V Bruseli otvorili vianočný trh: Minulý rok sa stal najlepším na svete

2023-11-28 12:00:00 |   |    | 

Desiatky stánkov s vareným vínom, horúcou čokoládou, vafľami, ale aj pivom, šampanským, syrmi, klobásami či ustricami. K tomu tiež obrovské osvietené vyhliadkové koleso, klzisko, kde je možné zahrať si aj curling, či kolotoče. V Bruseli sa pre návštevníkov otvoril už 23. ročník vianočného trhu nazvaného Zimné radovánky (Plaisirs d'Hiver), ktorý bol vlani vyhlásený za najlepší trh na svete.



 

Trh sa odohráva po dobu piatich týždňov na niekoľkých námestiach, vrátane hlavného námestia Grand Place, a osvietené je množstvo bruselských ulíc. Niektoré svetlá pripomínajú obrie lustre či svietiace medúzy. Obrí vianočný strom dorazil do belgickej metropoly už v polovici novembra a práve námestie Grand Place, kde sa nachádza, je stredobodom všetkého diania. Na okolité budovy sa premieta každý deň po zotmení svetelná a zvuková show tentoraz vytvorená v spolupráci s 11 domorodými národmi z kanadského Quebecu.

Vstupné na jednotlivé atrakcie sa líšia. Do útrob obrieho nafukovacieho dinosaura, kde sa prejdete strašidelným labyrintom, sa dostanete za päť eur na osobu. Vstupné na kolotoč s obrím Santom Clausom a kočiarmi so sobmi stojí aj päť eur, na ruskom kole s výhľadom na vianočné trhy aj celý Brusel sa môže odviezť za desať eur dospelý a šesť eur deti mladšie ako dvanásť rokov. Trhy sprevádzajú najrôznejšie vystúpenia hudobníkov, speváckych zborov či kúzelníkov.

Dva z najväčších trhov v Belgicku, Zimné radovánky (Plaisirs d'Hiver) v Bruseli a Vianočné dediny v meste Liège, sa návštevníkom otvorili cez uplynulý víkend. V belgickej metropole vlani trh navštívilo 3,5 milióna ľudí, do Liège pricestovalo okolo dvoch miliónov návštevníkov. Obľúbený cestovateľský server Big7Travel vlani vianočný trh v Bruseli označil za najlepší na svete. Na druhom mieste skončil vianočný trh v Berlíne a na treťom v Chicagu. Nasledovali trhy v Birminghame, Viedni a Drážďanoch.

V Belgicku platí po nedávnom teroristickom útoku, pri ktorom strelec v centre Bruselu zabil dvoch švédskych futbalových fanúšikov, tretí stupeň teroristickej hrozby zo štyroch. Aj vzhľadom na to majú na tohtoročných trhoch panovať prísne bezpečnostné opatrenia, priamo na mieste to ale vidieť príliš nie je. Davy ľudí sa valia všetkými smermi, často sa nedá ani poriadne prejsť. Batohy či tašky sa nekontrolujú, len občas prejde trhom policajná hliadka. Podľa bruselských úradov sa ale na mieste pohybujú aj policajti v civile a zamestnanci usporiadateľskej firmy, ktorí sú s políciou v priamom spojení.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa