Smrteľná choroba, vojny, teroristi: Úrady varujú pred cestou do viacerých obľúbených krajín

2024-04-13 09:00:00 |   |    | 

V Peru sa tento rok viac ako strojnásobil počet úmrtí na horúčku dengue. Infekčnú chorobu prenášajú komáre, ktorých je v tejto latinskoamerickej krajine v dôsledku zmeny klímy stále viac. Informovala o tom agentúra Reuters s odkazom na údaje peruánskej vlády, ktorá sa snaží potlačiť epidémiu, ktorá najviac zasiahla chudobné oblasti.



 

Vláda prezidentky Diny Boluarteovej tento týždeň uviedla, že schválila "núdzový dekrét", ktorý umožňuje mimoriadne ekonomické opatrenia na podporu plánu boja proti epidémii. Tú podľa odborníkov zhoršujú klimatické zmeny.

Mierne príznaky zahŕňajú nevoľnosť, vyrážky a bolesti tela, zatiaľ čo vzácnejšia ťažká forma horúčky dengue, ktorá viac ohrozuje dojčatá a tehotné ženy, môže spôsobiť vnútorné krvácanie a je potenciálne smrteľná.

Peruánske ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že do štvrtka bolo v tomto roku registrovaných 117 úmrtí na horúčku dengue, zatiaľ čo v rovnakom období vlani to bolo 33 úmrtí. Viac ako trojnásobne vzrástol aj počet podozrení na ochorenie a dosiahol približne 135.000 prípadov.

Zdravotníci v uplynulých dňoch vykonávali deratizáciu v chudobných štvrtiach v hlavnom meste Lime, vrátane cintorínov, kde sa zistilo, že sa komáre množia vo vode vo vázach na počesť zosnulých.

Podľa odborníkov sú údaje v Peru alarmujúce, pretože ukazujú schopnosť komára tropického (aedes aegypti), ktorý chorobu prenáša, šíriť sa do oblastí, kde predtým horúčka dengue nebola zistená. Najvyšší počet prípadov bol zaznamenaný v pobrežných a severných častiach krajiny, vrátane Limy.

"Komár sa prispôsobuje klimatickým zmenám a rozmnožuje sa rýchlejšie ako v predchádzajúcich rokoch," uviedol epidemiológ z Limskej univerzity Augusto Tarazona. S ohľadom na veľkosť populácie Tarazona odhadol, že s 330,27 prípadu na 100.000 obyvateľov je v Peru zaznamenaná vyššia miera infekcie aj úmrtnosti ako v Brazílii alebo Argentíne. "V Latinskej Amerike sa nachádzame v kritickej situácii," uzavrel.

 

Nebezpečné sú aj ďalšie krajiny

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR odporúča zvážiť nevyhnutnosť cestovania alebo necestovať do niektorých oblastí viacerých krajín Afriky. Ide o Rwandu, Keňu, Ugandu a Konžskú demokratickú republiku. Naďalej tiež odporúča opustiť Sudán. Rezort o tom informoval na webe.

Upozorňuje, že v niektorých oblastiach daných krajín nie je vylúčená hrozba výskytu teroristických útokov. Varuje aj pred prípadmi násilnej trestnej činnosti vrátane lúpežných prepadnutí, ozbrojených lúpeží či krádeží áut. Vylúčené podľa rezortu nie sú ani demonštrácie a protesty, ktoré sa môžu zmeniť na násilné alebo mať za následok zatvorenie obchodov a verejných služieb či obmedzenie pohybu.

Ministerstvo tiež naďalej odporúča občanom SR, aby zachovávali zvýšenú opatrnosť a ostražitosť v Spojenom kráľovstve, najmä na miestach s väčšou koncentráciou osôb a rešpektovali pokyny bezpečnostných zložiek. "Stupeň teroristickej hrozby v Spojenom kráľovstve je na treťom stupni z piatich," ozrejmilo ministerstvo.

Francúzske ministerstvo zahraničných vecí zas odporučilo občanom krajiny, aby v nadchádzajúcich dňoch rozhodne necestovali do Iránu, Libanonu, Izraela a na palestínske územia. S odvolaním sa na šéfa francúzskej diplomacie Stéphanea Séjourného o tom informuje agentúra AFP. Výzva Paríža prichádza vo chvíli, keď Irán hrozí odvetným útokom na Izrael, ktorý viní z útoku na iránsky konzulát v Damasku z 1. apríla. Izrael sa k útoku, medzi ktorého obeťami boli aj príslušníci iránskych revolučných gárd, vrátane dvoch generálov, oficiálne neprihlásil.

Na iránsku hrozbu odvety už reagovalo mnoho ďalších krajín. Ruská diplomacia vo štvrtok varovala svojich občanov pred cestami na Blízky východ, najmä do Izraela, Libanonu a na palestínske územia, a nemecká letecká spoločnosť Lufthansa v stredu pozastavila všetky lety do Teheránu a späť do soboty. Americká ambasáda v Izraeli uviedla, že svojim zamestnancom "z opatrnosti" zakázala cestovať mimo metropolitnej oblasti Tel Avivu, Jeruzalema a Beerševy.

Denník The Wall Street Journal s odvolaním sa na nemenovaného amerického predstaviteľa napísal, že podľa hodnotenia amerických spravodajcov by Irán mohol zaútočiť na Izrael v nadchádzajúcich 24 až 48 hodinách. Doteraz ale podľa zdroja, ktorý má blízko k iránskemu vedeniu, nebolo urobené finálne rozhodnutie.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: TASR, ČTK / Reuters

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa