Na ostrove Tonga je nebývalá zima, vypredali sa všetky bundy a mikiny

2023-08-11 09:00:00 |   |    | 

Tichomorské súostrovie Tonga zažíva jednu z najchladnejších zím vo svojich dejinách. Miestni obyvatelia nie sú na teploty okolo desať stupňov Celzia vybavení a vo veľkom skupujú mikiny, bundy a prenosné vykurovania. Teploty sú tu zhruba o 12 stupňov nižšie, ako je v tomto ročnom období obvyklé. Rastú tiež predaje termosiek alebo liekov na nachladnutie, napísal server britského denníka The Guardian.



 

Na konci júla namerala tonžská meteorologická služba TMS v dedine Lapaha 9,3 stupňa Celzia. Doterajšie teplotné minimum pre celé súostrovie je pritom len o niečo nižšie, v septembri 1994 bolo 8,7 stupňa. Predpoveď na august oteplenie nesľubuje, na budúci týždeň by mali podľa TMS teploty zostať okolo desiatich stupňov Celzia.

Aktuálna vlna chladu je spojená s klimatickým javom El Niňo. Kým severná pologuľa sa potýka s extrémnym horúčavou, na juhu, kde teraz majú zimné obdobie, zase čelí chladu. Meteorológovia z TMS už v júli v súvislosti s týmto javom varovali obyvateľov Tongy pred chladnými nocami, menším úhrnom zrážok a vyšším počtom cyklónov, ako býva v auguste zvykom.

"Teplé oblečenie, mikiny a bundy z Austrálie sa predali v priebehu pár týždňov," povedala žena, ktorá má stánok s oblečením v hlavnom meste Nuku´alofa. "Je hrozná zima, horšia ako bývala. Musím nosiť teplé oblečenie a pokrývku hlavy, najmä tu na trhovisku," dodala predavačka pred svojím stánkom.

S klesajúcimi teplotami rastú aj predaje prenosných kúrení alebo liečiv. Spoločnosť Tonga Gas uviedla, že predaje plynových kúrení sú v posledných týždňoch dvojnásobné v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška. Miestna lekáreň The Universal Clinic zase musela doobjednať lieky na príznaky nádchy a nachladnutia. Výrazne lepšie sa teraz predávajú tiež termosky alebo teplé lôžkoviny, dodal manažér miestneho obchodu.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 19. máj. 2024. Meniny má Gertrúda.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa