španiel Esteban Martín Martín (†2001) dopustiť. Jeseň života by rád strávil na juhu Španielska. Plánuje si tam postaviť nový dom. Na rozľahlom pozemku v kopcoch nad mestom Benalmádena neďaleko Malagy ale nakoniec vybuduje nevšedný pamätník Castillo de Colomares, venovaný Krištofovi Kolumbovi (1451–1506).

 

Stavia na vlastnú päsť

Pripomína snový hrad. Doktor Martín Martín ho vlastnoručne začína stavať v roku 1987, pomáhať mu budú iba dvaja skúsení murári. Do objektu z prírodného kameňa, betónu, tehál a dreva postupne zakomponuje mnoho prvkov, odkazujúcich na Kolumbov život. Ide napríklad o torzá plachetníc Santa Maria, Niňa a Pinta, s ktorými sa rodený Janovčan v roku 1492 plavil do Ameriky, alebo o čínsku pagodu, ktorá symbolizuje jeho túžbu dosiahnuť brehy Ázie doposiaľ neprebádanou západnou trasou. Pamätník v sebe kombinuje románsky, gotický, byzantský aj maurský architektonický štýl. V jeho stenách je zrejmá aj inšpirácia tromi kultúrami stredovekého Španielska – kresťanstvom, islamom a judaizmom.

 

Najmenšia kaplnka sveta

Do roku 1994 sa pamätník Colomares premení na komplex s rozlohou 1500 metrov štvorcových! Jeho vnútro okrem iného ukrýva pohrebnú komoru pre Kolumbove pozostatky, ktorá ale dodnes zostáva prázdna (slávny moreplavec je pochovaný v katedrále v Seville), a tiež najmenšiu kaplnku na svete s výmerou necelých dvoch metrov štvorcových! Pôvodne doktor Martín Martín chcel svoje životné dielo ďalej rozširovať, napokon si to však rozmyslel. K zmene plánov ho presvedčili nedostatok financií, nalomené zdravie aj nedostatočný záujem španielskej vlády o túto architektonickú kuriozitu.

 

Tento a ďalšie zaujímavé články nájdete v časopise  HISTORY Revue.

 

 

 

Autor: © HISTORY revue / Milan Uram

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 27. jún. 2024. Meniny má Ladislav, Ladislava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa