LYŽOVAČKA Malé lyžiarske strediská rozbiehajú sezónu

2009-02-19 11:30:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Výdatná snehová nádielka v úvode tohto týždňa narobila starosti slovenským motoristom a správcom ciest, ale o to väčšiu radosť z nej mali prevádzkovatelia malých lyžiarskych stredísk na západe Banskobystrického kraja.



Po troch sezónach bez snehu sa môžu tešiť vyznávači lyžovania na zimnú zábavu na svahu aj pod povestným vrchom Sitno (1009 m n.m.) neďaleko Banskej Štiavnice. Ako uviedol spolumajiteľ centra Ski Dúbravy Peter Foltán, v súčasnosti jediné fungujúce lyžiarske stredisko v Štiavnických vrchoch má k dispozícii približne 30 cm prírodného snehu a v prevádzke sú dva vleky. "Je to super, predvčerom nám pribudlo približne 20 cm snehu. V sobotu na Valentína sme spustili jeden vlek, lebo miestami nám vietor vyfúkal sneh zo svahu, ale dnes ideme naplno," referoval spokojný šéf strediska Foltán.

     
Lyžiari v Banskej Štiavnici si tak po trojročnom pôste konečne môžu užiť pohybu aj na jedinom "domácom" svahu. V januári malo podľa pôvodných zámerov začať prevádzku nové stredisko v Hodrušskej doline, kde mala byť k dispozícii už túto sezónu umelo zasnežovaná zjazdovka s dĺžkou 1200 m so sedačkovou lanovkou. Aj keď na českých turistických a lyžiarskych internetových portáloch sú ponúkané informácie o možnosti lyžovania v tomto stredisku, zatiaľ prevádzkovateľ neohlásil otvorenie centra pre verejnosť.
     
Po dvojročnom vynútenom oddychu spustili v sobotu 14. februára prevádzku aj v lyžiarskom stredisku Hubačov pri obci Malá Lehota, ktoré patrí občianskemu združeniu Lyžiari mesta Nová Baňa. "Aj keď snehové podmienky nie sú u nás ideálne, spustili sme vlek a upravili 800 m dlhú zjazdovku. Chceme využiť prázdninové obdobie detí na západnom Slovensku, keďže z Nitry a jej okolia to k nám nemajú ďaleko," informoval vedúci strediska Martin Mikuška.

Lyžiarov očakávajú tiež v neďalekom stredisku Drozdovo pri obci Veľká Lehota. V minulom roku tu zimná sezóna trvala dva dni. Utorkový prídel snehu avizuje možnosť niekoľkotýždňovej sezóny. Návštevníkov čakajú dve upravované 800 m dlhé zjazdovky a 30 cm prírodného snehu.
     
V tomto roku sa však s najväčšou pravdepodobnosťou nepodarí spojazdniť vleky v ďalšom stredisku pri Novej Bani, na Vojšíne. Podľa vedúceho strediska Martina Papánka majú problém zabezpečiť ľudí na prevádzku strediska a po dlhej pauze sú obavy aj o návštevníkov.

"Na Hubačove lyžovalo v pondelok šesť ľudí, u nás by to bolo niečo podobné. Ani podmienky so snehom nie sú ideálne, časť ho zo zjazdovky rozfúkal vietor," priblížil Papánek podmienky na lyžovanie v jednom zo zimných stredísk pri hranici Banskobystrického a Nitrianskeho kraja.

 

Zdroj/autor: tasr,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 17. máj. 2024. Meniny má Gizela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa