Hlavné mesto Vianoc: V centre Štrasburgu vrcholia prípravy na veľké adventné trhy

2023-11-30 16:00:00 |   |    | 

Úzke uličky medzi hrazdenými domčekmi v centre Štrasburgu sú zaplnené turistami, dekoráciami a stánkami, ale aj dodávkami, robotníkmi a materiálom. Vrcholia totiž prípravy na veľké vianočné trhy. Francúzske mesto neďaleko hraníc s Nemeckom sa hrdo prezentuje ako jedno zo sídiel Európskeho parlamentu, ale aj ako "hlavné mesto Vianoc".



 

Mnohé priečelia domčekov v centre mesta sú už ozdobené viac či menej vkusnými dekoráciami s vianočnou tematikou. Prevažujú zelené vetvy ihličnanov, červené a zlaté obrie vianočné gule, ale nad ulicami levitujú aj desiatky medveďov, sobov a veveričiek. Stánky sa síce otvoria až v piatok, ale predavači už rovnajú do úhľadných radov perníčky, sviečky, ozdoby alebo čiapky a rukavice. Po niekoľkých teplých dňoch totiž do Alsaska, ktorého je Štrasburg metropolou, dorazila zima a teploty len tesne nad nulou.

Oficiálneho zahájenia sa trh dočká v piatok popoludní. Po rozsvietení stromčeka vystúpi spevácky zbor a hudobný repertoár ovplyvní medzinárodné dianie: vedľa francúzskych kolied zaznejú aj tie ukrajinské. Lákadlom budú aj moderné technológie. Od piatku do nedele po zotmení bude možné pomocou smartfónu premietnuť na Vaubanovu hrádzu v centre mesta osobný odkaz.

Zhruba tri milióny svetelných dekorácií zostanú v meste až do 7. januára, rovnako ako 25 kilometrov svetelných reťazí s LED diódami. Kvôli dôrazu na ochranu životného prostredia mesto používa nielen LED osvetlenie, ale aj elektrinu zo solárnych zdrojov.

Ekologický je tiež stromček, ktorý stojí pred stanicou. Nie je to totiž skutočný strom, ale kužeľovitá konštrukcia vyrobená z makiet štrasburskej katedrály. Na výrobu bol použitý výhradne recyklovaný plast. Francúzsko na začiatku októbra zvýšilo stupeň varovania pred teroristickým útokom po tom, čo islamský radikál ubodal v škole v Arrase na severe krajiny učiteľa. Na bezpečnosť na trhoch v Štrasburgu preto bude denne dohliadať asi 1000 ľudí.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa