Skvelé správy pre lyžiarov: Prvé strediská otvoria už o pár dní

2023-11-29 16:30:00 |   |    | 

Počasie tento rok lyžiarom praje, a tak sa už čoskoro budú môcť vybrať na svahy. Otvorenie avizujú viaceré známe strediská.



 

V prvý deň lyžovačky v Jasnej otvoria 20 kilometrov zjazdoviek

Stredisko Jasná v Nízkych Tatrách otvorí lyžiarsku sezónu v sobotu 2. decembra. V prvý deň lyžovačky bude otvorených rekordných 20 kilometrov zjazdoviek. TASR o tom v stredu informoval Marián Galajda zo spoločnosti Tatry mountain resorts (TMR).

Novembrové ochladenie prispelo k tomu, že v stredisku začali zasnežovať už v polovici mesiaca. "Pomohlo aj sneženie, takže hneď v prvý deň lyžovačky budeme mať na zjazdovkách veľmi dobré podmienky. Práve investície do technického zasnežovania nám umožnili otvoriť v Jasnej na toto obdobie rekordné množstvo zjazdoviek, z čoho máme veľkú radosť nielen my, ale určite aj lyžiari," uviedol prevádzkový riaditeľ slovenských stredísk TMR Branislav Kačkovič.

V stredisku bude v deň otvorenia lyžiarskej sezóny k dispozícii 15 zjazdoviek. Z Chopku sa bude možné lyžovať na sever aj na juh, v prevádzke bude sedem lanoviek. Galajda dodal, že na zjazdovkách sa nachádza v priemere približne 60 centimetrov mixu technického a prírodného snehu.

 

Na Štrbskom Plese začnú lyžovať o týždeň skôr, Strednica bude prvá

Lyžiarsku sezónu odštartujú v sobotu 2. decembra aj na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách. Hovorca prevádzkovateľa strediska Tatry mountain resorts Marián Galajda informoval, že vďaka veľmi dobrým podmienkam sa podarilo pripraviť otvorenie strediska už o týždeň skôr, ako pôvodne plánovali.

"K dispozícii budú zjazdovky Interski, Turistická a Juniorská, na ktorých sa nachádza približne 40 centimetrov zmiešaného technického a prírodného snehu. V prevádzke budú dva lyžiarske vleky a sedačková lanovka Mostíky," priblížil Galajda. Ďalej pokračuje zasnežovanie zjazdoviek Solisko a Furkotka.

V Tatranskej Lomnici pripravujú zjazdovky podľa plánu a zasnežujú postupne celú líniu zo Skalnatého Plesa do Tatranskej Lomnice. Plánovaný termín otvorenia je tam 16. decembra.

Ako prví na Slovensku spustia prevádzku v stredisku Ždiar - Strednica, a to už v piatok 1. decembra. "Spustíme jednu, možno aj dve zjazdovky, uvidíme podľa podmienok, s jedným vlekom. Lyžovať bude možné od 9. do 16. hodiny za zníženú cenu, keďže nie je v prevádzke celé stredisko," uviedol manažér Strachan Resort Ždiar Štefan Dziak. V stredisku je celkovo päť zjazdoviek, šesť vlekov a jedna sedačková lanovka.

Viaceré menšie strediská začali so zasnežovaním zjazdoviek v priebehu minulého týždňa, väčšina z nich však plánuje spustiť prevádzku až pred Vianocami. Okrem tatranského regiónu začali s úpravou zjazdových tratí už aj v Slovenskom raji či v Levočskej doline.

 

Vďaka snehovej nádielke uvedú do prevádzky aj prvé bežecké trate

Vďaka bohatej snehovej nádielke z posledných dní sa podarí vo Vysokých Tatrách a v podhorí uviesť do prevádzky aj prvé trate pre bežkárov. Areál bežeckého lyžovania Tatraheim na sociálnej sieti informoval, že v stredu ráno prebehla prvá úprava tratí. Na Štrbskom Plese chcú do víkendu pripraviť približne 2,5-kilometrový úsek.

"Snehu ešte nie je toľko, aby sme narysovali stopu, takže trate sme prešli 'nahladko'. Prejdené sú úseky Sibír - Nová Polianka, od Novej Polianky na Vyšné Hágy sa ešte dokončujú práce pri ceste, a teda je to neprejazdné, ďalej okruhy Tatraheim na Tatranskej Polianke, okruh na Novej Polianke a tiež úsek Gerlachov - Tatranská Polianka. Dúfame, že snehu ešte pribudne, pretože na viacerých úsekoch by bolo potrebných ešte aspoň desať centimetrov," priblížil situáciu Peter Mlynár zo Športového klubu polície Vysoké Tatry, ktorý areál prevádzkuje.

V noci z utorka (28. 11.) na stredu upravili na Štrbskom Plese okruh na Mlynickej lúke, taktiež zatiaľ iba "nahladko" na korčuľovanie - skate. Správca Areálu bežeckého lyžovania Snow Peter Mosný uviedol, že stále nie je dostatok snehu na pripravenie stopy. "Prioritou pre nás je príprava dvojkilometrového okruhu, ktorý máme s technickým snehom, pretože slúži hlavne v prípade zlého počasia, aby sme prežili zimu. Chceme v tejto súvislosti požiadať ľudí, aby dodržiavali obmedzenia, nejazdili pod delami a cez hadice. Máme aj veľa pásových vozidiel, ktoré upravujú trate," upozornil.

Do víkendu by chceli pripraviť Mlynickú lúku, časť štadióna v bežeckom areáli a menší okruh pri hornom štadióne v celkovej dĺžke 2,5 kilometra. Prírodného snehu je podľa Mosného stále ešte málo, potrebujú minimálne 15 až 20 centimetrov, aby dokázali pripraviť aj bežeckú stopu a nepoškodili podložie.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 19. máj. 2024. Meniny má Gertrúda.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa