DOMA Ako je na horách a cestách

2009-02-20 10:30:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Dnes ráno bolo na hrebeňoch Tatier polooblačno. Vo vysokých polohách Fatier bolo zamračené a hmlisto. Trvá chladné počasie.



Teplota vzduchu sa pohybovala od -16 do -10 stupňov Celzia. Fúkal mierny, na hrebeňoch Nízkych Tatier čerstvý severný vietor do 40 km/h. Za posledných 24 hodín pripadlo od poprašku do 5 cm nového prachového snehu.

 

Za poslednú periódu sneženia pripadlo v najvyšších polohách Tatier miestami cez 100 cm nového snehu, ktorý je slabo zviazaný so starým tvrdým podkladom a veľmi nerovnomerne rozmiestnený. Hrebene, chrbty a mnohé vypuklé formy terénu sú vyfúkané až na starý tvrdý sneh. Na svahoch a v žľaboch sa nachádzajú nestabilné snehové útvary - dosky, vankúše a preveje.

     
SLP HZS predpokladá, že 21. februára bude v slovenských pohoriach mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo, 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. 

     
Snehová pokrývka je vplyvom nízkych teplôt na väčšine lavínových svahov stále len slabo spevnená. SLP HZS naďalej dôrazne upozorňuje na veľkú pravdepodobnosť uvoľnenia lavín už pri malom mechanickom zaťažení, prípadne narušení snehovej pokrývky.  Predpokladá aj samovoľný výskyt stredných a veľkých lavín, s ojedinelým zásahom údolných trás. Možnosti túr sú naďalej veľmi obmedzené. Vyžadujú si veľkú opatrnosť a znalosť posúdenia lokálnej lavínovej situácie. Vyznačené lyžiarske trate a svahy sú bezpečné.

 

 

 

POČASIE Predpoveď pre Slovensko na piatok

 

Cez strednú Európu postupuje smerom na juhovýchod plytká tlaková níž. Oblačno až zamračené a miestami, najmä na západe, sneženie. Na východe spočiatku polojasno až oblačno.

Najvyššia denná teplota -2 až +2, na severe miestami okolo -4 stupňov C. Severozápadný až severný vietor 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h). Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -9 stupňov Celzia

 

Predpoveď počasia pre SR na sobotu a nedeľu

 

Frontálny systém sa bude presúvať z nášho územia nad Balkán.

Sobota: Veľká oblačnosť až zamračené a na viacerých miestach sneženie. Nočná teplota -4 až -9, v horských údoliach miestami až  -12 stupňov, denná -4 až 0 stupňov C. Severný vietor 2 až 5 m/s (5 až 20 km/h).

Nedeľa: Polooblačno až oblačno, ojedinele snehové prehánky. Nočná teplota -4 až -9, v údoliach miestami aj chladnejšie, denná -2 až +2 stupne C., na severe chladnejšie.

 

 

 

DOMA V najchladnejšej obci na Slovensku namerali v noci -23,2 stupňa Celzia


V Oravskej Lesnej v okrese Námestovo, ktorá je známa ako najchladnejšia obec na Slovensku, namerali v noci zo štvrtka na piatok pri zemi -23,2 stupňa Celzia.

Ako informoval pracovník hydrometeorologickej stanice v obci Ladislav Murín, pomerne nízke teploty počas tohtoročnej zimy zaznamenali tesne pred Vianocami, predstavovali okolo -20 stupňov Celzia. Podobne sa pohybovali aj začiatkom januára.
     
"Veľmi nízke teploty v Oravskej Lesnej bývajú zväčša okolo 20. januára, ale tohto roku tomu tak nebolo," povedal Murín. Spresnil, že pred dvoma rokmi bolo najchladnejšie v obci 23. januára. Vtedy teplomer ukázal -24,8 stupňa Celzia. Terajšiu zimu v Oravskej Lesnej považuje Murín za obvykle chladnú. Snehová vrstva je tam hrubá asi 60 centimetrov, v porovnaní s iným rokmi je tenšia aj o 80 cm.
Priemerné ročné teploty dosahujú v tejto obci 4,6 stupňa Celzia, v najchladnejšom mesiaci - v januári - klesnú na -6,1 stupňa Celzia. Za najteplejší mesiac v Oravskej Lesnej považujú júl s priemernými teplotami 14,6 stupňa Celzia.


DOMA Kalamita na Kysuciach poľavila, ľudia si vydýchli

Obyvatelia časti kysuckých dedín, ktorí niekoľko dní zápasili so snehom, si včera popoludní vydýchli. Kalamita v Skalitom, Čiernom a Svrčinovci poľavila, mechanizmom sa podarilo sprístupniť cesty aj do odľahlejších okolitých osád. Starostovia týchto obcí preto odvolali mimoriadnu situáciu. Výnimkou zostal Klokočov, v ktorom prístup na neďaleké lazy naďalej sťažoval sneh.

 

 

Zdroj/autor:  ski.sk,hzs,slp,hmú,ssc, tasr,sita,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: tasr

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa