Exeter prišiel o svoju dominantu: Najstarší hotel v Británii ľahol popolom

2016-10-28 12:00:00 |   |    | 

Hotel Royal Clarence v Exeteri toho počas svojej 300-ročnej existencie zažil mnoho. Hostil admirála Nelsona, hudobného skladateľa Franza Liszta aj viaceré hollywoodske hviezdy. Tento týždeň však jeho slávna cesta skončila – najstarší britský hotel podľahol ničivému požiaru.



 

Budovu Royal Clarence postavili v roku 1769 ako akési „kultúrne stredisko“, v ktorom sa konali bály a koncerty. O rok neskôr zverejnil jeho francúzsky riaditeľ Pierre Berton reklamu, v ktorej nehnuteľnosť opísal ako "hôtel" a odvtedy ju už nikto inak nenazval.

Hotel, ktorý viackrát zmenil názov (Cadogen Hotel, Thompsons Hotel, Philips Hotel), patril k najlepším adresám v meste. V roku 1801 tu napríklad obedoval admirál Nelson, ktorý pri tej príležitosti novinárom zhodnotil bitvu pri Abú Kíre. Keď zas v roku 1820 zomrel v Sidmouthe, asi 25 kilometrov od Exeteru, princ Edward, vojvoda z Kentu (otec budúcej kráľovnej Viktórie), priniesli práve sem jeho telo, ktoré zabalzamovali a pripravili na pohreb vo Windsore.

V júli 1827 hotel navštívila Adelaide, vojvodkyňa z Clarence, na počesť ktorej zmenili jeho názov na Royal Clarence. Nasledovali ďalšie vzácne návštevy – v auguste 1840 tu vystupoval Franz Liszt, v roku 1892 v Royal Clarence bývala Beatrix Potterová a počas druhej svetovej vojny aj herci Clark Gable a Gary Cooper. Poslednou známou návštevou bol David Cameron, ktorý bol v hoteli ubytovaný počas svojej kampane.

To všetko sú však už len spomienky. V piatok nadránom budovu zachvátil oheň, ktorý pravdepodobne vznikol v susednej budove, kde práve prerábali umeleckú galériu na luxusné byty. V sobotu sa budova v následku požiaru zrútila.

Pri nešťastí sa nikto nezranil, všetkých hostí a zamestnancov hotela stihli včas evakuovať. „Prišli sme však o historickú budovu, ktorá bola dominantou mesta," uzavrel pre Guardian veliteľ miestnych hasičov Lee Howell.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR, Wikimedia, Geograph.co.uk
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 21. máj. 2024. Meniny má Zina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa