Pred sto rokmi bola vyhlásená Turecká republika

2023-10-28 10:00:00 |   |    | 

Prvá svetová vojna zásadne zmenila politické usporiadanie Európy. Rozpadli sa staré monarchie, vzniklo množstvo nových štátov. Na troskách mocnej Osmanskej ríše vznikla Turecká republika, ktorá bola vyhlásená 29. októbra 1923. V ten istý deň bol jej prvým prezidentom zvolený vojak a politik Mustafa Kemal Atatürk.



 

Povojnové vyrovnanie s Osmanskou ríšou mala priniesť mierová zmluva podpísaná v auguste 1920 vo francúzskom Sevres. Zmluva zahŕňala reparácie a obmedzenia armády a budúce Turecko sa v nej vzdalo všetkých nárokov na neturecké územia a stratilo štyri pätiny svojho územia. Podľa zmluvy sa Sýria, Palestína, Mezopotámia a časť Arábie mali napríklad stať mandátnymi územiami Francúzska a Británie, nezávislosť mali získať Arménsko alebo Kurdistan. Väčšina ostrovov v Egejskom mori mala pripadnúť Grécku.

Mier bol ale predovšetkým kvôli územným ziskom Grécka odmietnutý tureckými nacionalistami pod vedením Mustafu Kemala a parlament zmluvu odmietol. Po národno-oslobodeneckom boji kemalistov a grécko-tureckej vojne bol mier zo Sevres revidovaný Lausannskou zmluvou z 24. júla 1923. Táto zmluva určila hranice Turecka v Anatólii a istanbulsko-drinopolskom predmostí.

Mustafa Kemal (1881 – 1938) sa ako dôstojník tureckej armády vyznamenal v niekoľkých vojnách a bitkách, po skončení prvej svetovej vojny bol tvrdým vyjednávačom o mierových zmluvách a nakoniec sa stal prvým tureckým prezidentom. Mustafa Kemal, ktorému prisvojil parlament oficiálnu prezývku Atatürk (Otec Turkov), usiloval vo funkcii prvého tureckého prezidenta o prekonanie islamskej minulosti krajiny a o vytvorenie moderného tureckého svetského štátu. Zaslúžil sa aj o industrializáciu krajiny, emancipáciu tureckých žien a zavedenie latinky. Autokratickými metódami vládol až do svojej smrti v novembri 1938.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 17. máj. 2024. Meniny má Gizela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa