Zahraniční turisti budú do chrámu Hagia Sofia v Istanbule platiť vstupné

2024-01-13 14:00:00 |   |    | 

Zahraniční turisti, ktorí chcú v Istanbule navštíviť jednu z dominánt mesta - chrám Božej múdrosti (Hagia Sofia), musia od pondelka zaplatiť vstupné 25 eur. Informoval o tom denník Hürriyet, podľa ktorého Turci budú mať vstup zadarmo. Oddelený je vchod pre turistov a hlavný vchod pre veriacich. Dôvodom zavedenia poplatku je snaha znížiť počet návštevníkov tejto pamiatky, ktorá sa v roku 2020 z múzea stala mešitou, čo do nej privádza oveľa viac ľudí.



 

Turecké ministerstvo kultúry uviedlo, že nové opatrenie má zamedziť príliš veľkému počtu návštevníkov a chrániť historickú a kultúrnu hodnotu chrámu, ktorý je od roku 1985 zapísaný na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Okrem toho turisti nebudú rušiť modlitby - vstupenka oprávňuje k vstupu na poschodie objektu, ako aj do tamojších muzeálnych priestorov.

Ministerstvo dodalo, že zavedenie poplatku je v súlade s plánom, ktorý po Ankare žiada organizácia UNESCO. Tá už v roku 2020, keď turecký prezident Recep Tayyip Erdogan z chrámu Hagia Sofia mešitu urobil, vyjadrila obavy ohľadom premeny tejto pamiatky na modlitebné účely.

Počas moslimských modlitieb sú totiž v chráme okrem iného kresťanské mozaiky zakryté závesmi a na historické mramorové podlahy sa pokladajú modlitebné koberčeky, čo oboje môže podľa niektorých expertov túto historickú pamiatku poškodiť. Kvôli modlitbám bolo v chráme umiestnených aj mnoho políc na topánky.

"Tejto historickej budove hrozia obrovské škody. Keď bola Hagia Sofia múzeom, ľudia tam chodili s veľkým rešpektom. Teraz je to tam ako na karnevale," opísal už predtým jeden z miestnych turistických sprievodcov. Už v roku 2022 napríklad turecké združenie historikov umenia upozornilo na niektoré škody, napríklad na dubových dverách z 15. storočia. Aj niektoré dlaždice starej mramorovej podlahy už vykazujú poškodenie.

Hagia Sofia bola postavená v šiestom storočí n. l. ako monumentálna byzantská katedrála. Po dobytí Konštantínopola Osmanskou ríšou v roku 1453 ju premenili na mešitu. V roku 1935 zakladateľ moderného tureckého štátu Mustafa Kemal Atatürk zmenil tento chrám v rámci sekulárnych zmien na múzeum. Odvtedy bolo prístupné pre všetkých bez ohľadu na ich vierovyznanie.

V roku 2020 ale prezident Erdogan podpísal dekrét, ktorým z chrámu opäť urobil mešitu. Urobil tak potom, čo turecký súd označil rozhodnutie ministerskej rady z roku 1934 o zmene na múzeum za protiprávne. Platiť pritom po novom musia aj zahraniční moslimovia, dokonca aj v prípade, že sa do Hagie Sofie prišli modliť.

Zavedenie relatívne vysokého vstupného bolo podľa agentúry AFP pre návštevníkov prekvapením a v pondelok, v prvý deň vyberania tohto poplatku, pamiatku navštívilo len veľmi málo turistov. "Včera to ešte bolo bezplatné... turisti sú prekvapení," uviedol jeden zo zriadencov, ktorí majú na starosti usmerňovanie návštevníkov.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK, TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa