Chorvátsko má nový zákon o cestovnom ruchu, zásadnú vec úplne mení

2024-01-03 12:00:00 |   |    | 

V Chorvátsku so začiatkom nového roka vstúpil do platnosti nový zákon o cestovnom ruchu, ktorý dáva samosprávam rozsiahle právomoci v regulácii turizmu, vrátane možnosti obmedzovať ponuku ubytovacích kapacít. Jeho deklarovaným cieľom je zabrániť preľudneniu turisticky vyťažených lokalít, informoval denník Večernji denník.



 

"Zákon o cestovnom ruchu je veľmi dôležitý, pretože umožňuje, aby sme náš turizmus začali riadiť, a to premyslene a v prospech všetkých od miestneho obyvateľstva po turistov," uviedla ministerka cestovného ruchu Nikolina Brnjacová. Podľa nej norma dáva úradom všetky potrebné nástroje na to, aby turizmus rozvíjali smerom k udržateľnosti.

Zákon má podľa chorvátskej vlády ukončiť takzvanú apartmánizáciu – fenomén krátkodobého prenajímania súkromných objektov, ktoré v Chorvátsku zažíva boom v posledných rokoch a ktoré podľa expertov v rade obcí násobilo problémy spojené s turizmom.

Prílišná ponuka ubytovacích kapacít vytvárala tlak na infraštruktúru aj davy ľudí, na ktorých sa sťažujú tak miestni, ako aj samotní turisti. Chorvátsko teraz eviduje v režime "zimmer frei" asi polovicu z celkového počtu 1,2 milióna lôžok, pripomenul Večernji denník.

Zákon dáva samosprávam - župám, mestám aj obciam - možnosť obmedziť množstvo nových ubytovacích kapacít, reštaurácií či barov. Nebudú tak ale môcť robiť prostredníctvom zatvárania apartmánov a podnikov, ktoré sú už teraz v prevádzke. Miestne úrady budú môcť tiež obmedzovať či inak regulovať počty organizovaných návštev miest a ďalších lokalít.

Proti zákonu sa stavala opozícia s tvrdením, že chorvátske samosprávy nemajú v súčasnosti kapacitu zvládnuť tieto úlohy. Brnjacová to odmietla s tým, že úradom budú poskytovať odbornú pomoc jednotlivé turistické združenia. Zdôraznila, že neudeľovanie povolení sa bude môcť diať výlučne na základe plánu riadenia cestovného ruchu, ktorý budú samosprávy musieť schvaľovať.

Chorvátsko v minulom roku navštívilo vyše 20 miliónov turistov, ktorí tu celkovo strávili zhruba 107 miliónov nocí. V prípade príchodov je to o deväť percent a v prípade prenocovania o tri percentá viac ako v roku 2022, uviedla stanica N1. Chorvátsko je dlhodobo obľúbenou destináciou aj pre slovenských turistov, mnohí tam vlastnia aj nehnuteľnosti.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa