100 DIVOV Spojených štátov (4)

2009-09-06 15:00:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY/ video - Rozľahlá, rôznorodá krajina skrýva množstvo prírodných, ľudských a technických divov, za ktorými sa oplatí cestovať stovky kilometrov...



 

Pyramída Trans Am, San Francisco

San Francisco nie je hlavným mestom Kalifornie, tento titul patrí Sacramentu - ani jej najväčšou metropolou (to je Los Angeles). Napriek tomu sa mu hovorí aj The City (Mesto), bez akýchkoľvek prívlastkov. Súvisí to s jeho svetovou slávou, nádhernou zátokou, ale aj s architektúrou. Po katastrofálnom zemetrasení v roku 1904 sa z pôvodných stavieb veľa nezachovalo, no vzrušuje moderna. Plne to platí o 260 metrovej Trans Am Building, pripomínajúcej tvarom raketu. Dve drobné krídelká na špici budovy akoby vysielali signál Ready for take-off, pripravená na štart. Myslí sa tým – do obrázkových kníh 21. storočia.

 

 

Väzenský ostrov Alcatraz, San Francisco

Žalár, ktorý sa považoval za taký bezpečný, že v ňom umiestnili aj najslávnejšieho zločinca 20. storočia Al Caponeho. Kamenný ostrovček Alcatraz v zátoke kalifornského mesta San Francisco v roku 1855 opevnili a v roku 1934 prestavili na väznicu s najvyšším stupňom bezpečnosti, odkiaľ bol útek nemožný. Počas troch desaťročí (zrušili ho v roku 1963) si tu najtvrší chlapíci USA odpykávali trest, ktorý im stanovil právny systém, vychádzajúci zo starozákonného princípu odplaty. Tvrdosť a uzavretosť tohto sveta stále láka filmových režisérov, ako kulisa napínavých príbehov z väzenského prostredia. Nekončný trakt väzenských ciel je už len turistickou atrakciou.

 

 

Virgínska univerzita, Charlottesville

Bývalý americký prezident Thomas Jefferson (1801–1809) si želal, aby univerzita štátu Virgínia, ktorú v roku 1819 založil v Charlotesville, bola ako jeho vila v tomto meste: vidiecka a klasická. Preto vznikol, na tie časy nezvyčajný areál s mestsky dôstojnými budovami, ale s celkovo dedinským charakterom. Desať pavilónov s dôstojnými zastrešenými prístavbami podopretými stĺpmi, usporiadanými do tvaru podkovy, pripomína desať „škôl“ antických chrámov v posvätnom háji. Socha zakladateľa tu pôsobí trochu ako najvyššie božstvo. Areál je spolu s vidieckym sídlom od roku 1987 v zozname svetového dedičstva UNESCO.

 


 

Jazero Mono, Sierra Nevada


Je rovnako okrúhle ako iné jazerá vo vyhasnutých kráteroch sopiek (maary), ale rozlohou 225 kilometrov štvorcových je 22 ráz väčšie ako známe jazero Laacher See v nemeckom pohorí Eifel. Jazero Mono v Sierra Nevade východne od San Francisca je ako jediná významná vodná plocha v širokom okolí naozaj „mono“. Keďže leží v bezodtokovom území na zrážkovo chudobných východných svahoch pohoria, má vysoký obsah soli. Unikátna je aj jeho nadmorská výška 2 000 metrov. Tomu zodpovedá skromná vegetácia v okolí, ktorého kulisu tvoria hrebene na úrovni najvyšších vrcholov Álp.

 

 

Strom Generál Grant, NP King´s Canyon

Nijaký živý tvor nedosahoval väčšie rozmery, ani najmohutnejšie veľryby, ani dávne veľjaštery. A nijaký sa nedožil vyššieho veku: gigantickí matuzalemovia, obrovské stromy v Kalifornii, narástli asi za 4 tisíc rokov do vyše 135 metrovej výšky. Viaceré pozoruhodné exempláre rastú v národnom parku King´s Canyon v pohorí Sierra Nevada východne od mesta Fresno. Park vznikol v roku 1890, štvrť storočia po skončení americkej občianskej vojny a na počesť jej veliteľov najväčšie velikány pomenovali po nich. Jeden z nich sa samozrejme ušiel aj generálovi Ulyssesovi Grantovi, ktorý bol v rokoch 1869 až 1877 prezidentom USA, a práve z neho vyrástol obzvlášť krásny mamutí strom. Výškou 81,5 metra a obvodom 32,5 metra pri zemi prekonáva viacerých skôrnatených „tínedžerov“, ktorí majú za sebou „len“ nejaké to storočie.

 

 

Yosemitský národný park

Milovníci prírody už v roku 1890 presadili ochranu Yosemitskej doliny v srdci pohoria Sierra Nevada v strednej Kalifornii a kaňonu rieky Marced zarezaného do hĺbky 800 metrov. Národný park, zahŕňajúci tieto skvosty prírody, sa odvtedy rozrástol na 3 tisícoch štvorcových kilometrov vo výškach od 670 po takmer 4 tisíc metrov. Ťažko si predstaviť ešte pestrejšiu krajinu: masívne, eróziou zaoblené žulové kulisy striedajú lesy z mamutích stromov, burácajú vodopády ako Bridal Veil (Nevestin závoj), bralá padajú do bezodných hĺbok a vysoko nad tým všetkým svietia ľadovce. Domov tu má 1 400 druhov rastlín, žije tu 230 druhov vtákov a 74 druhov cicavcov. V zozname svetového dedičstva UNESCO je od roku 1984.

 

 

Prírodný park sekvojovcov

Na Národný park King´s  Canyon v pohorí Sierra Nevada nadväzuje z juhu Prírodný park sekvojovcov. Ako už z názvu vyplýva, jeho hlavnou úlohou je ochrana v minulosti nemilosrdne vyrubovaných obrovitých stromov sekvojovcov mamutích (Sequoiadendron giganteum). Ide tu aj o záchranu vysokohorského prostredia okolo 4 419 metrov vysokého Mount Whitney,  najvyššieho vrchu USA mimo Aljašky. V roku 1978 do národného parku zahrnuli aj bývalé banícke mestečko Mineral King, ktorému po skončení nevýhodnej ťažby a odchode obyvateľov hrozil úplný zánik. Vďaka tomu sa podarilo zachovať aspoň jeho stavebnú podstatu.

 

 

Hearstov zámok, San Simeon

Zvonku trochu ako Námestie sv. Petra s kolonádou, fasáda pripomína neobarokové obliny katedrály v Santiagu de Compostela, interiér s výzdobou á la Versailles a Tuilleries – to všetko tvorí The Ranch, ako tlačový magnát Wiliam Randalph Hearst (1863-1951) s prehnanou skromnosťou nazýval svoj zámok v kalifornskom San Simeone. Pre európske oči je odvážny, ak už nie nevkusný konglomerát všeličoho nakúpeného či napodobneného, ale Američania túto prepchatú vidiecku rezidenciu pociťujú ako šťastný sobáš Disneylandu s romantikou gotických hradov. Dokonca aj skeptické typy majú čo robiť, aby ich neohúrila trúfalosť týchto kombinácií a atmosféra zbohatlíckeho snobstva.

 

 

Misia Santa Barbara, Los Angeles

V čase, keď dovtedajšie anglické kolónie na východe kontinentu vyhlasovali nezávislosť, na opačnej strane Severnej Ameriky františkáni v službách Španielska budovali reťaž misijných staníc Camino Real (Kráľovská cesta). Pri jednej z nich, Los Angeles (Anjeli), založenej v roku 1781, vyrástla dnešná magametropola a severozápadnejšie vznikla misia Santa Barbara. Tento starý španielsko-mexický komplex (dodnes pod správou františkánov), už dávno obklopuje mestská zástavba. Na jeho striedmy, a pritom masívny kostol, takmer bez ozdobných prvkov, je v dnešnej uponáhľanej súčasnosti akýmsi výkričníkom, ktorý mnohým pripomína, že sa treba na chvíľu zastaviť a zamyslieť sa. Čas nie sú iba peniaze, ale aj šanca uvedomiť si, že aby sa východ a západ dnešných USA spojili do – ako Američania radi hovorievajú – god´s own country (krajiny Pána Boha), bolo potrebné niečo viac ako len ľudské úsilie.

 

 

Salt Lake City

Ešte slanšie ako Mŕtve more v Izraeli, ale podstatne vyššie položené (1 350 metrov nad morom) je Veľké soľné jazero v americkom štáte Utah. Oproti časom, keď meralo 50 tisíc štvorcových kilometrov a siahalo ďaleko do susedného Idaha, sa scvrklo zhruba na desatinu, v závislosti od prítokov. V rokoch bohatých na dážď jeho vody stúpajú a zaplavujú 6 tisíc štvorcových kilometrov, kým v suchých obdobiach je to len polovica. Ale jeho vrtochy neodradili náboženské spoločenstvo mormónov, presnejšie Cirkvi Ježiša Krista svätých posledných dní od zámeru založiť si na tomto zasolenom území mesta Salt Lake City svoju metropolu i metropolu štátu Utah. Jeho centrum tvorí mormonský kostol so šiestimi vežami, tabernákulum a okolo ich vymedzený chrámový obvod.

 

 

 

Zdroj/autor: ikar,1000divovsveta,drom

VIDEO Sequoia National Park

 



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 19. máj. 2024. Meniny má Gertrúda.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa