K moru jednoduchšie: Schengenský priestor sa rozšíri o Rumunsko a Bulharsko

2023-12-31 09:00:00 |   |    | 

Schengenský priestor voľného pohybu osôb sa rozšíri o Rumunsko a Bulharsko, dohodli sa v sobotu krajiny Európskej únie. Na sieti X o tom informovalo španielske predsedníctvo, podľa ktorého na konci marca odpadnú kontroly na vnútorných vzdušných a námorných hraniciach týchto krajín. Rozhodnutie o zrušení pozemných kontrol sa má prijať neskôr.



Vstup oboch krajín do schengenského priestoru voľného pohybu osôb, tovaru a služieb dlho kvôli obavám z nelegálnej migrácie blokovalo Rakúsko, svoj súhlas udelilo až pred niekoľkými dňami.

Španielsky minister vnútra Fernando Grande-Marlaska v rannej tlačovej správe o rozhodnutí zdôraznil, že kontroly na leteckej a námornej vnútornej hranici sa stávajú minulosťou po 12 rokoch vyjednávania. "A tak teda ďalej budujeme stále širšiu a silnejšiu oblasť voľného pohybu," dodal minister.

Rumunsko a Bulharsko ležia na hlavných trasách nelegálneho obchodu so zbraňami, drogami a ľuďmi. Európska komisia ale uviedla, že dôkladné vyšetrovanie preukázalo, že spĺňajú všetky požiadavky vstupu do Schengenu, pripomenula nedávno agentúra Reuters. Obe krajiny zhodne tvrdili, že rakúske veto bolo neoprávnené a že splnili všetky podmienky členstva.

Na integráciu do európskeho priestoru voľného pohybu obe krajiny, ktoré sa členmi EÚ stali v roku 2007, čakali dlhú dobu. V roku 2011 ale rozšírenie zablokovalo Holandsko spoločne s Fínskom. Neskôr sa proti prijatiu Bulharska a Rumunska odmietavo stavalo Nemecko, ale predovšetkým práve Rakúsko.

K aspoň čiastočnému vstupu do Schengenu Sofiu a Bukurešti pogratulovalo množstvo čelných predstaviteľov EÚ. Šéfka EK Ursula von der Leyenová na X napísala, že rozhodnutie je veľkým krokom dopredu pre schengenský priestor aj obe krajiny, ktoré si to zaslúžia. "Urobí to Schengen ešte silnejším," myslí si.

Nemecké ministerstvo zahraničia uviedlo, že sa Európa zbližuje. Koniec kontrol na vnútorných pozemných hraniciach oboch krajín by podľa neho mal čoskoro nasledovať.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa