Istanbul

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Istanbul, Turecko



 

Oficiálny názov Istanbul, İstanbul

Jedno zo skutočne romantických miest ležiace na dvoch kontinentoch. História mesta siaha až k Byzancii, ku Konštantínopolu. Neskôr sa stal centrom Osmanskej ríše. Dnes je kultúrnym srdcom Turecka a hlavným mestom zábavy.

V tomto veľkom meste pripomínajúcom obrovské mravenisko môžete chodiť po uliciach, kde pochodovali križiaci a janičiari  alebo obdivovať majestátne mešity. Môžete nakuknúť do sultánovho háremu, alebo hľadať najlepšie zľavy na  Kapalıçarşı (Veľký bazár).

 

DOPRAVA

Po meste sa dá cestovať akýmkoľvek dopravným prostriedkom. Všetky formy verejnej dopravy sú preplnené a vreckoví zlodeji sú neustále aktívnejší. Ak máte pocit, že vás ohrozujú (spolu so sexuálnym obťažovaním), stačí vykríknuť „imdat“ - pozor. Najlepším dopravným prostriedkom je trajekt, na okružných plavbách okolo mesta uvidíte takmer všetky významné pamiatky. Dopravným zápcham sa v meste nevyhnete. Po starom meste (štvrť Sultanahmet) sa dá chodiť pešo, pri presunoch medzi jednotlivými štvrťami rátajte aj s hodinovým čakaním. Tam, kde je to možné, cestujte električkou, metrom, predmestským vlakom alebo trajektom, aj keď budú počas dopravných špičiek neuveriteľne preplnené.

Lístky – zaplatiť za cestovné je možné dvoma spôsobmi. Buď si zakúpite žetón, tzv. token v stánkoch alebo automatoch (jetonmatik) alebo elektronický cestovný lístok Istanbulkart. Pre porovnanie cien, jedna jazda na token vás výjde na približne 5 TRL (tureckých lír) a len 2,60 TRL ak použijete Istanbulkart.

Istanbulkart – automatický lístok – elektronická čipová karta, oplatí sa ju kúpiť ak v meste zostanete niekoľko dní. Je možné ju kúpiť alebo dobiť v stánkoch pri všetkých hlavných staniciach metra, autobusov alebo električiek, u mnohých súkromných predajcov po celom meste (s označením Istanbulkart) a takisto v niektorých novinových stánkoch s označením Akbil Dolum Bayii. Akbil  je staršia verzia karty a už sa nepredáva ale niektorí ľudia stále používajú tento termín. Stojí 6 TRL a po zakúpení si ju musíte aj dobiť. Akceptujú ju všetci verejní a niekoľko súkromných dopravcov. Platí v autobusoch, na trajektoch, vo vlakoch (len lokálne linky), v metre a na električkách. Všetky majú  automaty, stačí kartu podržať pred snímačom, kde sa odčíta cena cestovného. Ceny sa líšia v závislosti od dopravného prostriedku a počtu jázd. Cestujete s ňou na zľavnené cestovné avšak prestúpiť na iný dopravný prostriedok musíte v intervale 2 hodín. Týždenné a mesačné lístky existujú tiež ale zaujímavé sú pre tých, čo sa zdržia dlhšie.  http://www.turkeycountryguide.com/articles/istanbulkart-istanbul-travel-card/

 

Druhy dopravy

Autobus (po turecky otobus) – v meste sú dva druhy autobusov, súkromné a mestské IETT autobusy a rozlíšiť je ich možné podľa farby. (IETT = Istanbul Electricity, Tramway and Tunnel, je spoločnosť, ktorá spravuje verejnú dopravu v Istanbule.) Autobusy súkromných prepravcov sú modro-zelené so žltým neelektronickým označením. Mestské autobusy sú rôznych farieb, napríklad červené, modré, novšie zelené alebo červené poschodové. Väčšina autobusov jazdí medzi 6.00 ráno a polnocou. Po 22.00 už mnoho autobusov jazdí v dlhších intervaloch ale hlavné linky jazdia nepretržite 24 hodín. Dajte si však pozor, po polnoci si na jednu cestu, za ktorú počas dennej premávky potrebujete jeden lístok, musíte zakúpiť dva lístky. Na všetkých mestských linkách je lepšie použiť Istanbulkart, alebo si kúpiť lístok vopred. Lístky sa pri nástupe vkladajú do železných boxov. V autobusoch súkromných spoločnosť sa platí hotovosť priamo sprievodcovi, niektoré spoločnosti akceptujú Istanbulkart. Lístky sa predávajú v stánkoch okolo väčších zastávok (obyčajný lístok stojí okolo 5 TRL), lístky sa dajú kúpiť aj priamo od predajcov a ceny sú vyššie len o niekoľko centov. Oplatí sa kúpiť viacero lístkov vopred alebo použiť Istanbulkart, pre porovnanie za jednu jazdu na kartu zaplatíte približne 3 TRL. Deti do 6 rokov cestujú zadarmo.

Metrobus – je dlhý hybridný autobus, ktorý jazdí po svojej dráhe, oddelenej od ostatných dopravných prostriedkov a tým sa cestovanie týmto dopravným prostriedkom stáva rýchlejšie. Cena prepravného závisí od počtu zastávok. http://metrobus.iett.istanbul/en/metrobus/pages/metrobus-fee-tariff/517

Vlak - (TCDD) turecké železnice sú na dobrej úrovni. Veľa vlakov je moderných a klimatizovaných. V Istanbule sa nachádza historická stanica Haydarpaşa, odkiaľ odchádzajú vlaky do ázijskej časti krajiny. Európske vlaky prichádzajú na stanicu Sirkeci, odkiaľ vyráža aj trajekt okolo Bosporu. Pod hladinou Bosporu vedie aj železničný podmorský tunel.

Podzemná lanovka – Istanbul má dve podzemné lanovkové dráhy odlišného štýlu. Staršia linka (Tünel F2) premáva od roku 1875, v súčasnosti medzi Karaköy a námestím Tünel, podľa ktorého je nazvaná. Je 573 metrov dlhá, v 60 stupňovom uhle. Cesta trvá 1 a pol minúty. Druhá, moderná podzemná lanovka jazdí od roku 2006 medzi Taksim a Kabataş. Počas 2 minútovej jazdy lanovka prejde 600 metrov do 60 uhlového kopca. Frekvencia jázd je každých 5 minút a obe lanovky premávajú denne od 6.00 ráno do polnoci

Električky – električky v Istanbule jazdia od roku 1913 a v súčasnosti jazdia po 4 električkových tratiach: linka T1:  Bağcılar ↔ Kabataş, linka T2 : Taksim ↔ Tünel, linka T3 : Kadıköy ↔ Moda, linka T4 : Topkapı ↔ Habibler. Spolu má električková sieť 46 zastávok na 23,7 km dlhej trati. Na linke T1 s 24 zastávkami nájdete mnoho turisticky zaujímavých miest ako napríklad Sultanahmet a Eminonu.

Metro – funguje od roku 2000, je celé podzemné a pozostáva z dvoch liniek, severnej a južnej. Južná linka jazdí z Aksaray na letisko Atatürk. Severná linka spája Yenapi s Haciosman cez  námestie Taksim a  Levent. Vlaky premávajú denne od 6.00 do 0.00, niektoré do 1.00 ráno. Lístky je potrebné vložiť do schránok pri turniketoch, alebo použiť Istanbulkart.   

Dolmus - sú žlté mikrobusy, ktoré môžu previesť až 8 cestujúcich a patria medzi najvyhľadávanejšie spôsoby prepravy po meste. Zaplatíte za ne o niečo menej ako za taxi a o niečo viac ako za autobus. Jazdia častejšie ako autobus keď naplnia kapacitu a majú svoje zastávky ale môžu zastaviť aj na požiadanie. Tu lístky neplatia, keď nastúpite, oznámite svoju cieľovú stanicu šoférovi a on vám povie sumu.

Žlté taxíky (Taksi) sú všadeprítomné. Všetky taxíky majú taxametre, oplatí sa skontrolovať, či ich taxikár zapol - vyhnete sa hádkam na konci cesty. Skontrolujte si, či poplatok nie je desaťkrát vyšší, alebo od vás nežiadajú nočný príplatok (50%-ný, ktorý by mal byť požadovaný od polnoci do 06:00 ráno) Niekedy sa stáva, že vás taxikár odmietne zobrať na požadované miesto, pretože sa taxikárovi vaša destinácia zdá príliš blízko a jednoducho si myslí, že sa mu to neoplatí.  Pri problémoch sa oplatí obrátiť sa na turistickú políciu (a všimnúť si registračné číslo vozidla).

Trajekt - Najväčšími spoločnosťami prevádzkujúcimi trajekty je İDO (Istanbuls Fast Ferry) a Sea Bus Company. IDO prevádzkuje plavby po meste aj mimo mesta napríklad na ostrov Marmara, Bursa alebo Bandirma. Program ich liniek nájdete na trajektových termináloch a v turistických kanceláriách. Na aktívnejších trasách (napr. z Eminönü do Kadıköy alebo na Üsküdar), pláva za hodinu tri až päť lodí (od 6:00 do polnoci). Hlavným prístavom na európskej strane je Eminönü, ďalší dôležitý prístav je v Kabataş. Platí sa žetónmi, pri turniketoch, pred vstupom na palubu. Na hlavných trasách sa plavia aj rýchlotrajekty a lodné autobusy.  Hlavné terminály sú  Bostancı a Kadıköy na ázijskej strane  Kabataş, Yenikapı a Bakırköy na európskej strane. Na všetkých trajektoch je fajčenie zakázané ako vo vnútri tak aj vonku.

 

UBYTOVANIE

Nájsť ubytovanie nie je v Istanbule problém, avšak nájsť vhodné ubytovanie si vyžaduje  položiť si otázku aké sú vaše očakávania od pobytu v tomto meste a samozrejme koľko ste ochotní za ubytovanie zaplatiť. Na výber máte neuveriteľné množstvo hotelov a apartmánov po celom meste. Od roku 2005 zaznamenal Istanbul veľký nárast turistov, preto každým rokom možností ubytovania pribúda. Avšak s turistami rastú aj ceny.

Istanbul má jednu z najväčších hotelových sietí na svete. Okrem veľkých hotelov nájdete po meste roztrúsené aj boutique hotely, ktoré bývajú vo všeobecnosti priateľskejšie. Ak chcete zostať v centre diania musíte hľadať ubytovanie tam. Napríklad okolo Sultanahmetu v starom meste, kde máte pamätihodnosti na dosah aj pešo (hotel Green Life Apart, hotel Seraglio, hotel Ada Istanbul). Ďalšou štvrťou, kde je výhodné si hľadať ubytovanie je Beyoglu. Hlavné turistické atrakcie máte na dosah električkou, metrom alebo trajektom (hotel Galata Melling, Hotel Next House Pera, hotel Georges Galata).

Luxusnejšie hotely ako Hilton, Intercontinental alebo Hyatt nájdete vo štvrti Taksim. Nie je to práve najlacnejšia štvrť, ale aj tu sa dá nájsť ubytovanie bez toho aby ste minuli zbytočne veľa peňazí (Dreamers B&B, Rooms InnTaxim, Nuru Ziya Suites). Nájdete tu aj najlepšie nákupné ulice v meste, tá najrušnejšia  je Istiklal Avenue. Veľkým fenoménom nie len tu ale celkovo vo svete je prenajímať si na pobyt apartmán. Ak sa plánujete zdržať viac dní určite vás pobyt v apartmáne vnesie autentickejšie do lokálneho života, či už si budete nakupovať alebo variť lokálne produkty.

Rezervujte si ubytovanie v Istanbule online.

 

JEDLO

Turecká kuchyňa je jednou z najchutnejších a najbohatších kuchýň na svete. Rozmanitosť chutí robí tureckú kuchyňu svetoznámou a práve táto rozmanitosť pramení z bohatej histórie krajiny. Každý región má svoje špeciality ale v Istanbule sú zastúpené takmer všetky kuchyne vďaka multikultúrnosti mesta. V meste sídlia najlepšie turecké reštaurácie, niektoré z tradíciou siahajúcou až k starej Osmanskej ríši ale aj najlepšie medzinárodné reštaurácie.

Keď začínate deň v Istanbule, môžete si dať raňajky v nejakej kafetérii alebo patisérii napríklad pozdĺž pobrežia bosporského prielivu a práve raňajky sú pre Turkov hlavným pokrmom dňa. Svoje raňajkové menu si môžete vyskladať zo su böreğı, čo je prekladané cesto plnené syrom alebo mäsom, alebo chrumkavý simit, čo je okrúhly chlieb so sézamom.

Vďaka blízkosti mora sú často podávané ryby. Polievka je nevyhnutnou súčasťou menu a to najmä v zime. Obľúbené sú šošovicová, fazuľová, rybacia alebo jogurtová. Práve jogurt je základnou ingredienciou v tureckých polievkach. Rýchle občerstvenie je obľúbené a čo určite napadne každému turistovi pri pomyslení na rýchle občerstvenie je kebab. V Turecku je kebab podávaný na mnoho spôsobov (Doner Kebab, Adana Kebab, Bursa Kebab, Ali Nazik a Iskender), záleží na ingredienciách a spôsobe prípravy. Ďalšou obľúbenou mäsovou špecialitou je kofte, podobné mäsovým guľkám, ktorých je v Turecku vyše 200 druhov. PidesLahmacun sú jedlá pripomínajúce našu pizzu. DolmaSarmas sú veľmi obľúbené turecké zeleninové jedlá, papriky, paradajky alebo iná zelenina plnená ryžou, mletým mäsom a  bylinkami. V prípade jedla sarmas sú tieto ingrediencie balené do vínnych listov alebo kapusty.

Toto všetko si môžete zakúpiť ako takzvané street food, čiže jedlo na ulici predávané v stánkoch. Ak nenavštívite žiadnu reštauráciu, hladní určite nezostanete lebo stánky s jedlom nájdete v Istanbule naozaj na každom rohu. Milovníci sladkého si v Turecku určite prídu na svoje, medzi najznámejšie dezerty patria baklava, ktorá býva presiaknutá sladkým sirupom, profiterolekünefe. Základným nápojom každého Turka je čaj, ktorý je podávaný počas celého dňa. Pitie tureckej kávy po jedle je taktiež zvykom.

Popri tradičných tureckých reštauráciách majú v Istanbule zastúpenie reštaurácie z celého sveta. Najpopulárnejšie ostávajú tie´, ktoré podávajú čerstvé ryby a dary mora. V tých najlepších je nutné stôl rezervovať vopred. Z týchto stojí za to vyskúšať napríklad reštauráciu  Sur Balık Arnavutköy na európskej strane Bosporského zálivu. Rumelihisari İskele je ďalšou reštauráciou, ktorá má medzi domácimi svoju pozitívnu reputáciu už niekoľko rokov a získala si ju kvalitnými službami, tradičnými chuťami a samozrejme čerstvými lokálnymi rybami. Ako príklad, že takéto reštaurácie sa nenachádzajú len v centre je reštaurácia Balıkçı Kahraman za ktorou si v budete musieť trochu pocestovať. Má však také kvality, že ju bežne navštevujú lokálne celebrity, štátnici a biznismeni.

Reštaurácie sú otvorené na obed a večeru, posledné jedlá sa dajú objednať okolo 22.00 alebo 23.00, v populárnejších oblastiach alebo tam, kde hrá živá hudba sú podniky otvorené až do skorých ranných hodín. V obchodných štvrtiach sú reštaurácie naviazané na obchody a v nedeľu sú zavreté. Kreditné karty sú akceptované takmer všade, s výnimkou najmenších reštaurácií.

Reštaurácie vo štvrtiach Taksim alebo Beyoğlu sa orientujú na mladých, a tých, čo chcú celý večer presedieť pri jedle a fľaške rakije. Kumkapı je úžasná oblasť  rovných ulíc, kde hrajú tradičnú tureckú hudbu. Je tam okolo päťdesiat rybích reštaurácií, ponúkajúcich neuveriteľný výber z plodov mora, nájdete tu mečúne, kraby alebo kalamáre. Miesto je populárne hlavne počas letných večerov. Ceny závisia od toho, čo a kde chcete jesť. Rátajte s tým, že za služby ako hudba alebo stôl na terase s výhľadom na Bospor si priplatíte, ryba je vždy drahšia ako obyčajné mäso.

 

ZÁBAVA

Nočný život v Istanbule je veľmi pestrý. Nachádza sa tu veľa klubov z ktorých niektoré sú na scéne už dlhé roky a niektoré sú nové a populárne. Keďže Istanbul je obrovským mestom, vychýrených bohatým nočným životom je viac štvrtí. Na ázijskej strane je to štvrť Kadıköy, naopak na európskej strane nie sú kluby koncentrované spolu ale sú roztrúsené po štvrtiach  ŞişliBeşiktaş, Taksim a Beyoğlu.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Bary nie sú v Istanbule vzácnosťou okrem konzervatívnych moslimských štvrtí ako Fatih, alebo Eyüp. Nájdete tu všetko, od zašlých až po štýlové a predražené miesta. Istanbulské nočné kluby môžu byť pre cudzincov prekvapením ale veľmi veľa domácich ľudí sa chodí baviť každý piatok a sobotu napríklad do spomínanej štvrte Beyoğlu. V najlepších kluboch hrajú najžiadanejší dídžeji. Rátajte s cenami podobnými Londýnu alebo New Yorku. Nechýbajú tu samozrejme ani koncerty medzinárodných hviezd. Medzi v súčasnosti najvychytenejšie kluby patria napríklad Sortie veľký podnik nad Bosporom v ktorom nájdete šesť reštaurácií a 3 bary, v meste je to napríklad klub 360, Babylon Bomonti, Jolly Joker Balans alebo Klein. Väčšina klubov zatvára svoje brány o 4.00 ráno.

Aktuálne informácie o dianí v meste nájdete v magazíne Time Out İstanbul (skontrolujte si, či kupujete anglickú verziu). Magazín je dostupný v stánkoch po celom meste. Medzi ostatné anglické publikácie patrí The Guide Istanbul, ktorý dostanete na recepciách a v obchodoch s knihami. V obidvoch nájdete zoznamy reštaurácií, obchodov alebo aktuálnych kultúrnych podujatí. Magazín Cornucopia je dvojmesačníkom , ktorý sa zaoberá tureckou scénou výtvarného umenia, kúpite v kníhkupectvách predávajúcich zahraničné noviny a časopisy.

 

NÁKUPY

Istanbul, metropola rozprestierajúca sa na dvoch kontinentoch ponúka viac nákupných príležitostí ako akákoľvek iná na svete. Veľkú zásluhu na tom má Veľký bazár (Kapalıçarşı alebo Büyük Çarşı), najväčší krytý trh na svete s viac ako 58 nákupnými ulicami a 4000 obchodmi, nachádzajúci sa len 10 minút chôdze od Sultanahmetu. Jeho história siaha až do 15. storočia a nájdete tu bohatý sortiment od slávnych tureckých kobercov cez šperky až po dizajnové oblečenie. Musíte sa obrniť dávkou trpezlivosti kvôli dotieravým predajcom a takisto rátať s možnosťou, že sa v tomto obrovskom kolose môžete nachvíľu stratiť. Návšteva tohto miesta určite za to stojí.

Rovnako historický, aj keď oveľa menší, ale stále druhý najväčší krytý bazár je bazár s koreninami a bylinkami  Mısır Çarşısı  situovaný vo štvrti Fatih. Zaujímavým miestom, kde sa dajú na jednom mieste zohnať koreniny, bylinky, sušené ovocie a orechy, je aj štvrť Kadıköy na ázijskej strane. Nachádzajú sa tu aj blšie trhy, kde si môžete vyjednať cenu a odniesť si domov slávny turecký koberec.

Hlavnou nákupnou tepnou Istanbulu je İstiklâl Caddesi v štvrti Beyoğlu. Nájdete tu množstvo tureckých a medzinárodných značiek a niekoľko veľmi zaujímavých menších trhovísk s predajom CD, oblečenia, kníh až po oblečenie z druhej ruky a bezcenné čačky.

Drahšie značky ako Gucci, Armani alebo Hugo Boss zas nájdete vo štvrti Nişantaşı.

Kultúra nákupných centier zaplavuje aj Istanbul. Medzi tie najlepšie v súčasnosti patrí Kanyon v štvrti Levent, City’s Mall v štvrti Nişantaşı a Zorlu Center v luxusnej štvrti nad prvým bosporským mostom.

Otváracie hodiny sú pondelok až sobota, od 10.00 do 18.00, v lete do 21.00. Moderné obchodné centrá sú otvorené do 21.00 alebo 22.00.

 

SLÁVNOSTI, UDALOSTI

Počas tureckého svätého mesiaca Ramazan (v iných krajinách známy ako Ramadán) sa väčšina obyvateľov počas denných hodín postí ale reštaurácie a kaviarne sú otvorené aj pre ne-moslimov a tých, ktorí sa rozhodli sa Ramadánu nezúčastniť. Pôstny mesiac, 30 dní postenia  končí festivalom Şeker Bayramı. Počas trojdňových osláv sú zavreté niektoré inštitúcie, ľudia upratujú svoje príbytky, zásobia sa sladkosťami, cukríkmi, čokoládami a pečú tradičné koláče ako napríklad baklava. Ľudia sa navštevujú, vzdávajú úctu starším a deti chodia od domu k domu, vinšujú šťastné sviatky za čo sú odmeňované sladkosťami alebo peniazmi.

Rovnako rušné sú najdôležitejšie turecké náboženské slávnosti Kurban Bayramı. Konajú sa 70 dní po skončení Ramadánu. Štyri a pol denné oslavy sú venované obetovaniu Izáka Abrahámom. Čo tieto sviatky znamenajú pre turistov je, že otváracie hodiny do múzeí a galérii sú obmedzené ale na druhej strane počas toho kedy sú otvorené je vstupné zľavnené, čo môže viesť k vyššej návštevnosti. Čo sa obchodov týka, väčšina je otvorených okrem Grand Bazaar a Spice Bazaar. Spoločnou črtou týchto sviatkov je, že ľudia cestujú a presúvajú sa aby navštívili svojich príbuzných. Verejná doprava funguje podľa prázdninového harmonogramu a často aj zadarmo takže je preplnená.

Medzi ďalšie významné udalosti patria İstanbul Film Festival , ktorý sa koná v marci alebo apríli.  Medzinárodný hudobný a jazzový festival (Istanbul Music Festival a Istanbul Jazz festival) je najprestížnejšou udalosťou v meste konajúci sa v júni alebo júli.                                                                                                                                                                                                                                               V  V septembri  sa koná medzinárodné bienále výtvarného umenia International Istanbul Biennial.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Aya Sofya/Hagia Sophia – postavená v roku 537 nášho letopočtu, prešla mnohými prestavbami. Dlhé roky bola kresťanským chrámom, potom sa zmenila na mešitu a slúžila moslimom dlhých 481 rokov. V roku 1935 sa zmenila na múzeum a odvtedy víta tisíce návštevníkov ročne.

Basilica Cisterna – najväčšia cisterna z čias Byzancie v meste (postavená v roku 532), veľkolepá podzemná cisterna, ktorá prinášala vodu do Istanbulu z Bulharska.

Mešita Sultanahmet – mešita sultána Ahmeta, taktiež nazývaná aj modrá mešita vďaka bohatej výzdobe interiéru modrými štvorcovými obkladačkami. Dodnes funkčná obrovská mešita so šiestimi minaretmi a neuveriteľnou architektúrou (na vstup je potrebné byť primerane oblečený – žiadne šortky alebo odhalené ramená, tiež je potrebné vyzuť sa).

Plavba po Bospore – ponúka krásny výhľad na mesto, európske aj ázijské pobrežie, paláce. Môžete si vybrať z viacerých plavieb, krátku po druhý visutý most, dlhú pozdĺž pobrežia čierneho mora a späť. Jedna z najzaujímavejších a určite najromantickejších nočných aktivít v meste je nočná plavba. Neuveriteľný je výhľad  na staré mesto, trblietajúce sa svetlá rybárskych lodí a pomaly premávajúce trajekty. Najlepší je výhľad z trajektov plaviacich sa z Karaköy.

Dolmabahçe palác – palác z roku 1856, nachádzajúci sa na európskom brehu Bosporu, slúžil ako sídlo sultána. Je v ňom viac ako 285 izieb a 43 salónov.

Veža Galata – jedno z miest s najlepším výhľadom na mesto. Pri dobrej viditeľnosti môžete z tejto 60 m vysokej veže dovidieť až na Princeznine ostrovy (Adalar) vzdialené asi 20 km od Istanbulu.

Most Galata – spája štvrte Galata  Eminonu, vedie cez Zlatý roh. Cez deň plný križujúcich miestnych a predajcov všetkého možného, pri západe slnka romantické miesto so škriekajúcimi čajkami a výhľadom na mešity týčiace sa  oproti ružovej oblohe.

Grand Bazaar – srdce Istanbulu je už niekoľko storočí s viac ako 4000 obchodmi, kilometrami chodníkov, mešitami, bankami, policajnými stanicami, reštauráciami a dielňami mestom v meste. Aj keď určite patrí medzi turistické pasce, svoje obchody si tu dohadujú aj miestni.

Hippodrome –  slúžilo ako spoločenské aj športové centrum Byzantskej ríše. Organizovali sa tu preteky koní a vozov. Výsledky pretekov konských záprahov často určovali politickú situáciu v meste.

Kostol Chora – kostol svätého spasiteľa v Chora je jeden z najkrajších zachovalých príkladov byzantského kostola.  Neskôr slúžiaci ako mešita, dnes je múzeom slávnych fresiek a mozaík.

Archeologické múzeum Istanbul  – zaujímavý komplex múzeí, ktorý sa určite oplatí vidieť. Tri múzeá  (archeologické, múzeum starého orientu, pavilón islamských vzorov) sú plné zbierok archeológa, umelca a ich riaditeľa Osmana Hamdi Beya.

Çemberlitaş – stĺp postavený cisárom Konštantínom na oslavu Konštantínopolu ako hlavného mesta Rímskej ríše v roku 330.

Rüstem Paşa Camii – mešita, postavená v roku 1560 vo štvrti Tahtakale je klenotom vrcholnej osmanskej architektúry.

Železničná stanica Sirkeci – železničná stanica, postavená ako konečná stanica európskych dráh. Stanicu postavil v roku 1890 nemecký architekt Jachmund, je perfektným príkladom islamského eklektickej architektúry z konca 19. Storočia. Vyše storočie z neho vychádzal aj slávny Orient Expres.

Taksim Square – symbolické srdce moderného Istanbulu je pomenované po kamennej vodnej nádrži na jeho západnej strane.

Tekfur Sarayi – pozostatky posledného z byzantských palácov, najzachovalejšieho v Istanbule.

Topkapi – palác, ktorý bol oficiálnou rezidenciou osmanských sultánov. Bol postavený ako honosné sídlo, mal svoju mincovňu, mešitu, pekáreň, parky ale aj tajomstvom opradený hárem.  

Yildiz Parki – jeden z najväčších verejných parkov v Istanbule postavený medzi palácmi  Yıldız a Çırağan.

Zeyrek Camii – pozoruhodná mešita v Istanbule pozostáva z dvoch kostolov a kaplnky, slúžila aj ako kráľovský cintorín ale aj nemocnica, dokonca jedna z najväčších svojho času.

 

PASY

Istanbul Tourist Pass – návštevníkom ponúka okrem zliav na dopravu aj zľavnené vstupy do múzeí, rôzne zážitky a atrakcie, internetové pripojenie počas 3 dní v celom Turecku alebo transfer z letiska. Medzi zážitky patrí napríklad plavba po Bospore s večerou, legoland, akvárium alebo vyhliadkové autobusy. Dvojdňový pas stojí 95 Eur, trojdňový pas stojí 115 Eur a za sedemdňový pas zaplatíte 145 Eur. Existujú aj detské verzie pasov pre deti od 5 rokov.

Istanbul Welcome Card - karta ponúka bezplatné lístky na dopravu aj až 40-percentné zľavy na vstupy a atrakcie ako turecké kúpele či vystúpenie dervišov, ale tiež vďaka nej nemusíte čakať v radoch na vstup do hlavných pamiatok ako Hagia Sofia či palác Topkapi. Jednorazový pas stojí 19 eur, týždenný 49, resp. 79 eur.

 

LETISKO

Ataturk International Airport (IST/LTBA)

Istanbul Sabiha Gokcen International Airport (SAW)

 

INTERNET

http://istanbul.gov.tr/

http://english.istanbul.com/      

http://www.istanbulview.com

http://howtoistanbul.com

https://www.theistanbulinsider.com

 

APLIKÁCIE

Trafi – jedna z najlepších aplikácií keď potrebujeme zistiť ako sa dostanete v meste z bodu A do bodu B. Ukáže aj aký druh dopravy si vybrať a koľko bude cesta trvať.

Sesli Sözlük – aplikácia tureckého slovníka pre rýchle prekladanie z turečtiny do angličtiny

Grand Bazaar – aplikácia, ktorá pomáha orientovať sa na tomto obrovskom trhu

 

VEĽVYSLANECTVO

Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Turecku

Atatürk Bulvarı 245, 06692, Ankara, Turecko

 

BEZ ZÁRUKY

Hárem sa nazývala celá privátna časť paláca, kde prebývali konkubíny sultánov. Sultánove ženy museli byť cudzinky, často boli privezené ako zajatkyne, alebo otrokyne (často predané vlastnou rodinou), niekedy boli darované aj ako dary od zámožných rodín, alebo politikov.  Potom ako vstúpili do háremu sa dievčatá učili islam, tureckú kultúru a jazyk, nezabúdalo sa na make-up, oblečenie, hudbu, čítanie, písanie a tanec. Vzdelané dievča postúpilo vyššie – na listinu žien, ktoré sa mohli stať sultánovými konkubínami. Neskôr museli mať priazeň sultánovej matky, až potom mohli patriť – ak boli najlepšie, samotnému sultánovi.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.9/5 (16 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa